Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Kártérítést követel Charles Zentai kiadatási fogva tartása miatt

Törvénytelen fogva tartás miatt kártérítési keresetet nyújtott be a nyugat-ausztráliai legfelsőbb bíróságnál a háborús bűntényekkel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) - közölte szerdán az ausztráliai média.
A fia, Ernie Steiner közölte: apja arra kéri a bíróságot, hogy a szövetségi és a szövetségi állami hatóságok fizessenek neki kártérítést azért, hogy 2009 őszén-tavaszán 75 napot tartották fogva a perthi börtönben jogtalanul.

Steiner szerint apja 88 évesen nagyon idegtépő időszakon ment keresztül, és járna neki kárpótlás. Hozzátette, hogy apja "mindent elveszített", mert több százezer dollárt kellett kifizetnie nyugdíjából a jogászokra, ráadásul hét éven át nem tehette ki a lábát Nyugat-Ausztrália államból, nem láthatta unokáit és dédunokáit.

A most 90 éves Zentai a második világháború alatt a náci rezsimmel szövetségben álló magyar hadseregben szolgált. A náci háborús bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal Központ állítása szerint 1944 novemberében halálra kínzott egy 18 éves zsidó fiút, amiért nem viselte a megkülönböztető jelzést, a sárga csillagot, majd holttestét a Dunába dobta. Zentai - aki tagadta, hogy részt vett volna a zsidó fiú megölésében, és azt állította, hogy a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Magyarországon - felkerült a jeruzsálemi szervezet "tíz legkeresettebb náci bűnözőt" felsorakoztató listájára.

Budapest 2005-ben kérte az ausztrál hatóságoktól a Perthben élő férfi kiadatását. Az ausztráliai szövetségi rendőrség még 2005-ben őrizetbe vette Zentait, és megkezdte ellene a kiadatási eljárást. Az évekig tartó jogi huzavona után az idén augusztusban a legfelsőbb bíróság úgy döntött: Zentai nem adható ki Magyarországnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárolások a mentőknél is

A Matolcsy György által meghirdetett költségvetési zárolásból 3,3 milliárd forint az egészségügyi ágazat kereteit csökkenti. Tovább olvasom