Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Médiatörvény - A kormány napokon belül válaszol a Európai Bizottságnak

Az Európai Bizottság (EB) levele arra hívja fel a figyelmet, hogy a médiatörvény valószínűleg nem minden tekintetben áll összhangban az uniós joggal - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden, megerősítve: ha a testület kifogása megalapozott, a kormány a szükséges pontokon kész módosítani a jogszabályt.
A Fidesz alelnöke szerint a levél nem támasztja alá azt a "hajcihőt", ami az Európai Unióban eddig folyt; az MSZP szerint az EB nem pusztán technikai észrevételeket tett, hanem kifogásai tartalmi jellegűek.

A tárca közleménye szerint a kormány napokon belül, legkésőbb a jövő hét elején válaszol Neelie Kroes levelére, amelyet a médiaügyekért felelős biztos Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek címzett.

A közlemény kitér arra, hogy a bizottság három, az uniós jogharmonizációval kapcsolatos ponton tett észrevételt, ám a felvetések egyike sem kérdőjelezi meg az alapjogok, a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás érvényesülését, illetve az Országgyűlés által választott médiahatóság függetlenségét.

Neelie Kroes levelének első pontja azt elemzi, hogy a médiatörvény túlságosan kiterjeszti a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettségét, és elvárja azt minden audiovizuális szolgáltatótól, ideértve a letölthető video-szolgáltatásokat és az audiovizuális blogokat. Ezzel a jogszabály a bizottság álláspontja szerint e szolgáltatók működését aránytalan mértékben akadályozhatja - számol be a közigazgatási és igazságügyi tárca. Hozzáteszik: a bizottság szakértőinek kétségei vannak afelől, hogy ez megfelel-e az uniós Alapjogi Charta 11. cikkének (az arányosság elvének, valamint a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságára vonatkozó alapvető jognak), ezért pontosítások szükségességét vetik fel.

A levél második pontja az Európai Unió audiovizuális és médiaszolgáltatásokra vonatkozó irányelvének érvényesülését vizsgálva megjegyzi, hogy a magyar médiatörvény a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra az irányelvben meghatározott feltételeken túl is vonatkozik. Szóvá teszi azt is: a bizottságnak kétségei vannak a más tagállamban letelepedett médiatartalom-szolgáltatókkal szemben kiszabható bírságok arányosságával kapcsolatban - olvasható a tárca közleményében.

A tájékoztatás alapján a levél harmadik pontja szerint a médiatörvény azon rendelkezése, hogy minden médiaszolgáltatónak be kell jegyeztetnie magát, aránytalanul korlátozhatja a letelepedés szabadságát és a szolgáltatások akadálytalan nyújtásának uniós elvét.

Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár a közleményben az ellenzéki bírálatokra reagálva úgy fogalmaz: "elutasítunk minden olyan próbálkozást, amely a bizottsággal kialakított konstruktív szakmai párbeszédet politikai konfliktussá kívánja gerjeszteni".

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az EB levelét elolvasva a napnál világosabban látszik, hogy az nem támasztja alá azt a "hajcihőt", ami az Európai Unióban és az Európai Parlamentben eddig folyt.

Közölte, egyértelműen látszik, hogy ez egy mesterségesen "felhabosított, felturbózott kampány". Leszögezte, hogy a médiatörvény számos ponton lehet rossz, de semmilyen jel nem utal arra, hogy az sértené a szólás- és véleményszabadságot.

A politikus hangot adott annak a meglátásának is, hogy az egész "hajcihő" a szocialisták szervezése alapján indult az ország ellen.
Az alelnök úgy fogalmazott, hogy az egész "hajcihő" nem a tárgyszerűség talaján áll, "nem a médiatörvény verte ki a biztosítékot." Ennek kapcsán leszögezte, hogy Magyarországon demokrácia, szólás-, véleménynyilvánítási- és gyülekezési szabadság van, amit semmi sem veszélyeztet.

A levelet összességében úgy értékelte, a bizottság nem talált olyan érdemi kifogást, hogy a törvény veszélyeztetné a szólás- vagy véleménynyilvánítási szabadságot.

Kovács László, a szocialisták alelnöke keddi sajtótájékoztatón azt mondta: rombolja a kormány szavahihetőségét, hogy Kovács Zoltán és Nagy Anna kormányszóvivő azt állította, Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos - időközben kiszivárgott - levelének egyetlen felvetése sem kérdőjelezi meg a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás magyarországi érvényesülését.

Kovács Zoltán szombaton az MTI-nek úgy nyilatkozott: a bizottság levele technikai jellegű, nem pedig a szólás- és sajtószabadsággal összefüggő kérdéseket fogalmaz meg. Hasonlóan nyilatkozott Nagy Anna, aki egy hétfői háttérbeszélgetésen közölte, a levél nem kérdőjelezi meg az alapjogok, így a sajtó- és a szólásszabadság érvényesülését, és egyáltalán nem tér ki a médiahatóság függetlenségének kérdésére.

Az MSZP alelnöke kedden úgy fogalmazott: a kormány annak ellenére folytatott "gyermeteg hazudozást" a médiatörvénnyel kapcsolatos bizottsági aggályokat ismertető levél tartalmáról, hogy világos volt, annak szövege napokon belül nyilvánosságra kerül.

Kifejtette: az EB levele nem technikai jellegű kérdéseket fogalmaz meg, hanem például kételyének ad hangot azzal kapcsolatban, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének kiterjesztése megfelel-e az Európai Unió Alapjogi Chartájának, a szólás és az információ szabadságának. A szólás és a tájékoztatás szabadságának korlátozását veti fel Neelie Kroes szerint a regisztrációs kötelezettség kiterjesztése is - fűzte hozzá Kovács László.

Az MSZP kedd esti közleményében felszólította Kósa Lajost, hogy 24 órán belül vonja vissza azokat az "alaptalan és rágalmazó kijelentéseit", amelyek szerint a médiatörvény kapcsán kialakult "hajcihő" a szocialisták szervezése alapján indult az ország ellen.

A közlemény szerint a vádak visszavonása mellett egyúttal bocsánatkérést is vár a párt. "Ellenkező esetben az MSZP meg fogja tenni a megfelelő jogi lépéseket" - írták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrta a nevelőjét egy fiú a fővárosban

Szökési kísérlet közben ollóval megszúrta a nevelőjét egy fővárosi javítóintézetben élő 17 éves… Tovább olvasom