Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Magasabbak az idei felvételi ponthatárok

Csaknem 100 ezer felvételiző örülhet a csütörtöki ˝vonalhúzás˝ után, ennyien jutottak ugyanis be valamelyik hazai egyetemre, főiskolára.

Az alap- és osztatlan képzésen a tavalyi 160 pontos minimumhatár 200-ra emelkedett.

Az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtökön húzták meg, s a számok este váltak ismertté. Ezúttal 140 ezren adták be jelentkezésüket, 13 ezerrel többen a tavalyinál. Alapképzésre több mint 93 ezren, egységes, osztatlan képzésre mintegy 11 ezren, felsőfokú szakképzésre több mint 7700-an, mesterképzésre hozzávetőlegesen 23.500-an próbáltak bejutni. Közülük 96 ezren jártak sikerrel, azaz minden tíz indulóból mindössze három nem vitte át a lécet.

Két közepes kell

A tavalyi rendszerhez képest néhány változás történt. A legfontosabb, hogy jogszabály írja elő: az elmúlt évi 160 után idén minimálisan 200 pontot kell elérni a bejutáshoz, vagyis ez alatt senkit nem lehet fölvenni sem költségtérítéses, sem államilag támogatott alap-, illetve osztatlan képzésre. Magyarán ez azt jelenti, hogy kettes érettségi osztályzattal már nem lehet labdába rúgni (kivéve a felsőfokú szakképzést, ott ugyanis továbbra is 140 pont a küszöb), a bejutáshoz már legalább két közepesre van szükség.

Nem módosult ugyanakkor, hogy a felvételin összesen 480 pontot lehet szerezni: ez a korábbi tanulmányi teljesítményből, illetve az érettségi vizsgán elért eredményekből adódik össze, a nyelvvizsgák, az emelt szintű érettségi, a tanulmányi versenyek, a hátrányos helyzet pedig többletpontot ér.

A meghirdetett képzések száma a tavalyi 5753-ról 7439-re nőtt. Ezek közül 3100 alapképzés, 3054 mesterképzés, 1199 felsőfokú szakképzés és 86 az egységes, osztatlan képzés.

Elégedett megyei egyetemek

A két megyei egyetem vezetői elégedetten nyilatkoztak a felvételi ponthatárokról.

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora: – A felvételi adatok, a felvettek létszámának 21 százalékos bővülése visszaigazolja a térségi gazdasággal, a munkaadókkal kiépített folyamatos kapcsolatainkat, képzési törekvéseinket. A város jövőképe és az egyetemfejlesztés Győrben sikeresen erősíti egymást, s ezért vonzó, perspektivikus szakmai életutat kínálhatunk a tanulmányaikat most kezdők számára is. (Az egyetem pénteken sajtótájékoztatón részletesen is értékeli idei felvételi eredményét.)

Egyre nehezebb a győri tanító szakra bejutni. Két éve még 179, tavaly 235, idén már 279 pontnál húzták meg az alsó határt.
Prof. dr. Takáts Péter, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatási rektorhelyettese: – Általánosságban elmondható, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem – öt város tíz karán – az idei felvételit jó eredménnyel zárta. A tavalyi évhez képest intézményi szinten 6 százalékos növekedést sikerült elérni. A történelmi karok közül az erdőmérnöki kar növelte a költségtérítéses képzését, a faipari mérnöki kar pedig a hagyományos szakok mellett sikerrel indította be a ˝mechatronikai mérnöki˝ alapszakot Zalaegerszegen. A nagy történelmi hagyományokkal rendelkező mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi karunk az elmúlt évben felvett létszámához képest 50,8 százalékkal tudta növelni államilag finanszírozott létszámát, ami különösen az agrárképzési területet figyelembe véve igen örvendetes. A Benedek Elek pedagógiai, a geoinformatikai és a közgazdaság-tudományi karokon igen jelentős mértékben emelkedett a költségtérítéses képzési létszám, különös tekintettel a levelező oktatásra. A Savaria Egyetemi Központ mindhárom kara az előző évhez képest – az újabb szakindítások eredményeképpen – 18 százalékot meghaladó mértékben növelte államilag finanszírozott hallgatói létszámát, miközben növelni tudta a költségtérítéses hallgatói létszámot is. Összességében tehát megállapítható, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem által a korábbi években az oktatás területén meghirdetett minőségorientált törekvés sikerrel járt, melyet a kiadott diplomák minősítése és az intézményünk iránt megnyilvánuló érdeklődés is igazol.

Győri legek

A Széchenyi István Egyetemen évek óta a nemzetközi tanulmányok szakra volt a legnehezebb bejutni, most ez változott, mert a tavalyelőtti 443 és a tavalyi 432 pont után ezúttal 423-nál húzták meg a limitet. A rekorder így a jogász levelező szak lett 428 ponttal.

A Széchenyi-egyetemen korábban a nemzetközi tanulmányok szakra volt a legnehezebb bejutni, most ez változott. Idén a rekorder a jogász levelező szak lett.
Legalább 400 pontot több szakon is el kellett érni a bejutáshoz. Ilyenek szép számmal találhatók a zeneművészeti intézetben. Építészképzésre a tavalyinál 6 ponttal kevesebb, azaz 400, a jogász nappalira 409 (ez 1-gyel több a 2009-esnél), kereskedelem és marketingre 405, nemzetközi igazgatásira 423 pont kellett legalább. A slágernek számító gazdálkodási menedzsment szakon 387 pont lett a limit (itt is 1 pontos a növekmény).


NYME: tavaly és most

A soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemen kiugróan magas és – főleg a költségtérítéses képzésnél – meglehetősen alacsony pontszámok váltogatják egymást (hasonlóan a Széchenyi-egyetemhez). A győri Apáczai-karon egyre nehezebb a tanító szakra bejutni. Két éve még 179, tavaly 235, idén már 279 pontnál húzták meg az alsó határt.

A szombathelyi bölcsészettudományi karon szintén történtek ilyen pontemelkedések. A klasszikusnak számító magyar szakra például a 2008-as 318 és a 2009-es 352 pont után 357 lett a limit. A történelem szaknál a tavalyi 367 után most 368 pont a vízválasztó. Az erdőmérnöki karon is csipkedniük kellett magukat a gólyává válni akaróknak, hiszen az államilag támogatott képzéseken 350 pont körüli határok is előfordulnak. A mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi karon az elmúlt években többször egészen minimális pontszám is elegendőnek bizonyult a bejutáshoz. Ezúttal más a helyzet: nappali tagozatos alapképzésen egy-két kivételtől eltekintve 300 pont feletti számokat olvashatunk.

További részleteket a felvételi ponthatárokról szombaton olvashatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a gazdasági törvénycsomagot

A nyári rendkívüli ülésszak utolsó ülésén házelnökké választották Kövér Lászlót. Bihari Mihályt és… Tovább olvasom