Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Lemondott a megyei múzeumigazgató

Dr. Szőnyi Eszter 1970-ben régészként került Győrbe, majd 1993-tól a Xántus-múzeum igazgatója lett. Megbízatása idén június 30-ig szól, ennek ellenére néhány héttel ezelőtt felállt az igazgatói székből. Lemondását a megyei közgyűlés elfogadta.
Az elmúlt évtizedekben semmi kifogást sem emelt a megye dr. Szőnyi Eszter munkája ellen, sőt, annak elismeréseként tavaly augusztus 20-án Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársaság lovagkeresztjét vehette át a győri régész. A kitüntetés indoklásában a régészeti örökség megmentéséért, feldolgozásáért végzett munkája mellett sikeres múzeumigazgatói tevékenységét is említették. Emiatt nem értette a célzást, hogy „betegségére hivatkozva" – négy hónappal annak lejárta előtt – mondjon le igazgatói megbízatásáról.

– Először tizenegy évvel ezelőtt írták ki az első pályázatot a megyei múzeum vezetésére. A próbálkozás sikertelen volt, így engem kértek fel, hogy megbízottként igazgassam az intézményt. Nem a legjobbkor jött, hiszen az M1-es autópálya körül feltárások folytak és szinte éjjel-nappal ott dolgoztunk. Ennek ellenére elvállaltam, aztán a következő évben megpályáztam az igazgatói állást, ahogy tettem a második ciklusban is.

Az akkori kinevezésem idén június 30-ig szólt. Mindig is hangsúlyoztam: nem kell félni, hogy a határidő lejárta után betokosodott, öreg, az új szelek fúvását meg nem értő igazgatóként a megye nyakán maradok, hisz már régen elhatároztam, hogy amíg egészségem és a jó Isten engedi, régészeti restanciáimmal foglalkozom – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Szőnyi Eszter.

 Súlyos megállapítások

Ivanics Ferenc, a megyei önkormányzat alelnöke a Kisalföldnek elmondta, hogy a legutóbbi átvilágítás alkalmával készült jelentés súlyos megállapításokat tartalmaz a Xántus János Múzeumról. Ennek alapján „radikális változások" szükségesek az intézménynél. A megállapítás részleteiről az alelnök nem kívánt nyilatkozni.

Kérdésként felvetődött, hogy a változtatásokat az igazgató végig tudja-e vállalni. Ehelyett dr. Szőnyi Eszter a lemondást választotta. A februári közgyűlésen ezt elfogadták, és a győri régésznek címzetes igazgatói címet adományoztak.
– Tavaly az összes megyei intézményt, így a Xántus-múzeumot is átvilágították. Az arról készült jelentésből kiderült, hogy nemcsak „hatékonytalanul" működünk, hanem rossz az igazgatás is. Nincs elég szabályzat, nincsenek táblázatok, és nincs elég kimutatás. Annak ellenére, hogy néhány megállapítást elfogadtam, nagyon felháborodtam olyan megállapításokon, mint például nem egységesek a munkaköri leírások. A 30 oldalas jelentésre 15 oldalas választ írtam. Behívtak a megyeházára, ahol Ivanics Ferenc kultúráért felelős alelnöknek szóban is elsoroltam észrevételeimet, kifogásaimat az átvilágítással kapcsolatban. Megjegyeztem: mindez szak-

mailag megalapozatlan volt, kérek egy szakmai vizsgálatot és majd utána beszélgethetünk az egészről. Erre azt a választ kaptam: ha nem vagyok partner a dologban, egészségügyi okokra hivatkozva mondjak le.
Dr. Szőnyi Eszter ehelyett azt válaszolta, hogy lemond, de nem hivatkozik egészségére – amivel egyébként semmi baj –, hanem egyszerűen felmentését kéri igazgatói állásából. Ezt írásban is megerősítette, amit a februári megyei közgyűlés elfogadott.

– Többen javasolták, hogy forduljak a kulturális miniszterhez, hivatkozzak a kitüntetésemre, de én ezt nem teszem, elég volt. Nekem a lelkiismeretem és a nyugalmam többet ér, mint a bizonytalanság és a harc.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gardrób: a megbízható rejtekhely

A gardrób tehermentesíti a lakást, védelmezi a tárgyakat. Egyeseknek az a véleményük, hogy… Tovább olvasom