Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Médiatörvény - L. Simon: csak fokozatosan büntethet a médiatanács

L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke szerint a médiatörvényt érő kritikák egy része politikai szándékú, másik része szakmai tévedéseken alapul, így teljesen jogtalan.

A fideszes politikus az MTI-nek kedden azt mondta: a médiatanács csak a fokozatosság és az arányosság elve alapján szabhat ki bírságokat. L. Simon László kijelentette: a nemzetközi bírálatok sokszor az MSZP vádjait visszhangozzák, az "európai cirkusz kirobbantása" pedig a szocialista luxemburgi külügyminiszterhez köthető, aki "nem véletlenül szólalt meg". Hozzátette: a szakmainak tűnő, nyugati lapokban olvasható aggodalmak nagy többsége olyan helyzet ellen tiltakozik, amely nem áll fenn Magyarországon. A The Washington Postban kedden megjelent írásra úgy reagált: az egyértelműen arról tanúskodik, hogy szerzője nem ismeri a jogszabályt, amit kifogásol.

Mint mondta, néhány kritika jogos, így kétségtelen, hogy a médiatanács kizárólag a kormánytöbbség által jelölt tagokból áll, ebből azonban nem következik, hogy működése antidemokratikus volna. A fideszes politikus bízik benne, hogy a szabályozást támadó vélemények megváltoznak, amikor kiderül, hogy igazságtalanok voltak, de álláspontja szerint "el sem kellett volna jutni idáig", méltányosabb lett volna megvárni, hogyan alkalmazza a törvényt a médiahatóság. A médiatanács kizárólag a jogsértés súlyához igazodó szankciókat szabhat ki, érvényesítenie kell az arányosság és a fokozatosság elvét, így először például csak figyelmeztethet - jelentette ki. "Miért gondolják azt, hogy ha valaki elkövet egy kisebb jogsértést, megbüntetik 25 millió forintra? Ráadásul világos, hogy a bírságnak igazodnia kell a médium anyagi teljesítőképességéhez" - fogalmazott L. Simon László, hozzátéve: alaptalan a sajtószabadságot félteni a médiatanács esetleges bírságaitól, "mindenki tudja, hogy nem fognak januártól lapokat tízmilliós bírságokkal sújtani". Kitért arra, hogy a bírságról döntő médiahatósági határozat megtámadása után a bírósági eljárást soron kívül kell lefolytatni, így az ügyek nem fognak évekig elhúzódni.

Azzal kapcsolatban, hogy a fideszes Balsai István, az alkotmányügyi bizottság elnökeként múlt hétfőn olyan zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be a médiatörvényhez, amely alapján azonnal fizetniük kellett volna a megbírságolt médiumoknak, L. Simon László elmondta: végig amellett volt, hogy a médiumok kérhessék a határozat felfüggesztését, de a bizottságban többen arra hivatkoztak, hogy erre az APEH által kiszabott bírságok esetében sincs lehetőség. Hozzátette: a Fideszben ezúttal is érvényesült a frakciófegyelem, és örül annak, hogy az általa is képviselt álláspont győzött.

Olvasóink írták

  • 2. load 2010. december 30. 13:40
    „MTI| 2010. december 30.

    A szabaddemokrata párti (FDP) Werner Hoyer, aki egy hete közleményben fejezte ki aggodalmát a magyar jogszabály miatt, a dpa hírügynökség jelentése szerint a német napilapnak nyilatkozva kijelentette: ,,jó lenne, ha az ez a téma gyorsan eltűnne a világból". Magyarországgal szemben, amely január 1-jétől fél évre átveszi az Európai Unió elnöki tisztét, különösen nagy a követelmény, hogy tartsa magát az összes európai szabályhoz - figyelmeztetett a német államminiszter. Az Európai Unióban az alapjogok tiszteletben tartását ,,minden kétséget kizáróan biztosítani kell" - tette hozzá.

    Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának helyettes vezetője ugyancsak a Frankfurter Rundschauban nyilatkozva kijelentette, hogy a médiatörvény kétségtelenül vét az európai értékek ellen. Az osztrák politikus közölte, hogy Magyarországot ,,nagyon alapos politikai megfigyelés" alá fogják helyezni. Ha a törvényt teljes szigorában alkalmazzák, és újságírókra rendszeresen nyomást gyakorolnak, az EP ,,a szavazati jog megvonásának eszközével is bizonyosan élni fog" - mondta.”
  • 1. mackó71 2010. december 28. 21:20
    „A törvényt épp darabokra szedik a FaceBook Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű közösségi oldalon. Ott olvasható a nemzetközi visszhang is,amiről a tv-k rádiók és az írott sajtó is kussol. Ha valami akkor ez a törvény bizonyíték arra, hogy igen nagy gáz van nálunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó Péter az elmúlt 8 év államadósság-növekedését vizsgálná

Az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását… Tovább olvasom