Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

IMF/EU-tárgyalások: ha a kell, változik a 2013-as büdzsé

A Fidesz-frakció a kormány kérésére támogatja, hogy elhalasszák a jövő évi költségvetés módosító javaslatainak hétfőre tervezett szavazását.
Varga: a kormány az eddigi gazdaságpolitikába illeszkedő tárgyalási javaslatokat fogalmaz meg

Az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához illeszkedő tárgyalási javaslatokat fogalmaz meg a kormány a Nemzetközi Valutaalapnak címzett válaszában - közölte Varga Mihály IMF-főtárgyaló.

A kormány kérésére a parlament nem szavaz hétfőn a 2013-as költségvetés módosító javaslatairól, hogy ha az IMF-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a büdzsén.

Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter - miután részt vett a Fidesz-frakció hétfő délelőtti ülésén - újságíróknak elmondta: az IMF és az Európai Bizottság a kormánynál pesszimistábban ítéli meg a magyar gazdaság jövő évi növekedési kilátásait, noha szintén GDP-növekedéssel számolnak.

A kormány tárgyalási javaslatairól szólva kifejtette, csak olyan intézkedéseket támogatnak, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához. Vagyis a kormánynak a nyugdíj- és jövedelemcsökkentés helyett, "amelyek mind a tárgyalásokon szóban, mind az írásos anyagban előfordultak", másfajta javaslatai lesznek - tette hozzá, de konkrétumokat nem árult el.

Megerősítette viszont, hogy a kormány kedden vagy szerdán elküldi válaszát a valutaalapnak, és ettől fogva készen áll a tárgyalások folytatására. A főtárgyaló azt kérte a Fidesz-frakciótól, hogy a parlament ne zárja le a 2013-as költségvetés vitáját. Ezt azzal indokolta, hogy ha folytatódnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, és a megállapodás miatt módosítani kell a büdzsét, erre meglegyen a lehetőség.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető tájékoztatása szerint a képviselőcsoport - jelezve elkötelezettségét a tárgyalások sikere iránt - elfogadta a kérést, és azt kezdeményezi, hogy a parlament ne szavazzon hétfőn a benyújtott költségvetési módosító javaslatokról.

Elmondta: ha a hiteltárgyalások szeptember végén, október elején érdemben folytatódni tudnak, akkor nyitva hagyják a költségvetést, és akár a stabilitási és az államháztartási törvényt is módosítják, hogy a kormány hozzányúlhasson ahhoz. Ha azonban a tárgyalások csak az év vége felé folytatódnak, a Fidesz-frakció inkább a büdzsé megszavazásának a híve. De - tette hozzá - ha a kabinet később ezt javasolja, ebben az esetben is készek a költségvetés módosítására. Kitért arra is, hogy a Fidesz-frakció változatlanul a munkahelyvédelmi akcióterv teljes körű megvalósítását kéri a kormánytól, valamint azt, hogy ezt képviselje az IMF/EU-tárgyalásokon is.

Szintén hangsúlyozta, hogy a képviselőcsoport "nem lesz partner" a nyugdíjak csökkentésében. Rogán Antal arról is beszélt, a Fidesz szükségesnek tartja, hogy a parlament gazdasági bizottsága megvizsgálja a 2008-as EU/IMF-megállapodás megkötésének körülményeit és annak következményeit. Az Állami Számvevőszék augusztus végi jelentése szerint négy évvel ezelőtt "nem kellett volna olyan hamar megkötni az IMF-megállapodást, mint ahogy az megköttetett" - mutatott rá. Szerinte így felvetődik a kérdés, hogy ha a költségvetés adóssághelyzete nem indokolta a sietséget, az akkori kormány "miért tette fel a kezét azonnal és automatikusan, miért volt szükség a nyugdíjak és a bérek ilyen gyors csökkentésére".

