Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Már csak az euró bevezetése segíthet

Csak egy idegen valuta bevezetésével lenne stabilizálható Magyarország pénzügyi rendszere a jelen gazdasági, pénzügyi helyzetben - mondta Lentner Csaba közgazdászprofesszor, az MTA Jövőkutatási Bizottságának tagja a Győrben.

Mivel a nemzeti valuta tartós értékvesztésén a magyar kormány nem tud úrrá lenni, ezért elengedhetetlen lenne az euró fizetési eszközként való bevezetése. Ez nem jelentené teljes jogú csatlakozást az euró-zónához való, hiszen a csatlakozás pénzügyi mutatóit az ország hosszabb távon sem képes teljesíteni - fejtette ki a professzor.

E rendkívüli lépés megtételének hiányában megfogalmazása szerint Magyarország a közép-kelet-európai térségben elsőként temetheti el a piacgazdaságot és a demokráciát, amelynek megteremtésében 20 évvel ezelőtt még éllovas volt.

Lentner Csaba úgy ítéli meg, a húsz év alatt elszalasztott strukturális reformok és a pénzügyi válság miatt Magyarország egy emberöltőre elveszítette a felzárkózás lehetőségét a fejlett piacgazdaságokhoz. A válság akár 3-4 évig is eltarthat, és a magyar gazdaság teljesítménye 2015 után sem lendül vissza a 2008 előtti szintre, hanem csak egy szűkített újratermelési folyamatot lesz képes megvalósítani - jegyezte meg. Mindez tartós tömeges munkanélküliséghez, tömeges elszegényedéshez vezet - mutatott rá.A közgazdász szerint a munkaképes magyar lakosság talán 5 százaléka rendelkezik olyan képzettséggel, hozzáállással, egészségi állapottal, amivel a világpiacon versenyképes termékeket, szolgáltatásokat képes előállítani. Ennek elsődleges oka, hogy strukturális reformok az oktatásban és az egészségügyben is elmaradtak - hangsúlyozta Lentner Csaba.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. pampus 2009. március 19. 08:36
  „Ugyan már! Míg nemvoltunk kiszolgáltatva az alantas spekulációs gengsztereknek, addig is volt termelés! Sőt kiváló eladható árut termelt a Magyar Paraszt és Munkás! Nem véletlenül tudták a keleti piacot elvenni! Nem véletlenül verték szét az állami gazdaságokat és a jól menő termelő szövetkezeteket sem. Bezárták a hazai szénbányákat, s nem véletlen!
  E rendszer vezető gazemberei bűnösek az országunk tönkretételében évek óta! Persze a hatalom a kezükben van és saját magukat nem fogják ezért üldözni soha. Szekértolói pedig vannak, és még sokáig lesznek is.
  Nekik meg mindegy, hogy ezt az Országot hogy fogják hívni a közeljövőben. A történelem bizonyítja,hogy amikor a zsidókat vitték el a krematórium felé akkor is csak tátott szájjal nézték azok amik tehettek volna értük valamit.”
 • 21. farkasbalintm 2009. március 18. 21:32
  „@11. Ikoza 2009.03.17. 15:36
  "...Ki fog termelni? Mit? A termelést kellene rendbe tenni, de semmi eladható output nincs ebben az országban..."
  eladható dolog lenne. pl mezőgazdasági termékeink messze felűlmúlják/múlnák az elvárásokat, és még olcsóbbak is vagyunk, csak senki nem akar vele foglalkozni, inkább gyárakat, bevásárlóközpontokat, meg házakat húznak fel...rövidebben mondva egyetértek veled, csak az a gond, hogy valószínű a felsőbb érdekek egyelőre mást diktálnak :S”
 • 20. atika3887 2009. március 18. 00:40
  „Dr Drábik :az euro már be van vezetve,a forint nincs kivezetve!!!Mert ugyanis tessék már mondani egy olyan terméket,vagy szolgáltatást amit nem lehet ezzel a pénzzel fizetni...A többi már csak szöveg,bezzeg másnak lehet,lásd az előttem szólókat.”
 • 19. Goldmund 2009. március 17. 21:06
  „Lentner Csaba íróasztal mellett kitalált marhaságai után érdemes elolvasni, a cégvezetők hogyan látják a helyzetet:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/megfordult_az_irany_keleten_erdemesebb_munkat_keresni/2091604/

