Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa: ˝Minden tanár többet fog keresni˝

A pedagógusokról szólva Hoffmann Rózsa azt mondta, kiszámítható életpályát biztosítanak számukra.
A magyar társadalomban szokásos heti 40 órán belül marad a pedagógusok munkaideje, és minden tanár érezhetően többet fog keresni - jelentette ki az oktatási államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, ahol beszámolt a kormány által kedden elfogadott új köznevelési törvény tervezetéről.

Hoffmann Rózsa azt mondta, az új jogszabály a nevelést állítja a pedagógiai tevékenység középpontjába, vagyis a teljes személyiség formálását.

A részletekről kifejtette: 2003-ban kivették a nemzeti alaptantervből a kötelezően tanítandó ismereteket, ezt azonban most visszaállítják, de nem a törvényben, hanem a jogszabály felhatalmazást ad majd a kormánynak arra, hogy megalkossa azt az új nemzeti alaptantervet, amely előírja a mindenki számára egységesen biztosított és egységesen továbbítandó tartalmat, a magyar és az egyetemes műveltség minimumát.

Hiller: alaptalanok Hoffmann ígéretei

Az MSZP szakpolitikusa szerint pénzügyileg megalapozatlan ígéreteket tesz a pedagógusoknak Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Hiller István szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a köznevelési törvény tervezete úgy rossz, ahogy van, diákoknak és tanároknak egyaránt, ezért vissza kell vonni.

A korábbi oktatási miniszter kifejtette: a köznevelési törvény tervezete - amelyet a kormány kedden jóváhagyott - bizonytalanságot okoz a közoktatásban és pedagógusok elbocsátásához vezet. "Az államtitkár asszony pénzt ígér, de egy fillérje sincs a költségvetésben a köznevelési törvény megvalósítására" - mondta, hangsúlyozva, hogy csak a pedagógus-életpályamodell elindítása több mint 160 milliárd forintba kerülne.

Hozzátette: az államtitkárság tervezete menthetetlen, a szocialisták ezért módosító javaslatokat sem nyújtanak be hozzá, a visszavonását sürgetik.

Hiller István szégyenletesnek nevezte, hogy a tankötelezettség felső korhatárát 16 évre szállítanák le. Az iskolák államosításával kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta: ennek költségei szintén hiányoznak a költségvetésből.

Megjegyezte továbbá azt is, hogy ismét beindítják az oktatásügy külső szakmai ellenőrzését.

A fő célok között említette az államtitkár a tehetséggondozást, továbbá a leszakadás megállítását, amellyel kapcsolatban elmondta, lehetővé válik, hogy a nagyon nehezen fejlődő gyermekek kis létszámban legyenek fejleszthetők normál évfolyamban.

Tájékoztatása szerint az óvoda főszabály szerint - 2014-től - 3 éves kortól lesz "általános", egyes nagycsaládoknak azonban lesz lehetőségük arra, hogy ne adják 3 éves kortól óvodába a gyermekeiket. Hozzátette azt is, hogy a második Széchenyi-terv keretében jelentős óvodaépítési program indul majd.

A pedagógusokról szólva Hoffmann Rózsa azt mondta, kiszámítható életpályát biztosítanak ki a számukra. Munkaidejük a magyar társadalomban szokásos heti 40 órán belül marad, ám a munka intenzitása változni fog, ugyanakkor minden tanár érezhetően többet fog keresni. Az új pedagógus-bértábla számítási alapja a minimálbér lesz - ami a jövő évtől 90 ezer forint -, és ahhoz viszonyítva 180-200 százalékon állapítja meg az induló bért - ismertette, hozzátéve, hogy ezért bírja el az új rendszer az olyan viszonylag kisebb összegeknek a megszüntetését, mint például bizonyos pótlékok. Megjegyezte, a pedagógus-életpálya bevezetését eleve 2013. szeptember 1-jére ütemezték.

