Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Még késik a kártérítés a lúggal megitatott kismama ügyében

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerint Szekeres Imre akkori tárcavezető mulasztott a savlekötő helyett lúgos folyadékkal megitatott kismama ügyében, mivel nem tartotta be a vizsgálat elrendelésének határidejét, s így az osztályvezető orvos felelősségének megállapítása nem volt lehetséges.

A HM péntek este tájékoztatta az MTI-t arról, hogy lezárult az eset intézményen belüli feltárása a tárcához tartozó Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) szülészeti és nőgyógyászati osztályán, az ezzel párhuzamosan zajló rendőrségi vizsgálat viszont tudomásuk szerint még nem fejeződött le.

A szülő nővel február 12-én savlekötő helyett maró folyadékot, erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot itattak az ÁEK Podmaniczky utcai kórházában. Miután ez kiderült, belső vizsgálatot indítottak.
A honvédelmi tárca pénteki közleményében azt írta: bár az osztályán történtekért az azt vezető orvos mindenkor felelős, most a konkrét személy érintettségének megállapítása Szekeres Imre mulasztása miatt nem volt lehetséges.

"A vizsgálat elrendelésének ugyanis meghatározott jogi keretei vannak, amelyeknek a határidejét nem tartotta be az MSZP kormányának honvédelmi minisztere. Így formai hibák akadályozták meg az osztályvezető érdemi számonkérését. Ezt megelőzően két szakdolgozó felelősségre vonása megtörtént" - tette hozzá.

A HM kitért arra, a kártérítési jogalapot a kórház elismeri, sajnálja viszont, hogy a kismama jogi képviselője nem tartotta magát a megállapodáshoz; egyoldalúan a nyilvánossághoz fordult és perrel fenyegetőzött.

Hangsúlyozták: ahogyan a belső vizsgálatok sem befolyásolták az egészségkárosodást szenvedett beteg és a kórház kártérítési egyezségre vonatkozó tárgyalásait és a gyógykezelésről szóló vállalásokat, az intézmény részéről ezek a szándékok a beteg jogi képviselőjének a nyilatkozatától függetlenül továbbra is fennállnak.

A Népszabadság július 2-án számolt be arról: miután a nő már tíz órája vajúdott, orvosa a császármetszés mellett döntött. A szülésznő a műtét előtt egy pohárka folyadékot itatott az asszonnyal, mondván, az savlekötő, hogy később ne legyen gyomorégése. A kismama megitta a folyadékot, ezután azonnal égni kezdett a szája és a torka, majd fulladni kezdett és végül vért hányt. A súlyos lúgmarás tüneteiről azt hitték, hogy az allergiás reakció. Később kiderült, hogy savlekötő helyett maró folyadékot, erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot itattak a nővel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Philadelphia - Nem reagált a hívásokra az uszályt mozgató tolóhajó

Nem reagált az általa felborított vízibusz és a környező vízi járművek hívására az az uszályt mozgató tolóhajó, amely júliusban két magyar fiatal halálát okozta Philadelphiában. Tovább olvasom