Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Lezsidózták Székhelyit: Eger polgármestere vizsgálatot kért listaügyben

Habis László (Fidesz-KDNP) leszögezte: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz nemkívánatos művészekről készült tiltólista.
Eger polgármestere vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat ügyrendi bizottságát annak kapcsán, hogy újabb információk kerültek napvilágra az úgynevezett listaügyben. Habis László (Fidesz-KDNP) leszögezte: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz "nemkívánatos művészekről" készült tiltólista.

A polgármester az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (...) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom." Hozzátette ugyanakkor, úgy látja, hogy a kulturális és idegenforgalmi bizottság 2011. szeptember 21-i ülésével összefüggésben lépéseket kell tennie.

Habis László azt írta: hétfőn levélben kérte meg a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, Csarnó Ákost arra, hogy a grémium nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban. Azt kérte továbbá a bizottságtól: adjon tájékoztatást arról, hogy az említett ülésen elhangzottak kapcsán észlel-e jogszabálysértésre utaló körülményt, majd a testület tájékoztassa őt álláspontjáról és az esetlegesen javasolt intézkedésekről.

A stop.hu állítása szerint a birtokukban került az önkormányzat bizottsági ülésén készült hangfelvétel, s erre hivatkozva újabb információkat jelentettek meg hétfőn arról: Egerben fellépőt tiltottak el önkormányzati eseményről azért, mert az baloldali, továbbá arról is, hogy a közgyűlés kulturális bizottságának tavaly szeptemberi ülésén egy lista elkészítése is szóba került.

A stop.hu közlése szerint az egyik "nemkívánatos személy" állítólag Székhelyi József színész, akit a hírportál hétfői közlése szerint az ülésen "egy SZDSZ-es, büdös zsidónak neveznek".

Az egriugyek.hu még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért vissza kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, az ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy "a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézték a jegyzőkönyvet.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már akkor cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben" - mondta.

Visszautasította az akkori állításokat a Fidesz egri szervezete is; ifj. Herman István, a párt városi elnöke a leghatározottabban cáfolta, hogy a helyi önkormányzat listákat készítene előadóművészekről, meghatározná, hogy kik léphetnek fel a városban és kik nem.

Olvasóink írták

 • 5. kotorék 2012. május 08. 13:49
  „Bunkók!”
 • 4. Patriot 2012. május 07. 18:24
  „A kifogyhatatlan rasszista kártya, hol a stop.hu, hol a testvér lapja a népszava tálalásában.
  Mikor veszik már észre, hogy ezzel nem jutnak előbbre egy tapodtat sem.
  Saját magukat meg minek hülyítik?”
 • 3. bali00004 2012. május 07. 18:04
  „pedig a Fidesz zsidó barát!:-)) hogy is van ez?:-)) hiába, mióta nem füveznek, csak isznak az Egri képviselők...... bármi megtörténhet! végén még Dobó Istvánt is letagadják!:-))) a nemnormálisak:-)”
 • 2. miracle 2012. május 07. 15:42
  „1. Eltiltották vagy nem? Nahát akkor. Mi alapján?
  2. Vizsgálatot nem csak akkor kéne ám kérni, amikor kiszivárog valami, hanem akkor is, amikor elhangzik. Mert így kilóg a lóláb.”
 • 1. kerteszb 2012. május 07. 15:18
  „igazi 2/3-os stílus”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi: rendben befejeződtek a magyar írásbelik

Rendben befejeződtek hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségik az Oktatási Hivatal… Tovább olvasom