Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kettős állampolgárság - Semjén: nincs első-, vagy másodosztályú állampolgár

Semjén Zsolt szerint semmiféle etnikai vagy egyéb diszkrimináció nem szerepel a szerdán elfogadott, kettős állampolgárságról szóló törvényben, az semmilyen európai, nemzetközi fórumon nem támadható.

12.05.: Nincs megkülönböztetés

A KDNP elnöke a parlamenti szavazás után tartott sajtótájékoztatóján Szlovákiával kapcsolatban azt mondta: "mi  mindenkivel megpróbáltunk és megpróbálunk szót érteni, akivel lehet,  azonban akik nem akarnak velünk szót érteni, azoknak a kedvéért nem  adhatjuk fel a legtermészetesebb jogainkat". Megjegyezte, hogy Szlovákia már elfogadott egy hasonló törvényt.  

"Ahogy nem sérti Magyarország érdekeit, nem okoz kárt  Magyarországnak, sőt üdvözlendő, hogy ha egy magyarországi szlovák,  mondjuk a Pilisben, felveszi a szlovák állampolgárságot, (...)  ugyanúgy elvárjuk azt, hogy mindenki vegye tudomásul": nem jelent veszélyt egyetlen ország számára sem, ha a határon túli magyarok  élnek természetes jogaikkal - hangsúlyozta.  

Semjén Zsolt a szerda reggeli szavazásra utalva úgy fogalmazott:  egy soha nem látott nemzeti egység jött létre annak érdekében, hogy  "a határon túli magyar testvéreink közjogi értelemben is a nemzet  részei legyenek".

Óriási eredmény, hogy több mint 97 százalékos  többséggel fogadta el az Országgyűlés a jogszabályt - vélekedett,  hozzátéve, hogy az elfogadott állampolgársági törvényben nincs első-  és másodosztályú állampolgár, "egy magyar nemzet van, egy magyar  állampolgárság van".  

A pártelnök szólt arról is, hogy szerdán nemmel voksolt az  előterjesztésre három szocialista, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és  Szanyi Tibor, "Kovács László pedig szánalmasan elsunnyogta a  szavazást". "Ez az óriási nemzeti többség, ami megnyilvánult, ez  bizonyítja azt, hogy a gyurcsányizmus valóban a történelem  szemétdombjára került" - fogalmazott.  

Semjén Zsolt személyes megjegyzésként hozzátette: "ezért a mai  napért érdemes volt képviselőnek lenni".  

Egy szlovák televízió munkatársának felvetésére a KDNP elnöke azt mondta: amikor Szlovákia hasonló törvényt hozott, Szlovákia sem  tartotta szükségesnek, hogy részletes tárgyalások legyenek.

Az  állampolgárság megadása minden országnak szuverén belügye - szögezte  le. "Szlovák barátainkkal szívesen folytatunk párbeszédet, de a  szlovák választási kampányba nem vagyunk hajlandóak bekapcsolódni" -  közölte.  

Arra a kérdésre, hogy mit tudnak tenni azokért a szlovák  állampolgárokért, akik felveszik a magyar állampolgárságot, ám így -  ha beváltják a szlovákok az ígéreteiket - elveszik tőlük a szlovák  állampolgárságot, Semjén Zsolt úgy válaszolt: ez egy példátlan  etnikai diszkrimináció lenne, és szögesen ellentétes a szlovák  alkotmánnyal is.

"Nagyon rossz történelmi hangsúlyokat vetít előre  az, amikor Szlovákia vonatkozásában embereket fosztanak meg az  állampolgárságától és a jogaiktól" - emelte ki.  

A politikus ugyanakkor rámutatott: semmiképpen sem szabad  összetéveszteni a szlovák népet a mostani szlovákiai választási  kampánnyal.  


A választójogra vonatkozó felvetésre kifejtette: a mostani  törvénnyel a határon túl élő magyaroknak pontosan ugyanaz a  jogállása, mint most egy külföldön élő magyarnak. Abban az esetben  van szavazati joga, ha magyarországi lakcímmel rendelkezik -  jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e ezt megváltoztatni,  tervezik-e kiterjeszteni a szavazati jogot, a pártelnök úgy reagált:  erre a választójogi törvényben kell visszatérni.

Kiemelten kedvezményes honosítási lehetőséget vezet be származási alapon az új, az Országgyűlés által szerdán elfogadott magyar állampolgárságról szóló törvény, amely lerövidíti az eljárási határidőket is.

