Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Kislétai gyilkosság: Több mint százan virrasztottak

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán hétfőre virradóra fegyveres támadásban meghalt egy 45 éves roma asszony, 13 éves lányát pedig súlyos sérüléssel szállították kórházba.
Molnár Csaba: Féljenek a gyilkosok!

A rasszista indíttatású gyilkosságok elkövetői féljenek, mert tettük nem marad büntetlenül - jelentette ki a kormány nevében Molnár Csaba kancelláriaminiszter, miután Nyíregyházán járt a hajnali támadás után ott ápolt kislánynál. A politikus beszélt arról is, hogy Bajnai Gordon miniszterelnököt folyamatosan tájékoztatják a nyomozásról, illetve a gyermek állapotáról. A szerdai kormányülés után, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve a rendőrség vezetői számolnak majd be a kormányfőnek az addig elért eredményekről.

Felháborítónak, megdöbbentőnek és kétségbeejtőnek nevezte Molnár Csaba kancelláriaminiszter a Kislétán történteket hétfőn este, miután meglátogatta a nyíregyházi kórházban a sérült kislányt. Hozzátette, hogy bár az indítékról még nincsenek egyértelmű bizonyítékok, az biztos, hogy kísértetiesen hasonlít az elmúlt időszakban a romák ellen elkövetett támadásokra. Így tehát, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője, a rendőrség a mostani gyilkosságot is a korábban ismertté vált sorozat részeként kezeli. A politikus kegyetlen, cinikus húzásnak nevezte, hogy a hajnali támadást a roma holokauszt emléknapjához időzítve követték el.

Rendőri védelmet kapott a kislány

Állandó rendőri védelem alatt áll az a kislány, akire édesanyjával együtt saját otthonában támadtak rá hétfőre virradóra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán. Ez azt jelenti, hogy a gyermeket a kórházban a nap 24 órájában rendőr őrzi - mondta el Fedor Rita, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője. Magyarázata szerint indokolt a védelem, hiszen a bűncselekményben a kislány a legfontosabb tanú.

Molnár Csaba leszögezte, hogy a rendőrség mindent elkövet, hogy a gyilkosokat elfogja. A tetteseknek a kormány nevében azt üzente, hogy féljenek, mert nem marad tettük büntetlenül "el fogjuk őket kapni" és "bíróság előtt fognak felelni" - fogalmazott. Azt is leszögezte, hogy a kormány felajánlja segítségét az áldozat családjának és kislányának.

A kancelláriaminiszter beszélt arról is, hogy nem szolgálja a rendet, hogy vannak olyan hangok, újságok vagy akár politikusok, akik felmentést adnak vagy bátorítanak a romák ellen elkövetett támadásokra. Van olyan szélsőjobboldali párt ma Magyarországon, amely egész politikáját a rasszizmusra építi és van olyan párt, amely ezzel a párttal cinikusan együttműködik - fogalmazott. Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy az indíték ugyan még nem ismert biztosan, de azt lehet látni, hogy az a nyílt, hangos uszítás, ami egyes magyar politikusoktól a közelmúltban elhangzott, bizonyos, hogy az ilyen tettekhez akár szándékerősítőként hozzá tud járulni.

Molnár Csaba elmondta azt is, hogy Bajnai Gordon miniszterelnököt folyamatosan tájékoztatják a nyomozásról és a kislány állapotáról. A kormányfő pedig úgy döntött, hogy a szerdai kormányülés után összehív egy egyeztetést, amelyen az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve a rendőrség vezetői fogják tájékoztatni.

Ha emberre lőnek egy sörétes fegyverrel, akkor általánosságban elmondható, hogy  az kisebb lőtávolság esetén mély és szabálytalan alakú sebet képes  okozni - mondta Kiss István igazságügyi fegyverszakértő szerdán az  MTI-nek.   

A sörétszemek a lőtávolságtól függően egyre jobban szétszóródnak, közeli lövés esetén a becsapódáskor akár 10-20  milliméter átmérőjű sérüléseket okozhatnak - tette hozzá.  

Az MTI annak kapcsán kereste meg a fegyverszakértőt, hogy  Kislétán hétfőre virradóra vadászpuskákból sörétes lövedékkel adtak  le ismeretlenek több lövést egy roma nőre és 13 éves lányára. Az  anya a helyszínen meghalt. Sajtóhírek szerint az életveszélyesen  megsebesített lány testében több mint 100 sörétszemet találtak.     

A fegyverszakértő általános tájékoztatása szerint a sörét  többnyire ólomból készül, de vasból vagy valamilyen vasötvözetből is  lehet. Magyarországon elsősorban a kétcsövű sörétes, ólomlövedékes  vadászfegyverek terjedtek el (a vasötvözetű söréthez erősebb  szerkezetű fegyver kell).   
   
A sörét méretétől, a lőszer kaliberétől és a felhasználás  céljától függ, hogy egy-egy lőszer mennyi sörétet tartalmaz. A  sörétszemek mérete 1 millimétertől akár 10 milliméterig is  terjedhet. A kisebb méretűekből akár 100 darab is lehet egy  lőszerben, míg a legnagyobbakból csak 9-12 darab.  

A sörétszemeken nincs azonosítható nyom, amelynek alapján  megtalálható volna az a fegyver, amiből kilőtték azokat. Viszont a  töltényhüvelyen képződnek olyan nyomok, amelyek a fegyver későbbi  azonosítását lehetővé teszik - részletezte Kiss István.   
 
A kisebb sörétméretű lőszerekkel kisvadra lőnek, például fácánra  vagy nyúlra, a nagyobbakat nagyvadra használják. Általánosságban  elmondható, hogy a sörétet mozgásban lévő állatokra vagy  koronglövészetre használják, mivel ezzel a sörétszemek szóródása  miatt könnyebb eltalálni a repülő, szaladó vadat vagy a repülő  korongot.  

A fegyver hatótávolsága nagymértékben függ a sörét méretétől,  vagyis minél kisebbek az ólomgolyók, annál kisebb a hatótáv. Pár  méterről leadott lövésnél azonban "szinte mindegy, hogy mekkora  méretű a lövedék, hiszen a sörétek még együtt mozognak, s nem  szóródnak, így rendkívül nagy a rombolóerejük" - mondta a szakértő.   

A sörétek a normál lövedékhez viszonyítva hamarabb veszítenek a  mozgási energiából, egyrészt azért, mert szabálytalan mozgást  végeznek, másrészt mert nagyobb a légellenállásuk. Így elmondható,  hogy a sörétet általában közeli célpontokra használják. 
         
A sörétes fegyverek és töltények vásárlása, tartása vizsgához és  rendőrhatósági engedélyhez kötött - tette hozzá Kiss István.


Megműtötték a kislányt, stabil az állapota

Csaknem 5 órán át műtötték azt a kislétai kislányt, akit hétfőre virradóan támadtak meg saját otthonában. A gyerek testében megszámlálhatatlan sörét volt, ennek ellenére jók az esélyei a gyógyulásra- mondta a Független Hírügynökségnek Felföldi Pál, a megyei kórház baleseti osztályának helyettes vezetője. Hozzátette: a kislányt egyelőre altatják.

A kislányt reggel hat órakor szállították Nyíregyházára, a Jósa András Kórházba, majd a kivizsgálását követően meg is operálták. Eszméletnél volt, és kommunikálni is tudott, amikor rátaláltak. Felső testét megszámlálhatatlan mennyiségű sörét borította,ennek ellenére bár súlyos, de stabil állapotban volt A műtétsorozatban fül-orr-gégész, baleseti sebész és idegsebész is részt vett. Felföldi Pál, a megyei kórház baleseti osztályának helyettes vezetője elmondta: a kislányt csaknem 5 órán keresztül műtötték. Hozzátette: állapota kielégítő és stabil.

Mint ismert, a kislányra és az édesanyjára hétfőre virradó éjszaka lőttek rá Kislétán, saját házukban. A 45 éves asszony nem élte túl a támadást, gyermekét pedig életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A halott nőre és sérült lányára a rokonok találtak rá hajnali ötkor, amikor dolgozni indultak.
Romák a gyilkosság helyszínén(Fotó:boon.hu)
Romák a gyilkosság helyszínén.
Fotó:boon.hu

Korábban

Fedor Rita, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes sajtószóvivője, aki nem kívánt nyilatkozni az áldozat származásáról, annyit közölt, hogy egy 45 éves asszony halt meg egy lakóházában történt támadás során, míg 13 éves lányát súlyos sérüléssel szállították kórházba.

A lövöldözés helyszínén a rendőrség nagy erők bevonásával végzi a helyszínelést, a nyomok rögzítését - mondta a helyettes sajtószóvivő.

Kisléta polgármestere szerint nem voltak haragosai a településen hétfőn meggyilkolt asszonynak. Pénzes Sándor elmondta, hogy a gyilkosság a Bocskai utca negyedik házában történt éjfél környékén. A tettesek berúgták a bejárati ajtót, majd rálőttek a szobában alvó 45 éves nőre és annak 13 éves lányára. Az anya azonnal meghalt, a kislányt kórházba vitték.

A polgármester közölte: az anyát körülbelül hajnali négy óra tájban hívták fel testvérei, mert együtt mentek volna napszámba dohány törni. A testvérek háromnegyed öt tájban érkeztek a házhoz, dudáltak, de mivel nem jött ki senki, bementek az épületbe.

A rokonok a véres kislányt a szoba előterében találták, édesanyja holtan feküdt a szobában – mondta Pénzes Sándor. Hozzátette: a kert felől nyomok vezetnek a ház felé.

A polgármester közölte, hogy a megtámadott roma család köztiszteletben állt, az édesanya öt lányt és öt fiút nevelt, férje korábban, egy fiúgyermeke pedig három hónapja halt meg. Hozzátette: a család rendszeresen dolgozik, és segélyt is kap. Pénzes Sándor szerint sem a meggyilkolt nőnek, sem családjának nem voltak haragosai.

„Az egész falu meg van döbbenve ezen a véres kivégzésen, nem tudjuk, mi motiválhatta a gyilkosokat" – mondta a polgármester.

Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalata szerint nagy a tanácstalanság a faluban, az emberek az út szélén állva találgatják, mi lehet a tragédia oka. A gyilkosság helyszínét a rendőrség teljesen lezárta, senkit sem engednek a ház közelébe.

Szabolcsban ez a második, romák ellen elkövetett fegyveres támadás, amely halállal végződött. Április 22-én egy tiszalöki 54 éves férfit lőttek le a háza udvarán, amikor éjszakai műszakba indult dolgozni.

Kisléta Tiszalöktől hatvan kilométernyire fekszik, Nyíregyházától keleti irányban, Máriapócs és Nyírbátor között.

Az újabb gyilkosság hírére a Szabolcs megyei roma érdekképviseleti szervezetek vezetői a helyszínre indultak, hogy tájékozódjanak a történtekről.

A kislétai gyilkosság (Illusztráció: Blikk
A kislétai gyilkosság. Illusztráció: Blikk

Százmillió a nyomravezetőnek

Bencze József országos rendőrkapitány bejelentette, Piricsén, Nyíradonyban, Alsózsolcán több emberen elkövetett emberölések ügyében nettó 1-1 millió forint, a Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán elkövetett bűncselekmények ügyében nettó 10-10 millió forintot fizetnek.

Timit éjjel-nappal őrzik

Felföldi Pál, a gyógyintézet traumatológus főorvosa kedden elmondta: a 13 éves lánynak eseménytelenül telt az éjszakája, klinikai állapota megfelel elszenvedett súlyos sérüléseinek.

Elképzelhető, hogy további műtétek is várnak Tímeára, hiszen testfelületének nagy részét érték a puskából leadott lövések sörétei, amelyeknek csak egy részét távolították még el - közölte.

A főorvos megerősítette: jók a lány felgyógyulási esélyei, bár lőtt sebekről lévén szó, nagy a fertőzés- és a különböző szövődmények kialakulásának veszélye.

A traumatológus szerint pontosan még nem lehet megmondani mennyi idő kell a felépüléshez, az orvosok most 4-6 hétre becsülik a kórházi ápolás időtartamát.

A lány továbbra is rendőri védelem alatt áll a nyíregyházi gyógyintézetben, éjjel-nappal vigyáznak rá, hiszen, mint a támadás egyik áldozatának, akár fontos információi is lehetnek az elkövetőről, vagy elkövetőkről.

A 45 éves roma nőt és 13 éves gyermekét kislétai lakásukon érte fegyveres támadás hétfőre virradóra. Az édesanya a rájuk leadott lövésektől a helyszínen életét vesztette, míg lányát súlyos sérülésekkel szállították kórházba a mentők.

Döntenek a temetésről

Várhatóan szerdán délután döntenek a hétfőn meggyilkolt 45 éves asszony temetésének időpontjáról a rokonok, a település vezetői és a rendőrök – tájékoztatott Kisléta polgármestere szerdán.

Pénzes Sándor elmondta: ezekben a percekben is konzultációt folytatnak a Debreceni Orvostudományi Egyetemmel a lelőtt asszony holttestének kiadásáról.

Valószínűleg szerdán délután döntünk a rendőrséggel és a rokonokkal egyeztetve a temetés időpontjáról – közölte a polgármester

Tájékoztatása szerint Kislétán csend van; a virrasztás békésen zajlott, a környező teleülésekről több mint százan érkeztek részvétet nyilvánítani az elhunyt hozzátartozóinak. Az asszony testvére szerda délelőtt vette fel az önkormányzat által biztosított 50 ezer forintos gyorssegélyt – tette hozzá a község vezetője.

Pénzes Sándor azt is elmondta: nagyon sok helyi roma család annyira fél, hogy éjszakára elhagyta a lakását, és családjával együtt átment a rokonokhoz aludni. Olyan eset is akadt, hogy egy másik településre vitték át a gyermekeket.

A 45 éves roma nőt és 13 éves gyermekét kislétai lakásukon érte fegyveres támadás hétfőre virradóra. Az édesanya a rájuk leadott lövésektől a helyszínen életét vesztette, míg lányát súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba a mentők.

Olvasóink írták

105 hozzászólás
 • 105. zati19 2009. augusztus 06. 08:41
  „Persze, megint rasszista magyarok, aztán majd megint kiderül, roma támadt romára... Volt már rá példa... Jah és tisztelt 100. hozzászóló! Mivel nem vagyunk rasszisták, nem gondoljuk, hogy mind hülyék! De sajna sok az olyan degenerált, erőszakoskodó állat, ami nem méltó "emberi" viselkedéshez. Képtelenség őket beintegrálni egy társadalomba, bármit megtehetnek, és ha elkapják őket? Megvádolnak, hogy rasszisták vagyunk, és máris szabad utat kapnak... Látod, TE is megtorlásról írsz, vagyis FÉLSZ! A SAJÁT ORSZÁGODBAN! Nekünk kéne összefogni...”
 • 104. Reális 2009. augusztus 06. 08:11
  „Bajban vannak a drazskovicsék!Összevissza kommunikálnak,nincs összhang!Namost adjuk össze,hogy 1300 bűncselekményből hány magyar áldozat jön ki,meg ebből a 8-9 ügyből hány?kahane!aztán kik jönnének ellenünk, a 100 tagú cigányzenekar,mert azok nem hülyék, de a többi roma...
  <moderálva>”
 • 103. PaPa 2009. augusztus 06. 06:39
  „kovacsnéhalasianiko, Szögi Lajos lányai mit éltek át? utána a biroságion töbször át kellet élni mivel a bíró elrendelte a kihalgatását? Ez a dráma!!!”
 • 102. Gab2000 2009. augusztus 06. 06:38
  „Bencze József közölte: a nyomozás során 1.300 olyan ügyet is megvizsgálnak, amelyben korábban romák követtek el bűncselekményt, a rendőrség ezekben az ügyekben a "bosszúvonalat" ellenőrzi.

  A nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint ugyanis az 1.300 ügyben indokolt megvizsgálni, hogy a sértettekben van-e olyan bosszúvágy, amely ilyen bűncselekmény-sorozatot elindíthatna.

  Hát gondolom nem tyúk és gyümölcs lopási esetek ezek, ha meg nyilván van tartva hogy cigány elkövetőklről van szó akkor valami megint nem stimmel, mert eddíg tagadták, hogy nyilvántartják a cigány elkövetőket.
  Mások meg arról írtak, hogy a cigányok nem követnek el komollyabb büncselekményeket ezek szerint akkor ez az 1300 eset csak a jéghegy csúcsa lehet. ÉS akkor még arányosíthatjuk mint a kisebbség létszámával és az általuk elkövetett büncselekmények számával érdekes lenne a statisztika.
  Arról meg nem is beszélva hogy mennyi lehet azoknak a lopáspknak a száma amiről nem is vezetnek nyilvántartást.”
 • 101. pancser 2009. augusztus 06. 00:12
  „100-hoz! A sorozatgyilkosság rasszisták részéről egyelőre még egy picit sem bizonyított. A hajtóvadászat meg marhaság, jobb szót nem tudok. Ami meg a társadalmi megítélést illeti, olyannyira egységes, hoigy szinte nincsen különbség jobb és baloldali mezítlábas szavazó között. Mondtam már egyszer a cigányoktől inkább félnek az állampolgárok, mint gyűlölik őket. Minden esetre az igaz, hogy létszámukhoz képest a bűnelkövetés iszonyúan magas, sokkal magasabb mint a (titkos)statisztikák szerint, ugyanis a kisebb lopások sehol nem szerepelnek, holott ezek keserítik meg az emberek életét és szülnek ellenszenvet irántuk. A dolog kettős: egyrészt úgy tűnik a hatalom a többség ellen van, másrészt a kisebbség egyes tagjai ezzel élnek sőt visszaélnek. Nem biztos, hogy így van, de le merem írni, hogy pártállástól függetlenül legalább a kétharmad így gondolja!”
 • 100. kahane1 2009. augusztus 05. 23:40
  „viszont ha az derul ki hogy ezek a gyilkossagok megiscsak egy szelsojobbos banda muve,akkor elkepzelhetitek azt a hajtovadaszatot amit a romak osszefogva inditanak ellenetek!!!
  azt hiszem abbol egy igen kemeny es veres leszamolas lesz hamar!!!
  miert hiszitek azt hogy azok MIND tudatlan hulyek???”
 • 99. Reális 2009. augusztus 05. 21:07
  „IGAZSÁGOT MINDENKINEK!”
 • 98. Túrabakancs 2009. augusztus 05. 21:01
  „javver írta, hogy a magyarok is követnek el bűncselekményt. Naná, de nem erről van szó. Ami a lényeg: egy adott országban élő kisebbség adott számához viszonyítva kell a bűnözési rátát megnéz-
  nünk, ebben bizony vezetnek a cigányok.Nincsen cigánybűnözés? Hivatalos adat nincsen róla, de a mai bejelentés, miszerint 1300-romák által elkövetett bűncselekményt is vizsgálni fog a rendőrség, nem ezt a képet vetíti előre. Reggel a fórumban említettem is, hogy ezt a magas labdát le kellene csapni, este már a híradókban is ez volt a téma. Izzadtak is rendesen a vezetők...”
 • 97. kolombela 2009. augusztus 05. 20:51
  „Javver
  Szerencsére ebben az országban, az emberek nagy része normális gondolkodású. Azért mert roma valaki, még nem mennek neki (ellentétben a romák legalább 80-90 %-val). A beilleszkedett embereket nem fogják bántani, azért mert más a bőre színe. Ezt csak azok állítják, akik azt szeretnék, hogy ne legyen békés egymás mellett élés Magyarországon. Hogy kik ezek? Mindenesetre nem ,,az ilyen Gárda,, meg kuruc, meg nem is tudom miféle idiotizmusoktól, a jobbikról meg ne is beszéljünk." féléknek áll érdekében ez.”
 • 96. AHA.. 2009. augusztus 05. 20:33
  „moderálva”
 • 95. javver 2009. augusztus 05. 20:19
  „még kolombela -nek, s ha azt kérdezed miért, akkor a következőt válaszolom: Azért, mert az aki esetleg rendes s beileszkedett, az már foglalkozik a dolgokkal, így a megítélésével s nekik igenis származhat ebből bajuk, míg amunkakerülő deviánst nem érdekli, hogy ki mit mondd, mert büszke a maga idiótaságára.”
 • 94. javver 2009. augusztus 05. 20:17
  „kolombela : <moderálva>. Nem azt mondtam, hogy a szélsőjobb a rendeseket bántja, azt mondtam, hogy ŐK SÍNYLIK meg. Érted , amit mondok?”
 • 93. kovacsnehalasianiko 2009. augusztus 05. 20:08
  „Nagyon szomorú ami történt.Én a kislányt féltem most még a legjobban. Mi lesz vele mikor felébred.Ez alatt azt értem, hogy meg kell tudnia, hogy elveszítette az édesanyját. Remélem sikerül még normális életet élnie és nem mérgezi meg ez a szörnyű tragédia az egész hátralevő életét.Ráadásul még a fájdalmat is el kell viselnie amit a lövés okozott.Kitartás kislány!”
 • 92. kolombela 2009. augusztus 05. 19:56
  „A Kisalföld mai példányában olvastam, hogy ,,a bűncselekményeknek eddig 55 sértettje van, közülük hatan haltak meg:". Ha már statisztika: Az 55 sértettet cigányaink kb. egy hét alatt elérik, és fél év alatt kb. 10 halált okozó bcs-t követnek el.
  T szerkesztőség ha már a számokkal vagdalkoznak illene ezt a fajta statisztikát is bemutatni.
  Kettős mérce, már megint ez a fránya kettős mérce.”
 • 91. kolombela 2009. augusztus 05. 19:35
  „javver 63-hoz
  Valami nagy káosz van ...... Senki sem ócsárolta, bántotta a cigányság azon részét, amelyik beilleszkedett a társadalomba és hasznos tagjává vált. Az "az ilyen Gárda,, meg kuruc, meg nem is tudom miféle idiotizmusoktól, a jobbikról meg ne is beszéljünk." félék is csak a cigányság deviáns, munkakerülő, élősködő, stb. részéről beszél. Úgy látszik, hogy ,,ezekről" te csak a lakájmédia híreiben hallasz és fogalmad sincs arról, hogy mi a hozzáállásuk ezekben a kérdésekben. Sem a jobbik, sem a Magyar gárda nem rasszista, még a közelükben sincsenek.”
 • 90. igazságot 2009. augusztus 05. 18:49
  „nem akarom az ördögöt a falra festeni de lehet h pont maygarország tönkre tétele a megoldás és egységes roma ország létrehozása itt...
  egyébként ismerke rendes cigányt is, oszt társam volt, mai napig jóba vagyunk, meg így baráti körből is ismerek, és ők sem büszkék arra h a legtöbben tőlük milyen életet élnek... nekem egyszer ezt egy cigány mondta ha valaki el akar érni valamit akkor azt is el fogja, nem számít h magyar vagy cigány a lényeg h akarja!”
 • 89. javver 2009. augusztus 05. 18:43
  „Lehet, de akkkor mi a megoldás..?
  Aki majd be akar illeszkedni, nehézségek árán rendes iskolába járni, kinézik, a csőcselék miatt. Pedig lehet, hogy homlok-egyenest más ember, s nem is vallja a cigány kultúrát, a nyelvet sem beszéli. Bízok benne, hogy őket nem bántja majd senki ...moderálva”
 • 88. Gab2000 2009. augusztus 05. 18:42
  „85 Javver

  Teljesen igazad van, de nekem tetszik az olasz példa is ám !

  "Tenni kéne valamit, hogy beolvasszák jobban a romák gondolkodás módját. S talán akkor tanulási s erkölcsösségi hajlam is kialakul, hiszen a kisebbségnek igazodnia kell a többséghez mindig, s akkor nem lesz probléma, s akkor még nagyonn bűn lesz majd a rasszizmus mint, ma ugyanis néha okot adnak rá a célzott személyek, de vegye már valaki figyelembe azt, hogy sose az bűnhődik, aki miatt az egész van."

  Mi már több évszázada próbáltuk a romák gondolkodás módját elfogadni. De hát ő náluk nem alakult ki az általad írt hajlamok és ahogy én a mai világban nézem nem igazán igazodott a kisebbség hozzánk.
  Az egésszel viszont az a baj, hogy ez nem csak Magyarországon nem történt meg hanem sehol Európában mindenhol gond a roma közösség és a romaközössegék tagjai által elkövetett dolgok.
  Az áltálánosítás is nagy baj és egy kisebbség miatt bűnhödik az egész. Véleményem szerint akkor viszont a saját közösségükben kéne rendet rakni és ne tőlem várja el ezt senki.
  De ha ők nem akarják megszüntetni a saját körükben a saját kultúrájukból kiindulva, és mivel ők ismerik legjobban magukat, akkor aztán tőlen ne várja el senki, hogy én oldjam meg az ő problémájukat, amit házon belül nem tudnak ők maguk elintézni és véleményem szerint NEM IS AKARJÁK MEGOLDANI.”
 • 87. igazságot 2009. augusztus 05. 18:39
  „javver abban nem értek egyet h tenni kéne valamit a beolvasztásukba... magyarországra rengeteg nép érkezett az elmúlt 1000 évben... hallasz te besenyőkről? kunokról? stb...? település nevek stb... a beilleszkedésük ne mcsak itt probléma ha ne mindenhol ahol vannak... még a finn helyzetet is érdemes lenne megnézni, de gondolom ott is csak azzal van a baj h a finnek szőkék és kék szemüek... mindenhol mindenki hibás, csak ők nem... sztem nekik kéne megtenni az első lépést, mi már milliárdokat öltünk bele h beilleszkedjenek de semmi, nekik és változatni kéne a gondolkodásukon, mert ez inkább ázsiai mint európai”
 • 86. javver 2009. augusztus 05. 18:35
  „A kelet varázsa...”
105 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon

Folytatódott a forint által a napokban elért árfolyam nyereség korrekciója szerdán a bankközi… Tovább olvasom