  Hát igen: aki tudja, csinálja; aki nem tudja, tanítja!”
 • 18. pampus 2009. március 17. 20:54
  „Mivel az ukránok betiltották a külföldtől behozandó mezőgazdasági gépeket, magyarok már meg is előzték az önellátást!
  Moderálásra küldöm Moderálásra küldöm 2. hozzászólás pampus 2009.03.13. 11:34

  Csak nem Gripenek bérelnek helyettük magyar mintára? Itt jól beváltak hisz ezekkel védik a Magyar Népet a terroristáktól !-mondotta Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök!
  Már láthatjuk is lelki szemeink előtt,hogy Jön Oszama bin Laden az Afgán hegyi kecske háton terrorizálni és beveti ellene a Gripeneket.”
 • 17. pampus 2009. március 17. 18:59
  „Szerintem zömmel önellátást kell bevezetni mielőbb! A spekulánsokat ki kell zárni a drága külföldi árú importálásából! Főleg olyankor amikor a jó minőségű magyar termékeket is elő lehet állíttatni sőt sokkal olcsóbban és munkahelyeket megélhetést lehetne biztosítani a laksósság nagy részének e termeléssel.”
 • 16. gagarin 2009. március 17. 17:55
  „A fizetés meg 220euró/hó lesz! Szép kilátás!”
 • 15. Löw 2009. március 17. 17:34
  „szakbarbár kormánnyal aligha lehet kievezni ebböl a válságból.
  Még olyannal is nehéz,amely érti a dolgát.
  Hát még annak, akinek a szürke állománya csak a "reform" szóhasználatig müködik.
  Ez olyan varázspálcának szánják,Harry Potter alapján.”
 • 14. comet 2009. március 17. 16:37
  „fel kell számolni az uram-bátyám kapcsolatokat, dínom-dánom ügyleteket. Nem a rokont, havert kell helyzetbe juttatni hanem a szakembert. A korszerű termelést ki kell kényszeríteni, és nem Bokros csomaggal, hanem a munkaerő felértékelésével, mert felértékelt munkaerővel csak azok fognak vállalkozni akik tényleg értik a dolgukat. A forrás felélés helyett az érték teremtésre kéne helyezni a hangsúlyt. A gazdaságot csak így lehet és kell megerősíteni, és csak ez erősítheti a forintot is.
  Az Euro bevezetéshez fel kell tuningolni a forintot, amihez hozzájárulhat a váltás híre is.
  Ehhez persze a jelenlegi liflanger társaságnak le kéne köszönni a szélhámos miniszterelnökkel az élen.”
 • 13. extradagadt 2009. március 17. 16:25
  „Érdekes dolgokról beszélt a prof. Az is nagyon érdekes, hogy a 20 éve még valóban éllovas, rendszerváltó reformer, demokrata, stb jelzőkkel illethető emberkék most miért (vagy ha úgy tetszik: miért most) igyekeznek minden áron megakadályozni a reformok elindítását! És ha valami kis elmozdulás volna is pozitív irányban akkor azt miért kell csírájában elfojtani? Ja? A refom fájni fog ám akkor is ("nem kicsit, nagyon"), ha más lesz a korménypárt!
  Mekk!”
 • 12. kiscsaj089 2009. március 17. 16:22
  „Egy órás, de szerintem érdemes végig hallgatni!
  http://video.google.com/videoplay?docid=-2042748610088709917”
 • 11. Ikoza 2009. március 17. 15:36
  „A cikknek volt egy olyan része is, hogy Magyarországon a munkaképes emberek 5%-a rendelkezik olyan képzettséggel, hozzáállással, egészségi állapottal, amivel a világpiacon versenyképes termékeket, szolgáltatásokat képes előállítani. Én emiatt aggódnék. Ki fog termelni? Mit? A termelést kellene rendbe tenni, de semmi eladható output nincs ebben az országban...”
 • 10. Bokk 2009. március 17. 15:35
  „4. hozzászólás Goldmund 2009.03.17. 11:58
  Az euro létrejöttekor több ország nem teljesítette a feltételeket, az olaszok (és talán a belgáké is) államadóssága jóval a megengedett szint felett volt, a görögök egyértelműen trükköztek, csak papíron teljesítették a feltételeket és csak egy évig. A Stabilitási és Növekedési Paktumot több nagy állam is megszegte (franciaország, Németország), az előírt eljárások csak részben indultak meg ellenük. Egyszóval jelentős mértékben politikai kérdés is.

