Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv

Idén április elsejétől megszűnnek az alkalmi munkavállalói könyvek és a közteherjegyek, helyette egyszerűsített munkaszerződés lép életbe.

A munkáltató elektronikusan jelenti be a foglalkoztatást az APEH-nek.

A törvényhozók szándéka szerint a gazdaság kifehérítését (is) célozza az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény életbe léptetése – ezzel együtt az alkalmi munkavállalói (AM) könyv és a közteherjegy megszüntetése. Mint ismeretes, ez utóbbiakkal többen többször is visszaéltek: idővel eltűnő tintával írtak bele, és a közteherjegyeket sem mindig ragasztották be. Megyénkben tavaly több mint 20,5 ezer AM-könyvet adtak ki.

– Bő három éve van alkalmi munkavállalói könyvem, amellyel főként a kereskedelemben vállaltam munkát – mondja Tóth Csabáné. – Örülök, hogy április elsejétől kisebb lesz a kiszolgáltatottságunk, hiszen ezentúl az egyszerűsített munkaszerződéssel nemcsak a nyugdíjbeszámítás, hanem immár a tb-nk is rendeződni fog.

Nem árt tudni: ha meg is szűnik az alkalmi munkavállalói könyv, le kell záratni a 2010-es esztendőt. Emiatt az AM-könyveket a munkavállalók 2010. július 31-ig adhatják le a kirendeltségeken, majd a visszaküldést követően azt meg kell őrizni, hisz az AM-könyv a munkaviszony igazolására szolgál. Azoknak is, akik tegyük fel, egyetlen napot sem dolgoztak ilyen módon.

Tóth Csabáné (jobbra): Ha meg is szűnik az AM-könyv, meg kell őrizni. Fotó: Magasi
Tóth Csabáné (jobbra): Ha meg is szűnik az AM-könyv, meg kell őrizni. Fotó: Magasi

Az érintettek remélik, nem lesz hátulütője az új rendszernek. Ugyanis a munkaadó ˝macerásabb˝ és költségesebb foglalkoztatás elé néz, mivel az általános adó- és tb-szabályok szerinti adók és járulékok kapcsolódnak az egyszerűsített munkaszerződéssel történő foglalkoztatottsághoz is. A munkavállalót be kell jelentenie elektronikusan az APEH-nél, a közterheket a munkaadónak kell állnia. Emiatt sokan aggodalmaskodnak: lesz-e olyan munkaadó, aki ezek után meg is köti velük az egyszerűsített munkaszerződést?

– Az egyszerűsített munkaszerződést a törvény mellékletében szereplő nyomtatvány kitöltésével akkor kell írásban megkötni, ha a foglalkoztatottság egybefüggő időtartama az öt napot eléri, egyébként elegendő a szóbeli megállapodás, az elektronikus bejelentés és a jelenléti ív vezetése – tudatta Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ szolgáltatási főigazgató-helyettese. – Ha nincs szükség írásos munkaszerződésre, akkor előírás a jelenléti ív vezetése, amelyet a munkavállaló a munka felvételekor és befejezésekor aláír. Ebből egy példány a munkavállalót illeti, a második példányt pedig öt évig meg kell őrizni a munkáltatónak. Egyszerűsített foglalkoztatást alkalmi jellegű, illetve idényjellegű – mezőgazdasági, idegenforgalmi – munkák esetében lehet alkalmazni. Az egyszerűsített foglalkoztatottság vonatkozik a háztartásokban végzendő munkákra is, így a takarítási, házvezetőnői, bébiszitteri tevékenységre, függetlenül attól, hogy a munkaszerződést határozott vagy határozatlan időre kötik.

