Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Közös szlovák-magyar kezdeményezés újszerű megközelítéssel

Újszerű kezdeményezéssel álltak elő a British Council Interkulturális Navigátorok programjának magyar és szlovák résztvevői: közösen kifejlesztenek egy olyan tananyagot, amely ugyanazokat az eseményeket magyar és szlovák szemszögből is körbejárja, ezáltal sokkal szubjektívebb képet ad róluk.

A tervezett tananyag bővelkedik majd olyan technikákban is, melyeket a Navigátorok a British Council programban sajátítottak el és itt is jól alkalmazhatók, mint például a konfliktuskezelés fejlesztése drámajátékokon keresztül vagy a többszörös identitás megismerése. A program fő üzenete, hogy a szlovákok és magyarok között nagyon sok a hasonlóság és ezekre érdemes építeni a kulturális vagy gazdasági kapcsolatokat.

A fiatalok tegnap egy szlovák-magyar találkozó keretében bemutatták közös terveiket a pozsonyi Magyar Intézet és a budapesti Szlovák Intézet vezetőinek, akik pozitívan fogadták a kezdeményezést. A tananyagból eddig 5 fejezet készült el, melyek a Navigátorok szerint leginkább a történelem órákon lehetnének hasznosak.

A fiatalok abban gondolkodnak, hogy történelmi eseményeket, mint például 1968 vizsgálnak meg mindkét szemszögből és ismert történelmi személyiségek életútját nézik végig, keresve a szlovák-magyar kapcsolódási pontokat. Arról is volt szó, hogy a két nyelv közötti hasonlóságok egy újabb vetületét adhatják ennek a kapcsolatrendszernek és jól kiegészíthetik a történelmi ismereteket.

A találkozón élénk beszélgetés folyt a két ország között kialakult helyzetről a szakértők és a résztvevők között, akik Szlovákiából és Magyarországról is érkeztek. Itt volt Krasztef Péter, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Petőcz Kálmán, a Kisebbségi Fórum Kutatóintézet munkatársa és Tomas Strazay, a Szlovák Külpolitikai Szövetség munkatársa.

A program házigazdája Milan Kurucz, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója és Simon Ingram-Hill, a British Council igazgatója voltak. A közönséget a British Council Interkulturális Navigátor programjának résztvevői, a magyar és szlovák navigátorok, alkották. A szakértők egyet értettek abban, hogy üzleti, gazdasági és kulturális téren is jók a két ország közötti kapcsolatok.

A civil szervezetek és gazdasági vállalkozások is jól együtt tudnak működni és a magyar lakta területeken nem igazán érzékelhető a médián keresztül érzékelt elmérgesedett viszony. Abban is egyetértés volt, hogy a térségben a szlovákok és magyarok között van a legnagyobb kulturális hasonlóság és ez olyan érték, amely csak segítheti és erősítheti a mindennapi életben amúgy is jól működő kapcsolatokat.

Ezt a szemléletet tükrözte Kerekes Péter "66 szezon" című filmje, melyet a találkozó zárásaként vetítettek le a résztvevőknek.

A British Council idén záruló Interkulturális Navigátorok projektje és a hamarosan induló Aktív Állampolgárok programja a civil társadalom aktívabb szerepvállalását kívánja ösztönözni a közéletben és segíteni az egymás mellett élő kultúrák értékeinek felismerését.

A multikulturális Nagy-Britannia jó példa arra, hogy egy sok kultúrája társadalom mennyit profitálhat a kultúrák különbözőségéből. Közép-Európa számára is fontos ennek felismerése, és a British Council programjai ennek a szemléletnek az erősítéséhez kívánnak lehetőséget és eszközöket teremteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudott beszélni a rendőrrel: részeg sofőröket kaptak el

Hat ittas járművezetővel, három kerékpárossal, két autóssal és egy motorossal szemben intézkedtek a rendőrök egy hétvégi azzián. Tovább olvasom