Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Lakberendező: nem luxus - segítség!

Lakberendezőhöz fordulni ma már nem luxus vagy különcség. Hatalmas segítséget jelenthet, hiszen nemcsak a színek, formák és arányok tudománya van a kisujjában, de azt is tudja, mit hol, hogyan és kivel érdemes megcsinál(tat)ni, beszerezni.

Tévhit, hogy lakberendezőhöz csak nagyon gazdag vagy nagyon sznob emberek fordulnak – kezdi a beszélgetést Kalmár Andrea lakberendező. - Az ügyfeleim teljesen hétköznapi emberek. Olyanok, akik általában sokat dolgoznak, hiszen aki ma lakást, házat akar venni, építeni, vagy akár csak felújítani, keményen kell dolgoznia érte. Ez tehát nem luxus, hanem megkönnyíti az otthonteremtést.

Azért pénz is kell hozzá…

Természetesen - mint mindenhez - de egy új lakás vásárlása, felújítása vagy főleg egy építkezés költségei mellett ez eltörpül. Sőt, lakberendező segítségével sok mindent meg lehet oldani olyan ötletekkel, amelyek anyagilag is előnyösek, azaz a megrendelő jobban jár. A lakberendező például mindig tud javasolni megbízható kivitelezőt, lelőhelyet, apró trükköket, így a végeredmény még akár spórolás is lehet az eredeti tervekhez képest.

Hogyan dolgozik a lakberendező? Mondjuk attól kezdve, hogy felhívja a leendő ügyfél.

Először mindenképpen megnézem az illető jelenlegi lakását, akkor is, ha éppen most készül panelból egy nyolcszobás családi házba költözni. Ez ugyanis sokat elárul róla, az életmódjáról, az igényeiről, a stílusáról. Ezután alaposan áttekintjük a tervrajzokat, megbeszéljük, milyen elképzelései vannak, és milyen kiindulópontokat kell figyelembe vennünk. Ilyenek például a már meglévő bútorok.
Ezután fogunk hozzá a tervezéshez. Érdekes módon ezt ma már gyakran a konyhánál kezdjük, amely az utóbbi időben eldugott zugból központi helyiséggé vált. A burkolástól a függönyök színéig mindent sorra veszünk, beleértve az olyan apróságokat is, mint mondjuk a konnektorok. Az ügyfél hozza az elképzeléseit, én az ötleteimet, ezeket egyeztetjük, és így áll össze a végleges kép.

Padlótól a plafonig berendezni egy gyakorlatilag idegen ember otthonát nem kis felelősség…

Valóban nem, éppen ezért a lakberendező munkája nagyrészt bizalom kérdése. Fontos, hogy azzal, aki rám bízza a lakását, emberként is el tudjak beszélgetni.

Mennyi időt vesz igénybe a lakberendező munkája egy-egy háznál, lakásnál?

Az első beszélgetéstől kezdve általában 2-3 hónapot. Annál simábban megy a dolog, minél hamarabb keres meg az ügyfél, akár már az építkezés megkezdése előtt. Sok időt és pénzt lehet ugyanis spórolni azzal, ha eleve az elképzeléseihez, a közösen kitalált megoldásokhoz igazítja a válaszfalakat, konnektorokat, ajtókat. Azért is szoktuk javasolni ezt a módszert, mert így van idő kényelmesen végiggondolni és finomítani az elképzeléseket.

A nők vagy a férfiak kezében van a döntés a családokban?

Bár a lakberendezést általában a nőre bízzák a férjek, ma már nem különülnek el úgy a nemek, mint korábban. A férfiak is egyre igényesebbek, nyitottabbak, a praktikus szempontokra pedig kifejezetten fogékonyak. A lakás berendezésének megbeszélésekor azonban mindkét félnek jelen kell lenni, sőt, van, ahol a tizenéves gyerekeket is bevonják a tervezgetésbe.

Mi az aktuális divat a lakáskultúrában?

Attól függ, hol. A világban uralkodó, kicsit rideg, minimálbútorokat előnyben részesítő divat valószínűleg nem fog elterjedni hazánkban; nálunk sokkal kedveltebbek a barátságos, meleg otthonok. A lakberendezésben erőteljesen érződik a mediterrán hatás, például a falak színében: hódítanak a sárga, narancssárga árnyalatok. Sajnos még mindig elég bátortalanok az emberek, ami a színeket illeti, nem nagyon mernek élénk árnyalatokkal kísérletezni. A padló is hasonló stílusú, ami rusztikus hatású, barnás-vöröses, terrakotta színű járólapokat jelent. A bútorok a korábban nagyon divatos tölggyel szemben általában világosabb fából - bükkből, kőrisből, esetleg cseresznyéből - készülnek, a néhány éve nagyon divatos fenyőbútorok egyre inkább visszaszorulnak a gyerekszobákba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véletlenül a képernyőre

Három hónapja új arc jelent meg a Viva+ televízióban. Timo, aki csaknem hétszáz jelentkező közül… Tovább olvasom