Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Kártérítést követel az EMFESZ-től Pomázi Csaba és cégcsoportja

Több száz millió forintos kártérítést követel a gázkereskedő EMFESZ Kft.-től jó híre csorbítása miatt Pomázi Csaba tulajdonos, valamint a nevével fémjelzett négy cég, a Dunacent Kft., az ENERGOTT Kft., az Alfa-Nova Kft., illetve a Szegedi Hőszolgáltató Kft.

 A cégcsoport ezt december 27-én keltezett levelében jelezte Góczi Istvánnak, az EMFESZ ügyvezetőjének, és követeléséről tájékoztatta - többek között - Szalay Ferenc szolnoki polgármestert (Fidesz) is, aki a levelet kedden az MTI rendelkezésére bocsátotta. A társaságcsoport levelében azt állítja, hogy az EMFESZ Kft. az elmúlt napokban több valótlan állítást tett közzé a magyar médiában. Ezek közül elsőként említik azt, hogy a társaságcsoport mintegy 3 milliárd forinttal tartozik az EMFESZ Kft.-nek.

Példaként hozzák a december 24-én megjelent közleményt is, amelyben az áll, hogy "a DunaCent Kft. az E-ON Földgáz Trade Zrt.-vel közösen zavart kíván kelteni a földgázpiacon". A Góczi Istvánnak címzett levél tartalmazza: "nem érthető, hogy ez milyen érdekek mentén volna előnyös bármelyik megnevezett társaság számára, mindamellett (...) az ilyen kijelentések csak arra alkalmasak, hogy (...) a DunaCent Kft.-t és üzleti partnereit negatív színben tüntesse fel". A levél leszögezi, hogy a DunaCent Kft. és a megnevezett társaságok nem tartoznak az EMFESZ-nek, és a jelzett 3 milliárd forintos összeg - mint tartozás - soha nem állt fenn.

Egyben közlik, hogy az EMFESZ Kft. magatartása miatt a társaságcsoport cégeit megítélésük szerint nem vagyoni kár érte, és ennek a sérelemnek a "reparálására" a DunaCent Kft. 500 millió, az Alfa-Nova Kft. 400 millió, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. 400 millió, az ENERGOTT Kft. 500 millió forint kártérítést jelent be. Pomázi Csaba tulajdonos követelése 200 millió forint, aki a rosszhiszeműnek nevezett sajtóhadjárat és következményei miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a rendőrségen. A levélben jelzik: amennyiben az EMFESZ Kft. a levél kézhezvételétől számított öt napon belül a kártérítés összegét nem fizeti meg, a cégek és a Pomázi Csaba a bírósághoz fordulnak. Az EMFESZ Kft. december 22-én az MTI-hez is eljuttatott közleményében hozta nyilvánosságra, hogy mintegy 3 milliárd forint követelése van Pomázi Csaba több cégével, a Dunacent Kft.-vel, az ENERGOTT Kft.-vel, az Alfa-Nova Kft.-vel, illetve a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-vel szemben.

Közölte azt is, hogy követelése érvényesítése érdekében az EMFESZ Kft. azonnali hatállyal valamennyi polgári és egyéb jogi eszközt - ideértve egyebek mellett a készfizető kezességek érvényesítését, a felszámolási eljárások megindítását, a finanszírozó bankok értesítését - igénybe vesz.

A kialakult helyzetről az EMFESZ Kft. állítása szerint tájékoztatta a Magyar Energia Hivatalt, valamint a gyors és hatékony megoldás érdekében kormányzati segítséget kért. Az EMFESZ-nél kedden az MTI-nek annyit mondtak a cégcsoport kártérítési követelésére reagálva, hogy a társaság kitart korábbi állításai mellett, és azok igazságtartalmát okiratokkal, és a szükséges dokumentumokkal tudja bizonyítani. Az Emfesz Kft. jelenleg 300 ezer lakossági, 300 önkormányzati, 1100 intézményi fogyasztót, hatezer kis- és közepes vállalkozást, és több száz ipari céget lát el kedvezményes áron földgázzal. A cégcsoporthoz tartozó a társaságok Szekszárd, Szolnok, Szeged, Székesfehérvár, Dunaújváros, Tatabánya, és Győr távhőszolgáltatását biztosítják, többszázezer fogyasztót látnak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vasutasok 1,5 százalékos béremelést kérnek

A szakszervezetek hangsúlyozzák: érdekeltek a tárgyalások folytatásában, de annak eredménytelensége… Tovább olvasom