Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Közel 32 milliárdot fizettek ki óvadékként tíz év alatt

Csaknem 32 milliárd forintot fizettek ki óvadékként a magyar bíróságoknak a szabadságra vágyó vádlottak az elmúlt tíz évben – írja a Népszava az Országos Bírósági Hivatal (OBH) statisztikájára hivatkozva.
Az újság hétfői cikkében ismerteti: a bíróság meghatározott esetekben az előzetes letartóztatást mellőzheti vagy megszüntetheti, ha az óvadék összege valószínűvé teszi, hogy a terhelt nem szökik el az eljárás alól. Bűnismétlés vagy az eljárás más módon lehetséges akadályozásának gyanúja esetén nem lehet szó erről. Az óvadék letételét, illetve ennek igazolását követően az érintett azonnal szabadulhat.

A pénz letételét az érintett vagy ügyvédje indítványozhatja, a bíróság hivatalból nem állapíthat meg óvadékot. Az összeget a bíróság határozza meg a vádlott személyi és vagyoni körülményeire tekintettel. Azért, hogy a "felajánlott" összeg ne befolyásolja a bíróságot, a törvény elvileg nem teszi lehetővé, hogy a terhelt indítványt tegyen az óvadék összegére.

Míg az óvadékkezdeményezések száma mára a kezdeti időszak töredékére esett vissza, a kiszabott összegek a sokszorosukra emelkedtek. Tíz éve országszerte összesen 300 millió forintot állapítottak meg a bíróságok, 2010-ben az óvadékok összeg csaknem elérte a 8 milliárdot, 2011-ben majd 8 és fél volt, 2013-ban pedig meghaladta a tízmilliárdot. Utóbbi fejenként csaknem 180 millió forintot jelent. A vádlottak a befizetett pénzek legnagyobb részét visszakapták - írja az újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simicska: Orbán Viktornak jelentenie kellett rólam

Simicska Lajos vasárnap több interjút is adott. Ezekben többek között beszélt arról, hogy Orbán Viktornak jelentenie kellett róla. Tovább olvasom