Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Így szavaztak a magyar politikusok - fotók

Orbán Viktor, Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc nejével ment választani. Tarlós István kiemelte, aki szereti a városát, menjen el szavazni, Áder János pedig nem nyilatkozott a voksolás után.

Fodor Gábor: fontos, hogy van liberális alternatíva16.48 - Fontos, hogy szerte az országban sok helyen van liberális alternatíva, van liberális jelölt, akire lehet szavazni a "diktatórikus jobboldallal" és a civakodó, "önmagát felszámoló" baloldallal szemben - mondta Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke vasárnap Gyöngyösön, mielőtt leadta szavazatát a Jeruzsálem úti óvodában.

Fodor Gábor szerint pártja még az út elején jár, ezért nem is tudtak mindenütt jelölteket állítani. Arra törekednek azonban, hogy a jövőben mindenütt legyenek választható liberális jelöltek.

MTI Fotó: Komka Péter
MTI Fotó: Komka Péter

A pártelnök arra kérte a választókat, hogy menjenek el szavazni, és ahol van liberális jelölt, rá adják a voksukat. Ahol nincs, ott a számukra leginkább meggyőző, demokratikus elkötelezettségű jelöltre szavazzanak - tette hozzá.

Az MTI kérdésére Fodor Gábor azt mondta: nagy baj, hogy a három baloldali párt a kampányt azzal töltötte, hogy egymással veszekedjen. A jobboldal pedig nem mutatott fel igazi programot, csupán azt üzenték, hogy folytatják, amit elkezdtek.

Éppen azért alakították meg a liberális pártot, hogy legyen olyan szervezet, amelyre szavazhatnak azok, akik "egyszerre akarnak nemet mondani Orbán Viktor rezsimjére és az önfelszámoló baloldali politikára" - emelte ki Fodor Gábor.

Gyurcsány: "ha szoros a meccs, az már nekünk jó"12.58 - Gyurcsány Ferenc szerint, ha "szoros a meccs" a vasárnapi önkormányzati választáson, az már nekik jó.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke újságíróknak azt mondta vasárnap, miután feleségével, Dobrev Klárával együtt leadta szavazatát a II. kerületi Áldás utcai általános iskolában: a baloldali pártok három-hat pluszkerületet fognak megnyerni, ami négy év után nem kis teljesítmény. Ha ez nem teljesül, akkor az kudarc - tette hozzá.

"Ha négy év alatt nem léptünk előre, akkor valamit rosszul csinálunk" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc közölte: Budapesten a papírforma Tarlós Istvánnak kedvez, ha meg lehet szorítani a jelenlegi főpolgármestert, akkor az önmagában nagy fegyvertény.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és felesége, Dobrev Klára leadja szavazatát. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és felesége, Dobrev Klára leadja szavazatát. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Úgy vélte, az MSZP, az Együtt és a DK nyilvánvalóan "meg fogja verni" a Jobbikot Budapesten, Bokros Lajos (Modern Magyarország Mozgalom) megelőzi Staudt Gábor jobbikos főpolgármester-jelöltet. Vidéken azonban van fogadókészség a jobbikos radikalizmusra - tette hozzá.

Bokros Lajos kampányszereplésével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc megjegyezte, a politikus "jól küzdött", imponáló beszédet mondott szombaton a kampányzárón, "nem ajnározta a választókat".

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, történelmi értelemben Bokros Lajosnak van igaza: komolyabban kell venni Budapestet és szabadabb világot kell teremteni, de politikai igazsággá ezt csak a választók tudják tenni.

A szombati csepeli incidensről azt mondta, nem viselték meg nagyon a történtek, ilyen atrocitás szerencsére ritkán van. "Bizonytalan lelkiállapotú" emberről lehet szó, aki politikai véleményét ököllel akarta kinyilvánítani - fogalmazott a DK elnöke.

Tarlós: aki szereti a városát, menjen el szavazni!12.26 - Tarlós István arra kérte a választókat, hogy aki szereti a városát, az szánjon arra időt és menjen el szavazni a vasárnapi önkormányzati választáson.

A főpolgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje vasárnap azután nyilatkozott röviden újságíróknak, hogy feleségével együtt leadta szavazatát az Óbudai Waldorf Iskolában.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Tarlós István értékelése szerint furcsa helyzet állt elő, baloldali jelöltet nem lát, csak olyat, akit a baloldal részben támogat. Bokros Lajost név szerint nem említve azt mondta: a politikus nyíltan háborút hirdetett a kétharmados többséggel megválasztott kormány ellen.

