Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Jövőre már év közben is válthatunk

Győr-Moson-Sopron - A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás jövő évi változása nagyobb szabadságot ad az autósoknak. Ha elégedetlenek a biztosítójukkal, év közben is szerződhetnek másikkal. A központi kártörténeti nyilvántartás hónapokig tartó utánjárástól kíméli meg az ügyfeleket.

Az Országgyűlés hétfőn este elfogadta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló új törvényt. A jogszabály lényeges változása a szerződések évfordulójának liberalizációja, azaz, hogy év közben is lehet biztosítót váltani. Aki jövőre vásárol autót, év közben megkötött biztosítása már nemcsak az év végéig, hanem teljes egyéves időtartamra lesz érvényes.

A Kisalföld biztosítási szakértője szerint a változás nagyobb szabadságot ad az embereknek. Ha elégedetlenek annak a biztosítónak az ügyintézési gyakorlatával, amellyel szerződésben állnak, év közben másik biztosítóhoz ˝igazolhatnak˝ át.

A szerződéskötések évközi, egyenletesebb eloszlása többek között attól is megóvja majd az ügyfeleket, hogy a biztosítók szűk időszakban megnövekedett adminisztrációs terhei miatt megfelelő igazolás nélkül nehéz helyzetbe kerüljenek egy hatósági ellenőrzés során.

A központi kártörténeti nyilvántartás létrehozását mindenképpen kedvezőnek tartja szakértőnk. Jelenleg ugyanis a bonus-malus nyilvántartás korántsem hatékony. Ez rengeteg ügyfél számára teszi szükségessé, hogy – alkuszi segítséggel vagy anélkül – maga járjon utána kártörténeti igazolásának. Ugyanis a gépjármű lecserélésekor sokszor hónapokba kerül a bonus-malus igazolás kiadása. Az addig B10-es bonusfokozatban lévő autóst is A00-ba sorolják, majd az igazolás alapján írják jóvá a különbséget. Az új nyilvántartás ezt küszöböli ki majd.

Baraksó László gépjármű-kárszakértő egy koccanásos baleset következményeit méri fel. Fotó: H. Baranyai Edina
Baraksó László gépjármű-kárszakértő egy koccanásos baleset következményeit méri fel. Fotó: H. Baranyai Edina

Lényeges eleme a törvénynek, hogy a biztosítók továbbra is csak évente egyszer változtathatják a tarifáikat. Az évfordulós váltás lehetőségéről pedig legalább 50 nappal korábban értesíteniük kell az ügyfelet. Ez biztosítja, hogy továbbra is fennmarad a kedvező díjakat eredményező valós verseny, illetve a rendszer átláthatósága is.

Szakértőnk szerint a bonus-malus rendszer azt szolgálja, hogy az autósok felelősen és balesetmentesen vezessenek. Azonban a polgári törvénykönyv erősítése is szükséges lenne.

Ugyanis sokan éppen azért hagyják ott a helyszínt, hogy ne derüljön ki: másoknak kárt okoztak, s a malus miatt ne emelkedjen az általuk fizetendő biztosítás. Így viszont a sértett autósnak magának kell a kárt ˝lenyelnie˝, az okozó megússza. Másrészt ahogyan a kamerarendszer visszaszorítja a bűnözést, úgy a parkolókban felszerelt kamerák a gondatlan károkozásoknál tehetnének jó szolgálatot az okozó jármű megtalálásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra igényelhető a mezőgazdaságigép-beszerzési támogatás

A gazdálkodók az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) újra igényelhetik a… Tovább olvasom