A politikus a parlament gazdasági bizottságának elnökeként azt kezdeményezi, hogy a testület vizsgálja meg a megállapodás körülményeit, és hallgassa meg e tárgyban Simor András jegybankelnököt és Veres Jánost akkori pénzügyminisztert, akik az egyezséget aláírták. Hozzátette: fenntartják, hogy a 2008-as nem volt jó megállapodás, recesszióhoz vezetett, és a költségvetés stabilitását sem tudta megalapozni. A felvetésre, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök a múlt héten arra szólította fel a kormányt, hozza nyilvánosságra az összes olyan iratot, amelyet az IMF küldött Magyarországnak a tíz hónappal ezelőtti kapcsolatfelvétel óta, és az ellenzéki politikus állítása szerint ennek Iryna Ivaschenko, a valutaalap budapesti irodavezetője sem látja akadályát, Varga Mihály közölte: a kormány nem kapott ilyen tájékoztatást az IMF-irodavezetőtől, ezért tartják magukat ahhoz "a civilizációs normához", hogy a másik fél beleegyezése nélkül nem hoznak nyilvánosságra tárgyalási dokumentumokat.

A főtárgyaló az IMF és az Európai Bizottság tárgyalási hajlandóságát nem kívánta értékelni, annyit mondott: mindhárom fél szükségesnek és értelmesnek látja a megállapodást, haladnak annak megkötése felé, és bízik benne, hogy ez még ősszel meg is történik. Rogán Antal pedig azt emelte ki, hogy Magyarországnak továbbra sem hitelre, hanem biztosításra van szüksége az európai adósságválság miatt.

Elhalasztják a jövő évi költségvetés módosító javaslatainak hétfőre tervezett szavazását

A Fidesz-frakció a kormány kérésére támogatja, hogy elhalasszák a jövő évi költségvetés módosító javaslatainak hétfőre tervezett szavazását annak érdekében, hogy ha az IMF/EU-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a 2013-as büdzsén - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Az MSZP üdvözli a döntést

Az MSZP szerint azzal, hogy a Fidesz-frakció a kormány kérésére támogatja a jövő évi költségvetés módosító javaslatai hétfőre tervezett szavazásának elhalasztását bebizonyosodott, hogy túl korai volt a 2013-as büdzsé júniusi benyújtása - jelentette ki Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn jelentették be a szavazások elhalasztását.

Az erre vonatkozó kérést újságíróknak Varga Mihály azzal indokolta, hogy ha folytatódnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval, és a megállapodás miatt módosítani kell a 2013-as büdzsét, erre meglegyen a lehetőség. Józsa István szerint ez a döntés azt jelenti, hogy "a Fidesz-frakció józanabb erőinek a véleménye érvényesült" Orbán Viktor miniszterelnökével szemben, aki "káros módon mindenáron hajtotta a jövő évi büdzsé mihamarabbi elfogadását".

Az MSZP üdvözli, hogy várhatóan egy "reálisabb ütemezéssel" fogadhatja majd el a parlament a jövő évi költségvetést. A szocialista politikus ugyanakkor hangsúlyozta: álláspontjuk szerint a korai benyújtás és a mostani döntés kárt okozott az országnak és a gazdaságnak, valamint a kormány továbbra is "mellébeszélést és figyelemelterelést" folytat. Megerősítette azt is, hogy az MSZP októberre elkészíti az alternatív költségvetési javaslatát és egy alternatív gazdaságpolitikai intézkedéscsomagot.

Józsa István végül beszélt arról is, hogy szerinte a kormány alternatív tárgyalási javaslata az IMF és az EU számára valójában a kabinet első tárgyalási indítványa, de az MSZP reméli, hogy ezt a hétfői bejelentés hatására "a 2012-2013-as folyamatok reális figyelembevételével" készíti el a kormány.

Olvasóink írták

 • 3. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. szeptember 18. 08:16
  „http://www.youtube.com/watch?v=OtjTv78j4DE
  erősen ajánlott megnézni”
 • 2. elemér 2012. szeptember 17. 18:45
  „Ezek a hazugságokban uj sikereket érnek el. Hitelük nekik nincs se ott, se a nagyvilágban.”
 • 1. vitriol2 2012. szeptember 17. 13:20
  „Fülkések!

  az ezernevű vezéretek(vezénylőtábornok, örökösminiszterelnök, stb) az elmúlt időszakban egyrejobban a "pávatánca" során elvéti a tánclépést és "gyorsnaszádos" módon egyre több dolgot "elbaltázik
  " ujabb pávatánc lépésnek vagyunk tanui?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken az üzemanyagok ára: 8 forinttal lesz olcsóbb literenként a benzin

Csökkenti bruttó 8 forinttal a benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát… Tovább olvasom