Újdonság, hogy az alkalmi munkáknál nem, de a háztartási és idénymunkák esetében bevezetik a kedvezményes, egységes 30 százalékos közterhet, amit a munkáltatónak kell befizetnie. A munkavállalónak ilyenkor csak a nyugdíja biztosított, a tb már nem, még ha baleseti ellátásra jogosult is az illető.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Gabika22 2010. április 01. 09:10
  „nincs türelmi idő sem amugy?”
 • 36. atika61 2010. április 01. 07:25
  „moderálva”
 • 35. Kiskovács 2010. április 01. 06:25
  „..ne legyen alkalmi munka, mindenki legyen bejelentve, és akkor nincs min vitatkozni...ennyi...”
 • 34. kumpala 2010. március 31. 11:07
  „Aki azt hiszi, most könnyebben fog alkalmi munkához jutni mert ne lesz kék könyv és csak jelenléti ívet kell írni (vagy nem írni), az elsiklott afelett, hogy minden megkezdett munkanap elektronikus úton(!) a munkáltatónak be kell jelenteni a dolgozót. Mint ahogy ezt előttem már megírták. És elárulom, hogy ez bizony legtöbbször kivitelezhetetlen. A munkaügyi ellenőrök pedig a helyszínen nem a jelenléti ívet fogják elsősorban nézegetni, hanem lekérdezik a számítógépes rendszerüket, hogy az ott dolgozó be van-e aznapra jelentve. Nekik egyszerűbb. Tökmindegy, ehhez van-e kék könyv vagy nincs. Mindemellett a munkáltató által fizetendő közterhek is jelentősen nőnek. Tehát a munkáltatónak többet kell fizetni, az elektronikus bejelentés meg agyrém: Na akkor szerintetek könnyebb lesz alkalmi munkához jutni, vagy nem??”
 • 33. hehe08 2010. március 30. 21:19
  „úgy gondolom, hogy sokan nem tudják kigazdálkodni a tb-jét az alkalmazottnak .... meg maguknak sem tudnak minimálbérnél többet fizetni....
  miért?????
  mert annyi a feketéző, mint égen a csillag.... ők még a minimálbér után sem fizetik be a tb meg az adót.....
  akkor lesz itt rend, ha majd rájuk fogtok haragudni nem pedig azokra akik legalább fizetnek....
  jaaaa nem tetszik a minimálbér az államnak..... tessék megemelni!!!!!
  én érintett vagyok a kékkönyves nyavajában.... és higyjétek el más elolvasni egy hírt és más megfelelni a törvénynek..... az élet alapján kellene törvényeket alkotni......
  aki eddig feketézni akart az feketézett.... és fog ezután is....
  aki meg próbált viszonylag becsületesen dolgozni az meg szívja az egészet.....”
 • 32. westminster 2010. március 30. 17:25
  „31. hozzászólás pancser 2010.03.29. 21:38
  Ember, te noormális vagy?
  Tutti, hogy nem.
  Ha megjelenik a kamion, a sofőr nem fog arra várni míg leszednek akárhány szem meggyet. Akkor már a platóra kell (kellene) felrakni. Rekesz-számra. Aztán ha felraktad a tulaj meg nem ragaszt bélyeget, mert elfogyott, gyere vissza holnap. Aztán majd megint holnap. Aztán vagy ragaszt be, vagy nem, de inkább nem, hiszen már nehezen bizonyítod hogy te ott dolgoztál.
  A kék könyvre lehet azt mondani, hogy baromság.
  Persze a munkáltatónak ez a baromság, mert így nem tud visszaélni veled, bélyegez-e, vagy nem, az sem mindegy hány forintos bélyeget ragaszt, fél napos vagy egész napos. Mert ugye a beragasztott bélyeg összegének arányában tudod a későbbiekben leigazolni a napodat.

  ,,Senk nem akar fekete munkát, ,,

  pedig ezen is mennyi visszaélés van.
  Ha bejelent a magyar, minimálbérre jelent, így lopja meg az államot, ezáltal téged. Mert közben a különbözetet meg a zsebbe fizeti, spórolva a tb-den meg a nyugdíjadon.”
 • 31. pancser 2010. március 29. 21:38
  „30-hoz! Aki ezt kiagyalta az távol van az élet zajától. Ember, fogd már fel, ha meggyért megjelenik a kamion, azonnal szedni kell, ha bújik az elmaradt címer, húzni kell, egyik óráról a másikra és lehet folytatni. +30 fokos melegben a Józis bácsi emberek összerántása helyett agyaljon a géppel, közben akit bejelent az nem jön, mert közbe jött neki valami, viszont gyorsan pótolni kell. Ismerve az ellenőrzés metódusát, rendőrök meg az ellenőrök megjelennek a kamion nyomában, csesztetik a tulajt még ha megfeszül se tudja a problémáját megoldani, inkább elküldi a kamiont, rohadjon a meggy a fákon, vagy lerázza és meg lének. A friss fogyasztásra szántat meg majd behozzuk a lengyelektől. Erre a rendeletre, ahogy most van egy szó illik ez baromság. Senk nem akar fekete munkát, de ez így azt jelenti a promt munkát igénylő minőségi mg-i munka MO-on meghalt, vagy így vagy úgy belecsúszik a fekete kategóriába. A rendelet alkotója meg menjen a p...ba!”
 • 30. westminster 2010. március 29. 21:14
  „23. hehe08 2010.03.29. 16:25
  Így legalább biztos lehet a munka vállalója, hogy a napja beszámít a nyugdíjalapba. Ezáltal a tb-nél sem lesz potyautas.
  Pont a kék könyv okozott sok gondot a feketemunka felszámolása ellen.
  A munkáltatónak meg már eddig is érteni kellett a számítógéphez, vagy valakivel elvégeztetni maga helyett.”
 • 29. domino03 2010. március 29. 19:27
  „Bocsánat, munkaügyibe...”
 • 28. domino03 2010. március 29. 19:18
  „Biztos, az Patriot, hogy be kellett volna mennie a munkaügybe érte. Lehet derogált volna...:)))”
 • 27. Patriot 2010. március 29. 19:01
  „Mankapunka <moderálva>

