Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Lemondott Marosvásárhely magyar alpolgármestere

Személyes okokra hivatkozva lemondott tisztségéről Marosvásárhely magyar alpolgármestere, Józsa Tibor.
Személyes okokra hivatkozva lemondott tisztségéről Marosvásárhely magyar alpolgármestere, Józsa Tibor.

A Vásárhely.ro portál közlését Józsa Tibor megerősítette az MTI-nek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott alpolgármester az MTI-nek elmondta, hétfőn iktatta lemondását a polgármesteri hivatalban. Döntését várhatóan a csütörtök délutáni ülésén veszi tudomásul az önkormányzati testület.

Józsa Tibort 2012 júniusában választotta alpolgármesternek a 23 tagú marosvásárhelyi városi tanács, melyben az RMDSZ tíz képviselője mellett a Dorin Florea polgármestert támogató szövetség hét, a Szociálliberális Unió (USL) pedig hat képviselővel rendelkezik. A testületben az RMDSZ az USL-vel alkotott többséget arra kényszerítvén Dorin Florea polgármestert, hogy a tanácsi ellenszélben vezesse a várost.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) alelnöki tisztségét is betöltő Florea ezt azzal bosszulta meg, hogy a korábbi ciklus két alpolgármesterét, Csegzi Sándort és Claudiu Maiort tartotta meg - immár tanácsadói minőségben - a városházi alpolgármesteri irodákban, Józsa Tibornak és az USL színeiben megválasztott Ionela Ciotlaus alpolgármesternek a polgármesteri hivataltól mintegy 500 méterre, egy önkormányzati tulajdonban lévő épület padlásterén biztosított irodákat, feladatot pedig alig adott nekik.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének az elnöke az MTI-nek nyilatkozva csak matematikailag tartotta lehetségesnek, hogy ne válasszanak magyar alpolgármestert Józsa Tibor helyére. Hozzátette, szerdán már ülésezett az RMDSZ frakciója és a szövetség marosvásárhelyi szervezetének az elnöksége. Egyelőre Peti Andrást, a marosvásárhelyi szervezet nemrég megválasztott elnökét jelölték a tisztségre. Brassai Zsombor hozzátette, az alapszabály szerint a jelölést az RMDSZ Maros megyei Területi Állandó Tanácsának is jóvá kell hagynia.

Józsa Tibor nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy valamely román párt is jelöltet állít a tisztségre. Hozzátette, bízik az USL-RMDSZ szövetség működésében. "Jobban haragszik az USL a PDL-es polgármesterre és csapatára, mint ránk" - jelentette ki. A lemondott alpolgármester szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a román pártok valamelyike már a délutáni tanácsülésen új alpolgármestert szeretne választani.
A romániai helyi közigazgatási törvény értelmében az alpolgármestert vagy alpolgármestereket saját soraiból választja az önkormányzati testület. A Székelyföld peremén fekvő, de a Székelyföld fővárosának tekintett 128 ezer lakost számláló Marosvásárhelyen a magyarok a lakosság 45 százalékát teszik ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megverte a halőrt az orvhorgász, elfogták

Az engedély nélkül, ráadásul tiltott módszerrel horgászó férfit még kedden érte tetten a halőr, akit… Tovább olvasom