  1. hozzászólás Lobbo71 2009.03.17. 10:23
  Az átváltási árfolyam tárgyalás kérdése, nem az épp aktuális árfolyam határozza meg. Arról nem beszélve, hogy a hivatalos középárfolyam 240 Ft körüli árfolyamnál is 282,6Ft volt. Az erős forintban nagy szerepe volt a nagymértékű külföldi eladósodásnak, a külföldi hitelek forintosítása nagy keresletet támasztott a forint iránt. Úgy tűnik ez a hatás egy darabig elmarad.

  6. hozzászólás cherry 2009.03.17. 12:22
  Tényleg árnövekedés volt a legtöbb országban, a kereskedők szerettek felfelé kerekíteni, de ez az egyszeri nagyobb áremelkedés sem volt olyan nagyon jelentős, ráadásul a megszűnő árfolyamkockázat és az árak összehasonlíthatósága miatt az infláció mérsékeltebb lesz.

  Szerintem a fő probléma, hogy bár az euró bevezetése valóban védelmet jelentene attól, hogy a reális visszafizetés jövőképét nem látó befektetők ne adjanak nekünk pénzt, sőt azonnal szabaduljanak a magyar papíroktól, de ez középtávon - mire esetleg megtörténhetne - már nem lenne válasz a pénzügyi piacok hirtelen kiszáradása okozta problémára. Ha ez a válság nincs, akkor is eljutottunk volna erre a szintre, csak maximum pár év múlva. A fő probléma az állami alrendszerek strukturális átalakítása folyamatosan húzódik, itt kellene lépni, a munkát vonzóbbá kellene tenni a segélynél, be kellene csukni a kiskapukat, és a segélyt inkább munkabérként fizetni, ebből, ha más munka nem is kínálkozik, legalább ki lehetne takarítani az országot. Az adócsalást keményen kellene büntetni, a közpénzzel történő egyéb visszaéléseket is. Hányan vannak a minimálbéres nem adózók, a kisnyugdíjas nagymamához bejelentett, szociálisan támogatott egyetemisták, a gyermeküket papíron egyedül nevelők, a rokkantsági segélybe menekültek, a szocpol-lal csalók, a gyereket gyámságba adók, és közeli rokon által felvevők...
  Az a baj, hogy mindenki érintett a rendszer gyengeségeiben valamilyen szinten, ezért egy korrekt, jól működő Magyarország programjával nem lehet választásokat nyerni. És látják ezt a politikusok is, tudják, hogy aki belefogna ebbe, az saját magának ássa a sírját, miközben a másik fél számára kikaparja a gesztenyét. Hosszú távon gondolkodó államférfijaink pedig nincsenek. Az ország közben totálisan a sz*rban, már csak szívószálon lélegezhetünk, de azt is más tartja a kezében. Az a baj, hogy én a fentieket 2004 őszén írtam le először. Azóta semmi sem változott, és most, mikor a fejünkre omlik az egész ház, sem látom, hogy rohannánk az ajtó felé...”
 • 9. Túrabakancs 2009. március 17. 14:28
  „Az a baj, hogy lényegében senki sem tudja a megoldást a válság hathatós kezelésére! Az biztos,
  hogy ha most vezetnénk be az Eurót, az minimum 30%-os áremelkedést jelentene minden téren,
  tehát képtelenség a csatlakozás addig, míg ilyen gyenge a forint! Egy kormányváltás bizalmi forint erősödést eredményezne, majd egy kis változtatással el lehetne érni egy erősebb forintot, akkor
  már beszélhetnénk a közös valutáról. 30-40-éves lemaradásban vagyunk a nyugattól, de ez még op-
  timista jóslat a részemről.”
 • 8. szekist 2009. március 17. 13:09
  „Hehe:D:D Na ez az ami hianyzott az orszagnak. En bevezetnem miert ne jo az mar akinek. Nos ez egy akkora baromsag amihez ugylatszik iskola kell hogy valaki kitalalja:D Nem semmi. Bevezetik es jol fog elni a nep vagy mifene. Kap majd mindenki havi 200 euros minimal bert kb enyi lehet most atszamolva mert ugye ha bevezetnek a fizeteseket nem emelik de az arakat sztem igen. Baromsag de ok tudjak.

  Farkasbalintm: ne almodj errol mert ez sosem lesz megvalosithato magyarorszagon hogy egyseges legyen az ar masik orszaggal es a fizetes is mivel es az eun bellul sinc igy orszagonkent valtozo a minimalber es az eletszinvonal es az arak.”
 • 7. farkasbalintm 2009. március 17. 13:05
  „vezessék csak be az eurót, de akkor az egész unión belül (vagy vegyük csak azokat a tagokat, akiknél euro van) legyenek nagyjából egységesek a fizetések, és az árak.
  ha ezt tudnák teljesíteni, maximálisan az ügy mellett állnék :D
  amúgy (most saját okfejtésem jön, nem kell vele egyetérteni :) ) olyan pénzek miatt megy itt a balhé, és a gond, ami a valóságban nincs is, mondhatni csak számítógépen (vagy valamilyen informatikai rendszerben) van. tehát csak egy ügyes kis hackercsapatra volna szükség, és máris jöhetne a jólét ;) (természetesen a hackerkedés bűncselekmény, és az alább leírtak is csak fikciók, mielőtt még meghurcolnának, és bűnrészességgel, vagy felbújtással vádolnának :D )”
 • 6. cherry 2009. március 17. 12:22
  „Ausztriában az euro bevezetésével anno az első években szinte minden drágult. (Az egyedüli ami olcsóbb lett a tejtermékek.) Volt is felháborodás rendesen, mert az emberek nem azt várták, de mára stabilizálodott nagyjából- részben stabilabbak az árak meg azért mivel ott a fizetés inflációkövető. Itthon sem lenne másképp...drágulna minden..:( , nem beszélve arról h a fizetés az árakhoz igazodik..?, ezt erősen kétlem h az elkövetkezednő évtizedekben itt megérjük..:(((”
 • 5. ungi 2009. március 17. 12:14
  „Tehat rövidre fogva az egeszet, az elmult 20 evben csak rossz iranyban haladtunk. Bravo!”
 • 4. Goldmund 2009. március 17. 11:58
  „Ha jól értem, Lentner Csaba azt javasolja, hogy amit más országok bizonyos kemény feltételek teljesítése árán elnyertek, azt mi - noha semmit nem tudtunk teljesíteni - kapjuk meg ajándékul.
  Hááát, érdekes gondolatok....”
 • 3. Primax 2009. március 17. 11:14
  „Már csak az euro hiányzik, osz´t jónapot.....”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskunlacházi gyilkosság: Külföldre szökött Nórika gyilkosa?

Újabb hatvan nappal hosszabbítja meg a héten a kiskunlacházi gyerekgyilkosság nyomozását a… Tovább olvasom