A főpolgármester hangoztatta: szívesen vállalja minden békés, a városát szerető baloldali érzelmű budapesti képviseletét is, aki úgy gondolja, hogy a fővárosnak "nem egy értelmetlen háborúba kell keverednie" öt éven keresztül.

Tarlós István azt kérte: aki szereti Budapestet, szánjon rá fél órát, és menjen el voksolni oda, ahol jogosult szavazni.

Schiffer: az LMP a garancia a közvagyon megóvására12.22 - Az LMP társelnöke szerint pártja a garancia arra, hogy nem lehet zárt ajtók mögött széthordani a közvagyont.

Schiffer András erről vasárnap, a budapesti Fővám téren beszélt újságíróknak, azt követően, hogy leadta szavazatát az V. kerület egyik szavazóhelyiségében.

A politikus fontosnak nevezte, hogy minél többen szavazzanak az LMP-re. Kiemelte, hogy a fővárosi közgyűlésben akkor lehet képviseletet biztosítani egy pártnak, ha annak polgármesterjelöltjeire voksolnak az emberek, miután a Fidesz "sportszerűtlen módon, a mérkőzés kezdetét jelző sípszó előtt néhány másodperccel megváltoztatta a játékszabályokat".

MTI Fotó: Soós Lajos
MTI Fotó: Soós Lajos

Közölte azt is: hétfőtől a miniszterelnök várhatóan "egy második Bokros-csomagot fog rázúdítani az emberekre", egy ilyen megszorító csomagtól pedig szerinte egyedül pártja képes megvédeni a választókat, erre "az egymást hátba szúró, eláruló, levitézlett álbaloldali erők" nem képesek.

Róluk megjegyezte azt is, hogy "kínjukban az utolsó pillanatban egy jobboldali, megszorító csomagokról híres bankárt fedeztek fel", aki szerinte pontosan szimbolizálja, mit várhat ezektől a pártoktól Budapest.

Pártja főpolgármester-jelöltjéről azt mondta: míg Tarlós István jelenlegi főpolgármester a színfalak mögött egyezkedik a kormánnyal, addig Csárdi Antal a színfalak előtt fogja színvallásra kényszeríteni a kormányt.

Orbán Viktor: az esélyek felénk billennek11.53 - Az esélyek felénk billennek, ám olyan esély nincs, amely saját magát beváltaná, minden az emberek kezében van - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap újságíróknak, miután leadta szavazatát az önkormányzati választáson Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában.

A kormányfő - aki fél 12 előtt pár perccel érkezett a szavazókörbe feleségével, Lévai Anikóval - azt mondta: Magyarország egy demokratikus jogállam, az emberek állást foglalnak arról, kiket szeretnének látni a városok, falvak, megyei közgyűlések élén. "Azt remélem, hogy akiket oda megválasztanak, azok kellő támogatottsággal végezhetik a munkájukat, vagyis hogy a nap hátralévő részében sok magyar választópolgár megy el" szavazni - hangsúlyozta, a választási részvételre buzdítva azokat, akik még nem voksoltak.

 Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavaz.  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavaz. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A mozgósítás sikerességét firtató kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt: "ha mindenkit úgy mozgósítottak, mint engem, akkor nagy baj nem lehet".

"Nekünk van egy nagy közösségünk (...), ez egy harcban edződött közösség, méghozzá a vereség okozta harcban edződött közösség. A 2002-es parlamenti választás elvesztése után a polgári, nemzeti és keresztény érzelmű emberek egy nagyon erős politikai közösséget hoztak létre. (...) Amikor bármilyen közös ügyéről van szó az országnak - ez lehet egyébként egy békemenet, lehet egy nemzeti ünnep, de lehet éppen egy választás is -, ez a közösség mozgósítja saját magát. Ez a mi politikai hátországunk legnagyobb ereje" - fejtette ki a pártelnök-miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is mondta, a közvélemény nagy többségének igényét kielégítő döntés volt a politikusok létszámának felére csökkentése. A következő időszakban majd kiderül, lehet-e fele annyi politikussal is irányítani az ország életét - tette hozzá, jelezve, ő abban bízik, hogy ez lehetséges.

Áder János leadta szavazatát11.31 - Áder János köztársasági elnök délelőtt negyed 12-kor leadta szavazatát a fővárosi XII. kerületben.