  Mi volt a kék könyvön olyan bonyolult?”
 • 26. Mankapunka 2010. március 29. 18:39
  „domino

  Ki beszélt erről???? Én azt írtam,hogy nem kértem a könyvet ezért az évi pár napért. Sok herce-hurca végett.”
 • 25. mc 2010. március 29. 17:58
  „Az ostobaság a MUNKAKÖNYV megszüntetése volt.
  Azóta, a nyugdíjakban reménykedők papírcafatokon gyűjtögetik a munkával töltött évek igazolásait.

  Sajnos, a munkavállaló a kiszolgáltatott, sokszor, vagy az időnként a meglopott.
  Sajnos az állam is a meglopott.

  Egyszerű számítások alapján kiszámítható, hogy adott tevékenységhez, az alkalmazott létszám képes -e 1300 %-s teljesítményre.
  Biztonsági cégek, szolgáltatók, vendéglátással foglalkozók, építőipari vállalkozók...

  Minimálbéresek, adót nem fizetők Q7-el, meg egyéb 10 misi feletti autóval.

  Szóval az a könyv, az nem volt rossz olvasmány a nyugdíjba vonulás előtt sem az érintettnek, sem az eljáró hivatalnak.”
 • 24. domino03 2010. március 29. 17:21
  „Munkapunka, te nagyon informálatlan vagy!
  Nálam dolgozott olyan hétvégén kék könyvel aki hétfőtől péntegig 8 órában bejelentve egy cégnek dolgozott. A kettő nem zárta ki egymást!!!”
 • 23. hehe08 2010. március 29. 16:25
  „Munkakezdés előtt kell bejelenteni őket az adóhivatalnak az ügyfélkapun keresztül valószínüleg a 10T1041-es nyomtatványon.......
  most akkor jelentkezzen az a munkáltató aki egy építkezésre magával meri vinni a laptopját.........
  mert a sok idegenmunkás simán kirabolja..... akkor aztán többe fog kerülni a munkaadás.... :)
  és ki fogja jelenteni?
  a könyvelő?
  a vállalkozó?
  és aki nem ért a számítógéphez......?????????????
  lesz sms is, de csak a mezőgazdasági idénymunkánál júliustól.....
  a többi internetes bejelentés......
  tehát:
  - számítógépvásárlás
  - mobil internet vásárlás
  szerintem még fel is lendíti ez az idióta rendelkezés a gazdaságot :))))))
  vicc!!!! csak már nincs kedvem nevetni rajta......”
 • 22. domino03 2010. március 29. 15:10
  „Ezt a baromságot, na így már biztos nem lesz fekete munka. Én is vállalkozó vok és hetente kb. kétszer be is segít vki pár órát, most meg jelentsem be, így is olyan keveset kell fizetnem az államnak a 30%os evával, most még ez is. Itt aztán meg lehet élni, a sok hülye barom nem jött még rá hogy a szuper intézkedéseikkel mindíg az ellenkezőjét érik el.”
 • 21. invektus 2010. március 29. 15:07
  „A munka adokat kéne támogatni DE CSAK A MAGYAR MUNKAADOKAT
  és nem lenne semi gond”
 • 20. AHA 2010. március 29. 14:12
  „Mankapunka 2010.03.29. 14:07
  Azért vigyázz!Mert ha van bejelentett állásod,akkor a hozzácsapják az alkalmi munkával szerzett pénzt az adóalaphoz.Valaki nagyon megszívta.Ezáltal átkerült a másik adósávba,és gyakorlatilag a hasznot majdnem befizette az Apeh-nak.”
 • 19. Gabika22 2010. március 29. 14:08
  „Angel40.. Én is ezzel a problémával álltam szemben. Ugye minden postán lehet már vásárolni közteherjegyet.
  Tehát akkor én oda vissza is vittem, de vissza nem vesznek. Sőt. egész Sopronban nem vesznek vissza közteherjegyet sehol! Nekem is csak annyit mondtak a postán, hogy "Győrben valahol". Na ..... mondom.
  De a héten utána nézek és írok ide pontosabban.”
 • 18. Mankapunka 2010. március 29. 14:07
  „De nekem nem volt soha ilyen kis könyvem,de néha jó lett volna szabad napon elmenni beugróra.

  Így legalább majd tudok menni.”
37 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaporodnak az illegális utazási irodák

Mintegy százmillió forintra becsülik szakértők azt az összeget, amennyivel az engedély nélkül… Tovább olvasom