Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Lelassult a Nabucco-projekt

A Nabucco-gázvezeték megépítését szolgáló kormányközi tárgyalások lelassultak, elsősorban a Törökországból érkező ellentétes üzenetek miatt, és elképzelhető, hogy Irakból előbb kap gázt a vezeték, mint a legfőbb szállítónak tekintett Azerbajdzsánból - hangzott el a parlament eseti bizottságának csütörtöki ülésén. Lehetséges, hogy magyar tényfeltáró bizottság megy Türkmenisztánba, ami - Németh Zsolt (Fidesz) szavai szerint - "durva energiaagresszió tárgya" Oroszország részéről.
Az elmúlt két hónapban lelassultak a Nabucco-gázvezeték megépítését szolgáló kormányközi tárgyalások, legutóbb Törökország kért haladékot - mondta Bayer Mihály magyar Nabucco-nagykövet a parlament Nabucco eseti bizottságának ülésén csütörtökön. Elmondta azt is, hogy a megállapodás szövege lényegében készen van, s szeretnék, ha a közeljövőben Prágában rendezendő csúcstalálkozón legalább ezt elfogadhatnák. Még várják az Európai Bizottság jogi állásfoglalását is a projekt egyes részleteiről.

Törökország saját ellátásbiztonságára hivatkozva eddig is több nehézséget támasztott a Nabucco ügyében, egy időben például a Közép-Ázsiából érkező és területén áthaladó vezetékből a neki részarányosan járó mennyiségen felül is igényt támasztott. Nem egyértelmű, hogy fenntartják-e még ezt a kívánságot - derült ki Bayer Mihály szavaiból. A törökök késlekedése miatt nő Azerbajdzsán türelmetlensége, egyik gázmezőjük fejlesztését elhalasztották, 2015-16 előtt aligha kerülhet innen extramennyiség a Nabuccóba - mondta a nagykövet.

Az alternatív forrásokra vonatkozó képviselői kérdésre válaszolva Bayer elmondta, hogy lehetséges, Irak kurdisztáni részéből előbb fog jönni gáz Európába, mint az eddig legfontosabb szállítónak tekintett Azerbajdzsánból. A Nabucco Közép-Ázsiából szállítana gázt, megkerülve Oroszországot, s Törökországtól Ausztriáig haladna át öt európai államon, közte Magyarországon. A csőrendszert nem a kormányok, hanem a nemzeti olajvállalatok létesítenék, de - magyar kezdeményezésre - kormányközi megállapodás készül a projekt gyorsabb kivitelezése érdekében. Ennek eredményeképpen - szintén magyar felvetés nyomán - az Európai Unió 200 millió eurót hagyott jóvá a vezeték előkészületi munkálataira.

A közép-ázsiai térségben több vita is érinti a Nabuccót. Ilyen az orosz-azeri-tárgyalások elindulása orosz kezdeményezésre, hogy több gázt vásárolhasson a Gazprom. Azerbajdzsán nincs abban a helyzetben, hogy nemet mondjon erre - mondta Bayer Mihály. Kazahsztán sem akar konfrontálódni Moszkvával, de gázkitermelése növekszik, és ennek piacot kell találnia, ami szintén lehetőség a Nabucco számára - érzékeltette a magyar nagykövet.

A közelmúltban súlyos konfliktus tört ki Türkmenisztán és Oroszország között, máig tisztázatlan körülmények között felrobbant egy gázvezeték, Oroszország pedig bejelentette, hogy az eddigi mennyiség töredékében akar gázt vásárolni a törkménektől, rendkívül komoly anyagi veszteséget okozva ezzel az országnak.

Türkmenisztán is a Nabucco egyik fontos beszállítója lehet, gázkészletei óriásiak. Németh Zsolt, a Nabucco-bizottság fideszes tagja, a külügyi bizottság elnöke azt mondta, hogy Türkmenisztán "durva energiaagresszió tárgya", ezért egyértelmű európai szolidaritási nyilatkozat kiadásának szükségességét vetette fel. Továbbá javasolta, hogy a Nabucco-bizottság indítson tényfeltáró küldöttséget Türkmenisztánba a történtek kivizsgálására. Kóka János, a Nabucco-bizottság SZDSZ-es elnöke válaszul elmondta, hogy már "tervezés alatt van egy ilyen út", bővebbet azonban nem közölt. Bayer Mihály támogat egy ilyen látogatást, de azt tanácsolja, hogy ezzel ne hozzák nehéz helyzetbe Türkmenisztánt.

A bizottság ülésének utolsó napirendi pontja a Mol helyzete volt, de a társaság kérdésére zárt tárgyalás keretében, még a cég szakértőit is kiküldték a teremből. Így csak feltételezhető, hogy a Molban nemrég 21,2 százalék részesedést szerzett orosz Szurgutnyeftyegaz ügyében hallgatják meg Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót. A nyilvános ülésen Németh Zsolt azért annyit elmondott, hogy szerinte a Nabucco elleni legnagyobb veszély az oroszok "Mol elleni támadása", az, ha az oroszok bekerülnek a Nabucco irányításába. Bayer Mihály ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy van olyan olvasata a történteknek, hogy Oroszország szeretne közel kerülni a gázvezeték ellenőrzéséhez. Felvetette még, hogy az osztrákok vajon mivel fizetnek a kétszeres tőzsdei árfolyamon megállapított vételárért.

Az OMV nemrégiben jelentette be, hogy több, mint ötödnyi Mol-részesedését eladja a Kreml-közelinek tekintett Szurgutnyeftyegaznak, mégpedig az akkori tőzsdei árfolyam kétszereséért, 1,4 milliárd euróért. Az előzetes egyeztetés nélküli ügyletet a magyar kormány is barátságtalan lépésnek nyilvánította, s hivatalos tájékoztatást kért az orosz és az osztrák kormánytól, Sólyom László köztársasági elnök pedig szerdán arra kérte Bajnai Gordon miniszterelelnököt, hogy erőteljesen lépjenek fel a Mol védelmében. Németh Zsolt - az OMV másfél évvel ezelőtti úgynevezett ellenséges felvásárlási kísérlete ellen alkotott magyar törvény nyomán - uniós "lex Molt" sürget, továbbá az "átláthatatlan és pénzmosás-szagú ügylet célirányos" EU-vizsgálatát szeretné.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a kérdés a parlament nemzetbiztonsági bizottságában is téma volt, olyan formában, hogy a magyar titkosszolgálatok miért nem értesültek előzetesen az orosz tulajdonszerzésről.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. április 16. 19:17
    „orosz, amerikai, izraeli érdekek ha találkoznak. Csak a magyar érdekek szorultak hátra az elmúl néhány évben, évtizedben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MDF: ne gázt, atomot!

A nemzetközileg sem támogatott gázvezeték építési költségén meg lehetne háromszorozni a Paksi… Tovább olvasom