A szavazás

A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett fogadták el magyar állampolgárságról szóló törvény módosítását.

Az új szabályok már nem követelik a magyarországi megélhetést és lakást, az alkotmányos alapismeretek vizsgát, és azt sem, hogy magyar nemzetiségűnek vallja magát a honosítást kérő. Új elemként került bele a jogszabályba, hogy a kérelmezőnek - ha esetleg nem tudná igazolni, hogy a felmenője magyar állampolgár volt - elég valószínűsítenie magyarországi származását.

Az eddigi általános kedvezményes honosítási okok továbbra is fennmaradnak, azzal az eltéréssel, hogy a jövőben már nem azt kell vizsgálni, hogy az illető honosítása a Magyar Köztársaság érdekeit nem sérti-e, hanem azt, hogy a honosítás az ország közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sérti-e. (Ez szabály a nem magyar nemzetiségűek honosítására is vonatkozik.)

Az a határon túli magyar honosítható a jövőben kedvezményesen, aki megfelel a következő követelményeknek: a magyar jog szerint büntetlen előéletű és a kérelem elbírálásakor ellene magyar bíróság előtt büntetőeljárás nincs folyamatban; honosítása a Magyar Köztársaság közbiztonságát és nemzetbiztonságát nem sérti; felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását; a magyar nyelvtudását igazolja (ez utóbbitól el lehet tekinteni cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes személyek esetében).

A jogszabály lerövidíti a határidőket: a miniszternek eddig honosítás esetén tizenkét hónapja, visszahonosítás esetén pedig hat hónapja volt rá, hogy benyújtsa a köztársasági elnöknek a honosítási kérelmet. Ez a határidő mindkét esetben három hónapra rövidül le úgy, hogy ebbe az időtartamba nem számít bele az állampolgárságot érintő adat vagy okirat beszerzése érdekében más hatósághoz vagy állami szervhez intézett megkereséstől a válasz megérkezéséig terjedő idő.

A honosításról illetve visszahonosításról továbbra is a köztársasági elnök dönt, a közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése alapján.

A honosítási kérelmeket be lehet nyújtani a települési - fővárosban a kerületi - önkormányzat polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél; a külön jogszabályban meghatározott körzetközponti jegyző székhelyén működő anyakönyvvezetőnél; a magyar konzuli tisztviselőnél; a kormány által kijelölt, az állampolgársági ügyintézésért felelős szervnél.

A törvény 2010. augusztus 20-án lép hatályba, rendelkezéseit a 2011. január 1. napját követően induló eljárásokban kell alkalmazni. Eddig az időpontig megszülethetnek a törvény végrehajtási rendeletei, köztük az a miniszter rendelet, amely kijelöli a honosítási visszahonosítási feladatokat a miniszter nevében ellátó központi szervet, vagyis az állampolgársági ügyekben eljáró szervet.

A határon túli magyarok kettős állampolgárságának kérdéséről - a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) kezdeményezésére - 2004. december 5-én érvényes, de eredménytelen népszavazást tartottak: a szavazók 51,55 százaléka szavazott igennel, és 48,45 százaléka nemmel, azonban az igen szavazatok aránya alig 18,9 százalék körüli volt. Az Alkotmány szerint a népszavazás csak akkor eredményes, ha legalább a szavazók fele, de az összes választópolgár több mint egynegyede azonos módon szavaz.

A népszavazásra feltett kérdés a következő volt: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti "Magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

A kormány 2005. januárjában javaslatot tett az állampolgársági törvény módosítására, amely 2006. januárjától úgy módosult: kedvezményesen honosítható az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem magyar állampolgár, aki Magyarországon lakik és felmenője magyar állampolgár volt. Ez a törvény vezette be az úgynevezett nemzeti vízumot, amely többszöri beutazásra és három hónapot meghaladó, de legfeljebb öt év időtartamú magyarországi tartózkodásra további külön engedély nélkül jogosít, ugyanakkor munkavállalási, jövedelemszerzési, tanulmányi vagy más tudományos továbbképzési célú tartózkodásra nem.

Előzmény:

Elfogadták a magyar állampolgárságról szóló törvényt  módosító javaslatot, amely biztosítja a határon túli magyarok  számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a  magyar állampolgárságot. 

