Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kipróbáltuk a vízitornát

Az aquafitnesz, azaz vízitorna kellemes , az egész testest átmozgató, mégis kímélő mozgásforma.
Érvényesülést hajhászó világunk túlontúl magasztalja a szépséget és a külső energiákat. Pedig egy kis önkényeztetés, belső feltöltődés, az azt segítő eszköz, módszer is befektetésnek tekinthető. Kikapcsolódást, egészségmegőrzést biztosító befektetésnek, ami többszörösen megtérülhet.

Mi is az az aquafitnesz?

Vízi torna, de nem az úszásfajták váltogatását és nem is a vízi balettnek, a szinkronúszásnak a megtanulását jelenti. A vízi tornázók a medencében végeznek a jogging és az aerobik gyakorlataihoz hasonló mozdulatokat. Olyat is könnyedén, amihez szárazon bonyolult segédeszközök szükségeltetnek. Mivel a víznek nagyobb a közegellenállása, mint a levegőnek, kevesebb gyakorlattal jobban meg lehet dolgoztatni az izmokat. Viszont a víz felhajtóerejének köszönhetően az ízületekre nem nehezedik nagy megterhelés.

Rákosfalvy Ferenc azt is elmondta: úszástudást nem igényel, „nullától százéves korig" bárki végezheti, olyan sport, ami az idősebb korosztálynak is megfelelő kondíciót nyújt. Kortól és nemtől függetlenül bárkinek ajánlható. Túlsúlyosoknak például azért, mert kíméli a szívet. Sérülés, betegség után, sportolóknak kiegészítő mozgásként is jó. Gyermekeknek koordinációs problémákra, tartásjavításra és terhes kismamáknak is ajánlható.

Az aquafitnesz napjaink egyik legérdekesebb mozgáslehetősége – ígéri a szórólap, de a vízbe ereszkedő kezdőnek az első érdekes benyomások közben az is eszébe jut, milyen magától értetődőek és kellemesek a vízben végzett gyakorlatok. Az ember azáltal, hogy igyekszik megtalálni egyensúlyát, garantáltan átmozgatja minden porcikáját. A felhajtóerő és a nagyobb ellenállás minden előnyét a teste javára fordíthatja. Érzi, hogy ha kevesebbszer is ismétel egy-egy mozdulatot, az többet ér, mégis lazításként élvezhető a foglalkozás.

Amíg a medence alján lépkednek a vízi tornázók és a sorban elöl haladót követik, az olyan, mintha a kacsamama után úsznának kicsinyei. Mikor a polifoam lábszárvédőknek, mellénynek és súlyzóknak köszönhetően a vízfelszínen lebegnek, akkor a vízipókhoz hasonlatosak. Fekvőtámaszokat végezhetnek a vízben és ülve-lebegve hajthatják magukat karjukkal előre. S a vízben még az sem látszik, ha kissé edzetlenek vagy molettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt perces garancia az Ibisnél

A 35 országban - köztük Magyarországon is - 725 szállodával jelenlévő, francia eredetű Ibis lánc… Tovább olvasom