Az államfő és felesége, Herczegh Anita a Zugligeti úti Általános Iskolában voksolt.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita szavaz. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita szavaz. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Áder János szavazatának leadása után nem nyilatkozott.

Érdemi áttörést vár Vona Gábor10.45 - Érdemi áttörést vár a Jobbik elnöke a vasárnapi önkormányzati választáson a párt 2010-es választási eredményéhez képest.

Erről Vona Gábor vasárnap beszélt újságíróknak, miután leadta szavazatát feleségével a főváros XI. kerületében, a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban.

A pártelnök arra biztatott mindenkit, hogy éljen szavazati jogával függetlenül attól, hogy melyik párt szimpatizánsa. Álláspontja szerint a voksolást komolyan kell venni, az emberek öt évre döntenek településük életéről.

A tét óriási, nem csupán arról szól, hogy az adott településen milyen döntések születnek majd, hanem arról is, hogy lesz a Fidesznek 2018-ban érdemi, erős kihívója - értékelt Vona Gábor.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke felesége, Vona-Szabó Krisztina és fia, Benedek társaságában szavaz. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vona Gábor, a Jobbik elnöke felesége, Vona-Szabó Krisztina és fia, Benedek társaságában szavaz. MTI Fotó: Kovács Tamás

Megjegyezte: a baloldal morálisan és politikailag is összeomlott, a Fidesz reális alternatívája a Jobbik.

A várakozásokat firtató kérdésre azt felelte: a fővárost tartja a legnehezebb terepnek, így itt abban bízik, hogy minél több helyen megkerülhetetlen erővé válnak. Vidéken a megyei közgyűlési és helyi képviselők, valamint a polgármesterek számát tekintve is áttörésre számít 2010-hez képest - mondta. Felidézte, hogy akkor három polgármesteri tisztséget nyertek el.

Kiemelte, a Jobbik az országgyűlési és az európai parlamenti választáson bebizonyította, hogy már nem egy északkelet-magyarországi párt. Jelezte: bízik abban, hogy a Dunántúlon is több polgármesteri címet szereznek, s ezek között városok is lesznek.

Tóbiás József több kerületben és megyei jogú városban győzelemre számít10.20 - Az MSZP elnöke több fővárosi kerületben és több megyei jogú városban győzelemre számít a vasárnapi önkormányzati választáson.

Tóbiás József vasárnap délelőtt Nyíregyházán adta le szavazatát, a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában kialakított szavazóhelyiségbe néhány perccel háromnegyed tíz után, egyedül érkezett.

A pártelnök szavazatának leadása után az újságírók kérdéseire válaszolva azt mondta, nagyon bízik abban, hogy a megyei jogú városok közül Nyíregyházán is MSZP-s polgármester lehet.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

"Több megyei jogú városban és több fővárosi kerületben győzelemre számítok" - mondta az ellenzéki politikus, majd arra buzdított minden választópolgárt, hogy szánjon rá egy fél órát és vegyen részt a választáson.

A részvételi arányt firtató kérdésre Tóbiás József úgy válaszolt, "nem vagyok elemző, menjenek el szavazni". Hangsúlyozta, saját településükről és közösségükről hoznak ma döntést a választópolgárok.

Az MSZP elnöke azt mondta, minden egyes képviselőjelöltjükkel, aki nyer, elégedett lesz.

Arra a kérdésre, hogy miért Nyíregyházán szavazott, Tóbiás József azt válaszolta: "itt vagyok állandó lakos 1992. június 12-e óta, és ezt szeretném tartani."

Leadta szavazatát Bokros Lajos9.33 - Leadta szavazatát Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) baloldal által támogatott főpolgármester-jelöltje az önkormányzati választáson vasárnap reggel Budapesten.

MTI Fotó: Beliczay László
MTI Fotó: Beliczay László

Bokros Lajos feleségével együtt érkezett nem sokkal reggel kilenc óra után a XVIII. kerületi Marosvásárhely utcai szociális intézményben kialakított szavazóhelyiségbe. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt nem kívánt nyilatkozni a helyszínen lévő újságíróknak, azt mondta, hogy azt majd este teszi meg.

Míg az újságírók Bokros Lajosra vártak, folyamatosan érkeztek szavazni az emberek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nősülni indult Kanadába, a fogdában végezte a magyar férfi

Azért vették őrizetbe, mert hamisan tüntette fel a beutazás okát. Először azt állította, hogy… Tovább olvasom