Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kipróbáltuk a salsát

Vérpezsdítő életöröm, visszafogottan forrongó szenvedély jellemzi az egyre divatosabb latin táncot.
Érvényesülést hajhászó világunk túlontúl magasztalja a szépséget és a külső energiákat. Pedig egy kis önkényeztetés, belső feltöltődés, az azt segítő eszköz, módszer is befektetésnek tekinthető. Kikapcsolódást, egészségmegőrzést biztosító befektetésnek, ami többszörösen megtérülhet.

Mi is az a salsa?

A salsa szó jelentése szósz, íz, fűszer, ami a különböző ritmusok keveredésére, a sokrétű zenei stílusra utal, de ma leginkább magát a táncot nevezik így, ami mélyen a latin-amerikai és a karibi társadalom történetében gyökerezik. Amit salsaként ismerhetünk, az több évszázados zenei, kulturális lerakódás eredménye. Története visszanyúlik arra az időszakra, amikor megkezdődött az afrikai feketék behurcolása Latin-Amerikába. A szklávék a rabságban is megőrizték és gyakorolták rítusaikat, vallási, mágikus szertartásaikat. Az idők során a kubai zenébe beépült a nyugat-európai zene is, kreolosodott, aztán a jazz is belekeveredett. A salsa mai formája a 60-as években született, mikor rengeteg kubai és puerto ricoi emigráns érkezett New Yorkba. Az ő közösségük alkotta a „Spanish Harlem"-et, vagy ahogy ők nevezték, „El Barrio"-t.

A salsának mint táncnak két különböző alapstílusa létezik: a kubai és a puerto ricoi stílus. Történetileg a kubai tekinthető minden ma ismert salsa-stílus ősének, hiszen az európai dallamvilág és az ütősökre épülő afrikai ritmusvilág Kubában keveredett a legintenzívebben. Megtartotta ősi ösztönösségét, megmaradt az életöröm eredeti kifejezőeszközének. „Elvek nélküli tánc"-nak nevezik, mert az emberi test a lüktető ritmusokra való természetes, szinte nem is tudatos reakcióiból áll. Puerto Ricoban viszont a salsa a férfi-női vonzalom kifejezőeszközévé, hódító eszközzé, szavak nélküli párbeszéddé vált. A New York-i táncklubokba pedig némileg megrendszabályozták.

Vérpezsdítő életöröm, visszafogottan forrongó szenvedély? Igen valóban, de nem bonyolult, nehezen elsajátítható, már-már akrobatikus formában, hanem könnyen megtanulhatóan. Az kezdő is szinte magából fakadónak érzi az energiateli, egyszerű, egyedül is járható alaplépést, amihez a lábak és a kezek összehangolt intenzív mozgatására van szükség. A páros figurák, azok pedig a karoknak és a forgatásoknak a munka minden nyűgét feledtető játékába vezetnek. A ritmusok olyan érzést keltenek az emberben, hogy a kondi megőrzéséhez nem is kell más, csak egy kis tánc, egy kis riói hangulat, bár a híres karneválon nem salsát, hanem szambát járnak, de a mozgásforma ősi ösztönössége egyezik. Nincs mit hosszan magyarázni, José Limon koreográfus tömören megmondta: „Sosem vagyunk igazabbak és mélyebben emberibbek, mint tánc közben."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keményebb büntetés a késő légitársaságoknak

A jövőben az Európai Unióban jelentős kártérítést kell fizetniük a légitársaságoknak, ha értesítés… Tovább olvasom