Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Megbírságoltak egy mentőt Budapesten, mert szabáytalanul parkolt

A mentőorvos és az ápolók éppen egy idős embert láttak el a XIII. kerületben, amikor a közterületesek cetlit tettek az autójukra, mert túl közel parkolt a zebrához.
25 ezer forintra bírságoltak egy mentőautót Budapest XIII. kerületében, miközben az autó személyzete egy idős embert látott el egy újlipótvárosi társasházban - írja a Bors.

25 ezres bírságot kaptak, ez egy napi 12 órát hajtó mentőnek háromnapi üzemanyagra elég.

– Fél méterre álltunk meg a zebrától a KRESZ-ben előírt öt méter helyett. De nálunk életmentő a gyorsaság – magyarázta a sofőr.

A mentőtiszti személygépkocsin jól látszott, hogy mentőautóról van szó: fel van csíkozva, rajta az ötágú Konstantin-kereszttel és villogóval. A közterületesek arra hivatkoztak, hogy parkolás közben a kék villogó nem volt bekapcsolva.

Ha a sofőr a 25 ezret nem fizeti be 30 napon belül, az ügyet szabálysértési eljárásként a rendőrség viszi tovább. Ők méltányosságból eltekinthetnek a bírságtól. Ha viszont nem a sofőr mellé állnak, akkor automatikusan ötvenezret kell befizetnie a szakápolónak.

Reagált a közterület-felügyelet

A Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-felügyelet levélben reagált az ominózus cikkre. Ebben továbbra is arra hivatkoznak, hogy a villogó nem volt bekapcsolva.

"Az intézkedésre okot adó esetben az egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozó gazdasági társaság gépkocsivezetője a tiltott helyen várakozva nem kapcsolta be a jármű megkülönböztető jelzését. E tényt figyelmen kívül hagyva a média egy része azt a hamis látszatot keltette, mint ha a XIII. kerületben sajátos, helyi szabályokat alkalmaznánk" - kezdik az indoklást a levélben.

"A közúti közlekedési szabályok nem csak kerületünkben, hanem egész Európában azonosak — ez az alapja a nemzetközi jogosítvány közösségi elfogadásának. A XIII. kerületben nincsenek olyan külön közlekedési szabályok, amelyek máshol nem lennének érvényesek" - írják.

"A megkülönböztető fényjelzést - ha a jármű olyan helyen áll meg ahol a megállás egyébként tilos - működtetni kell.." A szóban forgó esetben a jármű vezetője a megkülönböztető jelzést nem használta" - térnek rá a büntetés lényegére. 

Azt, hogy a megkülönböztető fényjelzés nem volt bekapcsolva, informatikai szakrendszerhez kapcsolt készülék alkalmazásával, nyolc fényképfelvétellel rögzítették.

"Önmagában az a körülmény, hogy egy gépkocsi a mentők, a rendőrség, a katasztrófavédelem, vagy bármely más, közfeladatot ellátó szervezet, vagy gazdasági társaság tulajdonában van, nem mentesíti a vezetőjét a közlekedési szabályok betartása alól" - ismertetik a levélben.

"A közterület-felügyelet nem alkotója, hanem végrehajtásra kötelezettje a kompetenciájába tartozó előírásoknak, így a szabálysértési eljárásra, és a szabálysértési bírság mértékére vonatkozó jogszabályoknak is" - zárták az indoklást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány havilapot indított

A Neked Készült című lap ingyenes lesz. A júliusi szám az interneten már elérhető, a helyi… Tovább olvasom