A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett hozták meg a döntésüket. Nemmel voksolt az előterjesztésre a szocialista Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor, a tartózkodók között MSZP-s és LMP-s képviselők voltak.

Az előterjesztő fideszes és KDNP-s politikusok, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt azt javasolták, hogy a "kettős állampolgárságról" szóló jogszabály az augusztus 20-i nemzeti ünnepen lépjen hatályba, de csak 2011. január 1-jétől kelljen alkalmazni.

Olvasóink írták

201 hozzászólás
 • 201. tosa2 2010. június 01. 07:12
  „Kukac 4o ! Látod ? Illetve látod ! Még mindíg nem válaszolt senki.
  Hát ennyit erről a vitárol !!!!!!!!!!!!”
 • 200. HR_XAR 2010. május 31. 21:55
  „jobb lenne, ha a sagi fajta embercsökevényeket végre kiszorítroznák, mivel a múltban történő örökös révedés gátolja a gazdaság és minden más felzárkóztatását. Sagiék még mindig a múltban élnek, mint a magyarok zöme, ezért nem is lesz ebből az országból szar se.”
 • 199. Sagittarius 2010. május 29. 22:29
  „196. meir 2010.05.29. 17:41

  Látom, (de jópáran mások is észrevették ) xarsz Te rá, hogy mi kínjai, bajai vannak más embereknek, csak fújod a saját trombitád.
  Ezek után csak annyit mondhatok, van nekünk a tiébnél sokkal több, és nagyobb bajunk is, majd veled foglalkozunk úgy 2-3száz év múlva! Addig bocsásd meg, hogy inkább a saját sebeinket nyalogatjuk! Ajánlom, hogy vidd haza a problémádat Te is (ne a miénket szaporítsd, ha már segíteni nem tudsz), és otthon rágódjatok rajta.”
 • 198. buggyant 2010. május 29. 20:04
  „czindi, ennek a meirnek valami őrült komplexusa lehet meg még paranoiás is.”
 • 197. czindi 2010. május 29. 20:02
  „meier, tényleg dugulj már el! Inkább menj a siratófalhoz imádkozni kedvenc nagynénidért! ( Golda M.)”
 • 196. meir 2010. május 29. 17:41
  „193!!!
  azt tessek a Benes dekretumoknak koszonni !!!
  de azzal akkor mar el is lehet takarni a szerencsetlenek legyilkoltatasat mi!!?!
  az maris feloldozast ad a dunaba meszarlasok alol a Magyar Nyilasok altal mi??”
 • 195. rebetli 2010. május 29. 11:28
  „Miért kell keverni,eddig jó volt?Menjünk Ausztriába,stb.A kikerült hazánk gyermekei közül,a jó lét miatt sokan letagadták,hogy magyarok!Osztrák,német,stb.állampolgárok lettek!A magyar nem kellett neki!Letagadja,hogy magyar!”
 • 194. spitzenreiter 2010. május 29. 11:27
  „A jó kis Szovjetúnió”
 • 193. Sagittarius 2010. május 29. 10:24
  „185. meir 2010.05.28. 16:46
  "Deportacio viszont,kizarolag Kenyszer utjan tortent!!!! Senki,egyetlen zsido sem deportaltatta magat onkent es dalolva!!!!"

  No, és szerinted hány Magyar deportálta magát a jelenlegi határokon kívűlre akarata ellenére??? Sokkal nagyobb volumenű deportálás volt ez, mint a holokauszt. Ezt bezzeg nekünk kötelességünk lenne elfelejteni, és beletörődni. Sőt felemlegetni sem "illő", nemhogy ezen bűnök elkövetőire kitérni! A holokausztot azt viszont a végitélet napjáig nem szabad elfelejtenünk, sőt legalább addig kötelesek vagyunk kártéríteni is, holott közünk nem volt hozzá. Tudod, nektek is, és nekünk is megvan a saját bajunk, és problémánk. Javaslom mindenki foglalkozzon azzal, és a másikat hagyja békén!”
 • 192. buggyant 2010. május 29. 10:10
  „Gyógyszeredet bevetted meir?”
 • 191. meir 2010. május 29. 01:05
  „187-es!!
  lick my ass!!! 100% kosher!!
  "erdeklodo"
  a 187-es utan Te jossz!!!”
 • 190. erdeklödö 2010. május 29. 00:48
  „re176

  Nem egeszen ertem. te most siränkozol vagy fenyegetsz?

