Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Indulásra kész a hulladékgazdálkodás nyomkövető rendszere

A rendszer jelenleg tesztüzemben működik. Szeptember-októbertől éles üzembe áll, várhatóan jövő januártól már minden folyamat elektronikusan működik.
Tesztüzemben már működik a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (HUNOR), a pontos és gyors adatfeldolgozást biztosító informatikai rendszer kialakításához csaknem 900 millió forint európai uniós támogatást nyert el az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ).

Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője csütörtökön Budapesten, a HUNOR működését bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az országos lefedettségű komplex informatikai rendszer a többi között biztosítja az adatkezelést, a hulladékgazdálkodási ügynökség szerződéses partnerei által benyújtott havi jelentések adminisztrációját, pénzügyi elszámolását, ellenőrzését. Lehetővé teszi a hulladék mozgásának nyomon követését a GPS-alapú eszközök segítségével, valamint az illegálisan lerakott szemét bejelentését az illetékes hatóságoknak - tette hozzá.

Kifejtette: a rendszer szeptember-októbertől éles üzembe áll, várhatóan jövő januártól már minden folyamat elektronikusan működik.

A hulladékgazdálkodási ügynökség havonta 3-5 ezer, éves szinten 30-50 ezer aktát kezel, amelyekben milliárdos nagyságrendű az adatszám. A szerződött partnerek száma 150-200 közötti évente, amelyeknek tízmilliárd forintnyi összeget fizet ki az OHÜ állami forrásból szolgáltatás-megrendelés címen. A HUNOR a legkorszerűbb informatikai feltételeket biztosítja a feladatok ellátásához - ismertette az ügyvezető.

A rendszer üzembe állításával és működtetésével az OHÜ megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a hulladékgazdálkodásban részt vevő partnerei számára az adatszolgáltatást, így a részfinanszírozás folyamata is rövidebb lesz.

A HUNOR segítségével az ügynökség gyorsabban teljesítheti adatszolgáltatási kötelezettségeit, feldolgozott információkkal tudja ellátni egyebek mellett a Földművelésügyi Minisztériumot, a társszervezeteket vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

A HUNOR nyomkövető eszközeit az OHÜ térítésmentesen biztosítja valamennyi szerződéses partnere számára. A beérkező információkat a társaságok is megkapják, így ellenőrizhetik, hogy a járművek valóban a tervezett időpontban, illetve a meghatározott területen jártak-e, és gyűjtötték-e össze a hulladékot.

A HUNOR arra is alkalmas, hogy az OHÜ országjáró ellenőrei az illegálisan lerakott hulladékokról, vagy az elhagyott roncs járművekről pontos adatokat szolgáltassanak az illetékes szerveknek.

Muhoray Róbert, a HUNOR projektvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: alig egy év alatt 28 közbeszerzési pályázatot hirdetett meg és bonyolított le az OHÜ. A szükséges informatikai eszközök és a kapcsolódó szoftverek beszerzésére, fejlesztésére összesen 26 beszállító, illetve fejlesztő partnerrel állapodtak meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új videó bukkant fel az Andrássy úti tűzről

A videót az égő ház magasságával közel egy szintről készítették, ezért igen látványos. Tovább olvasom