Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Lezsidózták Székhelyit: a polgármester szerint Egerben nincs diszkrimináció

Tisztában vagyunk azzal, hogy a zsidóság nélkül Eger nem lenne az, ami - írta közleményében Habis László Eger polgármestere.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a zsidóság nélkül Eger nem lenne az, ami - így reagált közleményében Habis László Eger polgármestere Ilan Mornak, Izrael budapesti nagykövetének azon szerdai bejelentésére, hogy nem látogat el a hevesi megyeszékhelyre.

"Szeretném, ha Ilan Mor Nagykövet Úr megismerne bennünket, ha tapasztalná, látná, hogy Egerben nincs diszkrimináció" - olvasható a városvezető által az MTI-hez eljuttatott kommünikében.

A polgármester arra a hírre reagált, amely szerint lemondta egri látogatását Izrael budapesti nagykövete, miután meghallgatta azt a felvételt, amely szerint az egri önkormányzat idegenforgalmi és kulturális bizottsága "zsidósága miatt nem engedi fellépni" a városban Székhelyi József színművészt.

Habis László emlékeztetett arra, hogy az ügy kivizsgálásával megbízott önkormányzati bizottság elnöke az LMP önkormányzati képviselője, Csarnó Ákos, annak a hírportálnak a főszerkesztője, amelyik elsőként foglalkozott az üggyel.

"Úgy gondolom, ezzel biztosítottam mindenkit arról, hogy a kérdést Eger Önkormányzata a lehető legkomolyabban veszi" - fogalmazott Habis László.

Az egriugyek.hu elnevezésű honlap még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért vissza kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, az ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy "a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézték a jegyzőkönyvet.

Ugyanakkor a stop.hu birtokába került az önkormányzat bizottsági ülésén készült hangfelvétel, amelyen a nemkívánatosnak nyilvánított Székhelyi József színészt "egy SZDSZ-es, büdös zsidónak" nevezik.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már április közepén cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben" - mondta.

Visszautasította az akkori állításokat a Fidesz egri szervezete is; ifj. Herman István, a párt városi elnöke a leghatározottabban cáfolta, hogy a helyi önkormányzat listákat készítene előadóművészekről, meghatározná, hogy kik léphetnek fel a városban és kik nem.

Olvasóink írták

 • 6. load 2012. május 10. 22:42
  „3. tovari
  "ezek szerint székhelyi szégyelli hogy zsidó?"
  Nem. Ő biztosan nem.
  Te szégyelld magad, hogy Székhelyi nevét kisbetűvel írod annak ellenére, hogy egy nagyszerű szinész.
  Függetlenül az anyja, apja származásától.
  Ha lemagyaroznak, és nincs bajod vele, az nem biztos, hogy egyedül a te érdemed.
  Bár mostanában a külföldi tárgyaló partnereim furcsán mosolyogva különös kérdéseket tesznek fel gazdasági vezetőink inkompetens impotenciáját taglalva.
  Szerintem, akár röhöghetének is rajtunk, ha nem lennének ennyire úriembernek nevelve.
  Így - attól tartok - a lemagyarozásunk kezd pejoratív irányba fordulni. Függetlenül attól, hogy ezt legutoljára majd te fogod észrevenni.”
 • 5. AntiFricc 2012. május 10. 21:48
  „3 tovari
  Nagyon jó meglátás, én is ezt gondolom!”
 • 4. Pretorianus 2012. május 10. 08:32
  „Ő volt az az ember,aki obszcénül átköltötte a magyarok himnuszát?Igen,ő volt.Abcug!”
 • 3. tovari 2012. május 10. 06:22
  „engem meg leszoktak magyarozni, még sincs bajom vele
  nem szégyellem, hogy magyar vagyok,
  ezek szerint székhelyi szégyelli hogy zsidó?”
 • 2. xverax 2012. május 09. 22:58
  „Tisztában vagyunk azzal, hogy a zsidóság nélkül Eger nem lenne az, ami....
  jézusom ki ez az ember????”
 • 1. fityesz 2012. május 09. 22:51
  „Azt mondom:a <moderálva> maradjanak és menjenek Izraelbe.Ott a helyük vagy még ott sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ szerdai nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a május 9-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom