Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Kis népszámlálás kiírásáról dönthet az Országgyűlés

Az Országgyűlés újabb kéthetes üléssel folytatja munkáját hétfőtől csütörtökig, majd a jövő hét első munkanapján. A képviselők dönthetnek egy "kis népszámlálás" kiírásáról 2016 októberére.
A Ház ülése hétfőn 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Takács Gyula volt MDF-es országgyűlési képviselőre történő emlékezéssel kezdődik.

A napirend előtti felszólalásokat követően a márciusi időközi országgyűlési választáson mandátumot szerzett Kész Zoltán teheti le képviselői esküjét. A politikus függetlenként, de baloldali pártok és civil szervezetek támogatásával szerezte meg Navracsics Tibor korábbi helyét, aki európai biztosi tisztsége miatt mondott le egyéni képviselői mandátumáról.

A márciustól alkalmazott új munkarendnek megfelelőn a képviselők két órán keresztül interpellálhatják a kormányt, majd az azonnali kérdések és válaszok órája következhet.

Az első ülésnap hátralévő részében a kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági összegző módosító javaslatait tárgyalja a parlament.

Kedden a napirend előtti felszólalásokat követően elsőként a köztársasági elnök által a közelmúltban megfontolásra visszaküldött két törvénymódosítás egyikét, a március 3-án elfogadott, területi államigazgatás átalakításával összefüggő előterjesztést fogadhatják el, változatlan formában. A kormány korábban erről úgy nyilatkozott, az államfő azt kifogásolta, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben a döntéseket a hatóság hirdetmény útján közli, ami azonban a kabinet szerint beleillik a kiemelt beruházások megvalósításának gyorsításáról szóló jogszabály koncepciójába, ezért azon nem kívánnak változtatni.

Szavazhatnak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016-os "kis népszámlálást", mikrocenzust javasló indítványáról. A tárcavezető ennek szükségességét azzal indokolta, hogy a döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre. A javaslat szerint a minta a lakások és a népesség 10 százalékára terjed majd ki, azzal céllal, hogy az információk a főbb adatok vonatkozásában a jelenlegi legkisebb térségi tervezési egységekre, a járásokra is rendelkezésre álljanak.

Az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos két változtatásról is dönthet az Országgyűlés. Ezek egyike alapján azoknak a kereskedelmi dolgozóknak járna százszázalékos vasárnapi bérpótlék, akik csak az év néhány vasárnapján nyitva tartó üzletekben dolgoznak, a minden vasárnap kinyitó boltok alkalmazottai ötvenszázalékos vasárnapi pótlékra lehetnek jogosultak. Kormánypárti képviselők javaslatára elfogadhatják azt az előterjesztést is, amely a kis- és nagykereskedelmet egy helyen végző áruházakra is kiterjesztené a kötelező vasárnapi zárva tartást.

Módosíthatják a Városliget megújításáról szóló törvényt is, ezzel bővítve a Városliget Zrt. vagyonkezelésébe kerülő ingatlanok körét. A változtatás kimondaná továbbá, hogy az újonnan felépülő állami épületeknek is a Városliget Zrt. lesz a vagyonkezelő.

A házszabálytól történő eltérés esetén II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilváníthatják március 27-ét, így azt - kormánypárti képviselők kezdeményezésére - már idén hivatalosan is megünnepelhetik.

A fentieken kívül a képviselők több nemzetközi szerződés kihirdetéséhez, továbbá a magyar honvédség afganisztáni, valamint afrikai katonai szerepvállalásának folytatásához is hozzájárulhatnak.

A szavazásokat követően a földgázellátásról, az állami földvagyon kezeléséről, valamint a termőföld védelméről szóló törvénymódosítások általános vitái szerepelnek az előzetes napirenden.

A képviselők szerdán a kéményseprő-ipari tevékenységet, a rendvédelmi jogviszonyt, az élelmiszerláncok hatósági felügyeletét, valamint a környezetvédelmi termékdíjat érintő változtatásokról mondhatják el véleményüket.

Az első hét utolsó ülésnapján, csütörtökön az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2013-as tevékenységéről szóló beszámoló kerül terítékre, továbbá vitát tarthatnak az országos 2015-2025 közötti országos fogyatékosságügyi programról is.

A Ház 23-án, hétfőn ismét egy alig néhány órás üléssel zárja kéthetes munkarendjét. A képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek majd fel a kormánynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levélben köszöntötte a határon túli magyarokat Orbán Viktor

A levelet számos Kárpát-medencei ünnepségen felolvassák majd vasárnap az 1848/49-es forradalom és… Tovább olvasom