  - siränkozol es fenyegetsz

  - siränkozva fenyegetsz
  - fenyegetve siränkozol

  meier! ugy unlak ahogy csak birlak”
 • 189. Kukac40 2010. május 28. 21:26
  „TOSA2 végre valaki!!!!!! Miért nem érdekli az embereket amit mondasz? Teljesen egyértek veled. Miért nekünk kell miattuk fizetni? Nincs elég ember a pénz elherdálásához? Ugyan olyan jogai lesznek mint nekünk, itt született itt élő embereknek? Na neeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ebből lesz még csak idegengyűlölet.”
 • 188. buggyant 2010. május 28. 21:23
  „186. ne ugraszd össze a gyomrom te is.. ezt már annyiszor, annyitól hallottam, ez annyira durva!!!!!”
 • 187. buggyant 2010. május 28. 21:21
  „meir dugulj már el.....”
 • 186. k2968 2010. május 28. 20:04
  „Üdv..Egy dologra szerintem nem sokan gondoltak ezzel az üggyel kapcsolatban.Most csak találgatok.Mi van akkor ha a fidesznek igenis pontos célja van az egésszel.Csak a külhoni magyarság" érdekében" próbálja beadni az embereknek.És ha azt mondom hogy messzebb kell keresni az összefüggéseket.Hírhedt mondat egy közel-keleti államfő szájából.A készülő lakóparkok nem magyaroknak.A pár éve elejtett elszólás a betelepítésről.A messzi iskolában magyarul tanuló gyerekek.Ezek csak kérdések.Mit gondoltok?
  T.meir.Külön tőled szeretném kérdezni ahol most élsz onnan hogyan látni ezt?Van alapja annak amit felsoroltam?
  Ezért ne kövezzetek meg ,nem állítottam csak kérdeztem.Lehet hogy az egész csak erre megy ki?”
 • 185. meir 2010. május 28. 16:46
  „179!!
  -".....nem hajtottak koncentracios taborokba ez igaz,de haltak meg harcoltak a fronton......"-
  azert van nemi kulombseg nem???
  1,; elhurcolni,es deportalni valakiket csak mert annak szulettek aminek!!
  2,; Csatloskent Onkentesen a Nemet gyozelem erdekeben Harcba vonulni!!
  Magyarorszag a III.ik Birodalom szovetsegese volt ugye?? mint szovetseges,Onkentesen vonult harcba a Nemetek oldalan!! NEM Kenszeritette Senki erre Oket ugye??
  a Deportacio viszont,kizarolag Kenyszer utjan tortent!!!! Senki,egyetlen zsido sem deportaltatta magat onkent es dalolva!!!!”
 • 184. tosa2 2010. május 28. 12:48
  „Emberkék! senki nem válaszolt még nekem ! /154./
  Miért is kell megadni a kettős á.jogot ?! Mindenről" vitatkoztok", de igazi indok ?
  Ne bunkózz le, hanem írd meg !! 90 év eltelt, ott születtek, ott élnek, ott adóznak, stb
  ha akar tud magyaruk, ha akar nem. Valaki azt írta, mit gondolsz miért vesz itt lakást ?
  Hát miért is? mert az eurojukkal többre megy.
  Várom az igazi érveket !! Valaki más írta, hogy akkor ő kérhetné az osztrák á.jogot,
  de lehűlyéztétek. miért is ?”
 • 183. Primax 2010. május 28. 07:08
  „Orbánék - gyakorlatilag - tehetetlenek, az összes ígéretük simlis hazudozás volt. Már ami minket - ittélőket - érint(het). Tehát :
  " Divide et impera. "
  És működik és működik és működik...
  Lassan mindenki ezzel - a kettős állampolgársággal - lesz elfoglalva, ki a búbánatos fene foglalkozik azzal, hogy itthon mi lesz ?”
 • 182. load 2010. május 28. 01:03
  „168. Primax
  A határon túli magyarság potensebb - értsd - szakmailag is használható része, már régen (a 23 millió román emlegetésekor sem) Magyarországot favorizálta a munkahely szempontjából.
  Azokat a munkaerő piacokat kereste, ahol a legjobb fizetéseket tudták megkapni.
  Ez akkor sem Magyarország volt.
  Most sem az.”
201 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyújtóbombát készítettek kamaszok egy kaposvári lakásban

Gyújtóbombát készítettek kamaszok egy kaposvári négyemeletes ház egyik lakásában, majd feltehetően… Tovább olvasom