Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Mégiscsak sok ennyi kórház?

Győr-Moson-Sopron - Rácz Jenő, a kórházszövetség leendő elnöke szerint nem lehet ennyi kórházat fenntartani, amennyit most. Kérdés, van-e olyan megyei kórház, amely magára veheti ezt a mondatot.


Száz kórházra elegendő orvossal és finanszírozással nem lehet 128 kórházat fenntartani, mint ahogyan most próbálják – a szakma nevében nyilatkozó dr. Rácz Jenő (volt egészségügyi miniszter) mondatán sokan meglepődtek. Mert a kórházhálózat csökkentésének korábbi terveit ódzkodva fogadó, sőt, ellene erősen lobbizó Magyar Kórházszövetség most először mondta ki: sokallja az intézmények számát. Jogos a kérdés: mitől ez a pálfordulás?

Emlékezhetünk: a 2007-es „kórházi reform" idején a kórházszövetségnek nem elhanyagolható szerepe volt abban, hogy az eredetileg tervezett 20 helyett csak hat kórházat zártak be. Győr-Moson-Sopron megyében a kapuvári kórházban szüntették meg az aktív ellátást – itt most az egynapos sebészeti ellátásban látják a jövőt.

De visszatérve a kérdésre: mi a pálfordulás oka? Rácz Jenő a Népszabadságban nyilatkozva azt mondta, a kórházszövetség soha nem ellenezte egy ésszerűbb szerkezet kialakítását, de kifogásolták a módszert. A legfőbb bajuk az volt, hogy az aktív kórházi ágyak számának jelentős leépítése előtt a döntéshozók nem nézték meg, hol, milyen ellátásra lehet szükség.

A kórházszövetség viszont arra nem hajlandó, hogy az egészségügyi kormányzat helyett kijelölje a bezárandó intézményeket.

Rácz hozzátette: most viszont már azt is látni kell, hogy az orvos- és pénzhiány haldoklásra ítéli a rendszert. Kevés az orvos, az ápolónő, s akik maradtak, egyre több munkára kényszerülnek, fáradtabbak, ami veszélyezteti a betegek biztonságát. Varga Ferenc, a szakmai szövetség jelenlegi elnöke szerint a kórházak egy része azért van bajban, mert már most sem tud annyi beteget összeszedni, amennyit kifizetne neki az egészségbiztosító. A másik résznek betege bőven lenne, viszont az OEP nem finanszíroz annyit, ahányan ezt ott igényelnék. „A kis kórház szenved, a nagy nyög, és mindketten adósságot gyűjtenek."

Az is tény ugyanakkor, hogy a változások nem történhetnek meg a kórházak, illetve a tulajdonosok közreműködése nélkül. Első körben azt kérdeztük meg a megyei (aktív ellátást nyújtó) kórházak vezetőitől, mi a véleményük az intézményhálózat lehetséges csökkentéséről, s tartanak-e attól, ők is részesei lehetnek a leépítésnek.

Nyilván nem juthat minden betegágy mellé egy ápoló, de nem mindegy, hogy a kórházak milyen ellátást tudnak adni a pácienseiknek. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Nyilván nem juthat minden betegágy mellé egy ápoló, de nem mindegy, hogy a kórházak milyen ellátást tudnak adni a pácienseiknek. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

„Annyira logikus lépés lenne, hogy az már fáj" – mondta prof. Oláh Attila, a győri Petz-kórház orvos igazgatója a Rácz Jenő által felvázolt jövőképre. A megye legnagyobb kórháza nyilvánvalóan nem kell hogy aggódjon, a nemzetközileg elismert győri professzor mégis meglepő nyíltsággal erősítette meg kollégája szavait: „Egy-egy osztály bezárása nem megoldás (az elmúlt napokban erről is lehetett hallani – a szerk.). A szakma pontosan tudja, sőt, kijelenthető, elsőként tudta, melyek az életképtelen kórházak, de az egyéni érdekek miatt a politika eddig nem mert határozottan lépni. De ha a döntéshozók egyszer tényleg rászánják magukat a létszámcsökkentésre, akkor a megmaradó kórházakat fejleszteni kell, mint ahogy a mentőhálózatot is; a kis kórházakban pedig járóbeteg-szakambulanciákat kialakítani. Ez lenne egy egyetlen logikus lépés, valóban."

Sopronból Kuslics Balázs önkormányzati sajtószóvivő révén az alábbi  válasz érkezett kérdéseinkre: „Nem ismerjük részleteiben Rácz Jenő  nyilatkozatát, de ha ismernénk, akkor sem biztos, hogy azt  kommentálnunk kellene. Annál is inkább, mivel az egészségügy működtetése a kormány és az egészségpénztár feladata. Az egészségügy problémáit – például a növekvő várólistákat vagy az emelkedő gyógyszerárakat – is nekik kell kezelni."

Dr. Vermes Tamás, a mosonmagyaróvári kórház főigazgató főorvosának válasza: „Azt nem állítom, hogy sok a kórház Magyarországon, de azon valóban el kellene gondolkodni, hogy ennyiben fenn kell-e tartani az aktív ellátást." Az igazgató ezzel együtt látja azt is: „A kormányzat a finanszírozási rendszerével tette – és teszi – egyértelművé mindenki számára, hogy ilyen módon valóban nem fenntartható a hazai egészségügy." Dr. Vermes Tamás nem félti a kórházát, attól legalábbis nem tart, hogy a bezárandó intézmények közé kerülne, „de az kérdéses lehet, hogy  a mostani széles profilunkat, a tizenegy szakmát meg tudjuk-e őrizni. Nekünk nyilvánvalóan ez a célunk."

A csornai Margit Kórház egyszer már szerepelt a megszüntetésre szánt intézmények listáján, így a kérdés talán leginkább neki szegeződik. Dr. Boga Attila igazgató azt válaszolta: „A kórházak önkormányzati fenntartásban vannak, így a jövőjükről valójában a területi ellátási kötelezettség betartásáért felelős fenntartók, s maguk a helyi emberek döntenek, akik egyszer már megvédték a kórházunkat." Boga doktor szerint nem a kórházak mérete kellene hogy sorsdöntő legyen, hanem az, hogy az adott intézmény – akár kicsi, akár nagy – rentábilisan tud-e működni.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2009. május 26. 20:14
    „Annak idején persze habzó szájjal kellett tiltakozni, tüntetni, kórházi napidíjat eltöröltetni, erős jobboldali hátszélben, igaz?
    Most oldják meg maguk, ha már ilyen "okosak" voltak. Így jártak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanúsított lesz Szilvásy György

Gyanúsítotti idézést kézbesítettek Szilvásy György volt titokminiszternek a napokban- értesült a… Tovább olvasom