Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

MÁV: nem volt balesetveszély Kelenföld és Háros között

Bár egyelőre nem tisztázott, hogy hogyan mehetett egymással szemben ugyanazon a vágányon két személyvonat szombaton délelőtt Kelenföld és Háros között, de a biztosítóberendezés meghibásodásakor alkalmazandó biztonsági előírások miatt nem fordulhatott elő baleset - tájékoztatta a MÁV szombaton délután az MTI-t.
A közlemény szerint 10 óra 43 perckor egy Kelenföldről induló személyvonat "eddig tisztázatlan körülmények között" egy vágányon, szemben közlekedett a Pécsről érkező Tubes Intercity-vel. A fokozott biztonsági előírások miatt a vonatok lassan haladtak, az intercity sebessége maximum óránként 15 kilométer lehetett, így "a vasúttársaság felelősen és gyorsan eljáró munkatársainak köszönhetően sikerült megelőzni a balesetet" - írja a MÁV. A két vonat körülbelül száz méterre állt meg egymástól. A helyszíni hatósági vizsgálatok után a személyvonatot 14.15-kor visszahúzták Kelenföld állomásra, majd onnét indult Székesfehérvárra 14.54-kor. Az intercity 14.25-kor indulhatott tovább a Keleti pályaudvarra - közölték.

Hozzátették: "a MÁV professzionális üzemirányításának és az alkalmazott biztonsági előírásoknak köszönhetően Európa egyik legbiztonságosabb vasúttársasága. A kedvező biztonsági statisztika fenntartása alapvető cél, ezért is fontos a MÁV Zrt. számára, hogy az eset mielőbbi tisztázásával mód nyíljon a tapasztalatok levonására. A KBSZ (Közlekedésbiztonsági Szervezet) és a rendőrség bevonásával vizsgálat indul az esemény körülményeinek tisztázására, és a felelősség megállapítására. Ezt követően történhet felelősségre vonás."

A vasúttársaság emlékeztetett rá: szombat reggel 8:35-kor Kelenföld és Háros között meghibásodott a biztosítóberendezés, mert zajvédőfalak építésekor egy munkagép elszakította a biztosítóberendezés kábelét. A helyreállítását a szakemberek azonnal megkezdték. A biztosítóberendezés meghibásodásakor alkalmazandó biztonsági előírások betartásával, fokozott figyelemmel kell a vonatközlekedést megszervezni és lebonyolítani. Ezzel összhangban, az említett esetben úgynevezett "állomástávolságú közlekedést" vezettek be, mivel a két állomás között a jelzőberendezés nem működött. "A kapcsolódó biztonsági előírások betartásával hibás biztosítóberendezés mellett sem fordulhat elő baleset" - hangsúlyozza a MÁV.

A biztosítóberendezés javítása jelenleg is tart, amelyet várhatóan késő délután fejeznek be. A helyreállításig 30-120 perces késésekre számíthatnak az utasok, emiatt a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely és a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalakon közlekedő valamennyi vonat pót- és helyjegy megváltása nélkül igénybe vehető szombaton 11 órától 18 óráig. Az eredeti menetrend csak a javítási munka befejezése után állhat helyre, várhatóan a késő esti órákban.

Olvasóink írták

 • 9. HarconaMarcos 2013. szeptember 16. 11:55
  „Hát, én beállítottam volna a két vonat közé aki ezt nyilatkozta, aztán amikor jobbról balról már csak 50 méterre a vonat, akkor ellenőrizni, hogy szobatiszta-e még. :-/”
 • 8. Dwatson 2013. szeptember 15. 16:09
  „Szembemegy egymással két vonat és 100 méterre egymástól állnak meg,az mióta nem balesetveszély,akkor minek a rendőrségi vizsgálat,miért a felelősségre vonás?
  Baleset nem volt,de balesetveszély az igenis volt,ugyanis 15km/h-val ha szembetalálkozik 2-300 tonna vas,akkor ott már sérül a vonat is az ember is.”
 • 7. gte325 2013. szeptember 15. 15:33
  „az első hírek még a Győrön át Szombathelyre tartó gyorsvonatról szóltak, GySEV mozdony nem is igen megy Székesfehérvárra, mert minek menne?
  http://iho.hu/hir/szerencses-szembemenet-130914”
 • 6. captain_blood 2013. szeptember 15. 14:59
  „Az, hogy szembe megy két vonat azonos vágányon és 100 méterre áll meg egymástól nem balesetveszély????
  20 évet töltüttem tengelyen de ennél nagyobb baromságot nem halottam!”
 • 5. Csetneky 2013. szeptember 14. 23:35
  „1. miracle

  Látod, ezért járok én még mindig autóval. :)

  Egyébként inkább legyen 100 ilyen, mint egy igazi tömegszerencsétlenség.”
 • 4. Tommm 2013. szeptember 14. 21:44
  „Így van, a MÁV szabályai szerint ez is balesetnek minősül.”
 • 3. Poseidon 2013. szeptember 14. 19:11
  „"A közlemény szerint 10 óra 43 perckor egy Kelenföldről induló személyvonat "eddig tisztázatlan körülmények között" egy vágányon, szemben közlekedett a Pécsről érkező Tubes Intercity-vel."
  Azért ez nem bagatell... Én még úgy tanultam, hogy ez egy közfeltűnést keltő, 1. csoportos balesetnek számít, ami a legsúlyosabb balesetnek minősül a MÁV- nál, természetesen a ténylegesen bekövetkezett balesetek után. Kezelni mindenesetre úgy kell(-ene) , mintha megtörtént volna.”
 • 2. Mankapunka 2013. szeptember 14. 18:58
  „Biztos kiszállt az egyik mozdonyvezető, és átállítótta a váltót.”
 • 1. miracle 2013. szeptember 14. 18:11
  „3 és fél óra alatt még egy sérülésekkel és nagy kárral járó baleseti helyszínelést is be lehet fejezni, de nem, itt senkinek eszébe sem jutott, hogy legalább a kocsikat visszahúzzák, valamint az sem - ahogy hírlik, - hogy az utasokat más módon elszállítsák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházba került egy család gombamérgezés miatt Nagykanizsán

Egy család négy tagja, köztük két kisgyerek került kórházba gombamérgezés miatt Nagykanizsán. Tovább olvasom