A szakszervezetek jelentős elbocsátásokról, iskolabezárásokról szóló aggályaira az államtitkár úgy reagált: az érdekképviseletek nem tudják alátámasztani az állításaikat a törvény szövegével, az új jogszabályból ugyanis nem következik sem intézménybezárás, sem pedagóguselbocsátás, így - mint fogalmazott - hamis állítással nem tud vitába szállni. Rámutatott ugyanakkor, hogy ha a gyermekek száma csökken, matematikailag következhet pedagóguselbocsátás, de "nem mi fogjuk központilag előírni azt, hogy bocsássanak el pedagógusokat", hanem az iskolafenntartó összesíti majd a gyermeklétszámokat. Számításaik szerint viszont - folytatta - a nyugdíjazás és a természetes fogyás magasabb arányú, mint a gyermeklétszám csökkenéséből következtethető pedagóguslétszám-csökkenés. Közölte továbbá azt is, hogy a jövő évi költségvetés nem ütemezett elő kivonást a közoktatásból.

A két tanítási nyelvű általános iskolák jövőjét firtató felvetésre azt mondta, lehetőségük nem tiltott a törvényben, hiszen a tanítás nyelve lehet idegen nyelv is. Arra, hogy ki nevel majd párkapcsolatra - ahogyan annak szükségességét a napokban a KDNP frakcióvezetője felvetette -, azt válaszolta: a családi életre nevelés témája, amelyet pedagógusoknak kell oktatniuk, eddig is benne volt a közoktatásban.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e mindenhol általános iskolai alsó tagozat, közölte: attól függ, van-e annyi gyermek, van-e annyi szülő, akik ezt kezdeményezik, vagyis ahol van rá igény, ott lesz alsó tagozat, pontos számot azonban nem tudott mondani.

Hoffmann Rózsa kérdésre kitért arra is, hogy a jövőben generálisan az állam lesz minden intézménynek a fenntartója, de az önkormányzatok mint fenntartók "visszaszerződhetik" az iskolájukat.

A sajtótájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: Magyarország sikere azon múlik, milyen alapokat tudnak adni a gyermekeknek a jövőre nézve az oktatásban. Hangsúlyozta, az oktatás és a nevelés ügye elválaszthatatlan kötelékekkel kapcsolódik össze. Mindehhez az oktatást gyökeresen újjá kell szerveznie a kormánynak - jelentette ki, megjegyezve, hogy az elmúlt húsz év oktatási rendszere fenntartás és finanszírozás szempontjából teljes mértékben szétzilálódott. Az új köznevelési törvény három fő céljának az esélyegyenlőség, a versenyképesség, valamint a társadalmi felzárkóztatás megteremtését nevezte a szóvivő.

Olvasóink írták

 • 15. machers 2011. október 28. 22:12
  „14. rommel 2011.10.27. 19:53
  Erwin!
  Nagyon is érdekes az igazság. Szokás szerint hülyeséget írtál. A közalkalmazotti béremelés 50%-os volt. Egy cseppet megint mellélőtél. Többek közt ezért ugrott meg az adósság, amiről te állandóan hőbörögsz. Erre már - sajnos - nem lehetett többet emelni.”
 • 14. rommel 2011. október 27. 19:53
  „ARRÓL MIÉRT NEM BESZÉLTEK , HOGY 2003-BAN EMELT A COCI KORMÁNY 100% PEDAGÓGUS BÉRT , UTÁNA VISZONT 2010-IG SEMMIT !!!
  IGY A TANÁROK 2010-RE MESSZE LEMARADVA A KÖZALKAMAZOTTI BÉRTÁBLÁN , A LEGROSSZABBUL FIZETETT
  ÁLLAMI ALKALMAZOTTAK LETTEK !!!
  NA BALOSOK , EZZEL KELLENE DICSEKEDNI !!!
  VAGY AZ IGAZSÁG AZ NEM ÉRDEKES ???”
 • 13. Hanti 2011. október 26. 22:01
  „de sajnálom a hozzászólókat, nyilván mind pedagógus, lenyomnak rutinból 6-7 órát, hétvégén nem dolgoznak, sem ünnepnapokon, sem nyáron, aztán sírnak rínak a 100-120 ezer és afeletti fizetéseik miatt...egyáltalán örüljenek, hogy mindennap munkába járhatnak és van miből élniük, ráadásul "tiszta" környezetben, "tiszta" munkát végezhetnek...én pályakezdő tanítóként képtelen vagyok másfél éve elhelyezkedni mert mindenhol lesajnálnak és nulla forintból tengődök...cserélek bárkivel...”
 • 12. zoltee 2011. október 26. 21:07
  „Ez a nő ez kész kabaré!
  Többet fognak keresni? Naná! És ugyanúgy nem fognak többet találni...

  Vicc! Ez a nő, ez a párt, ez a kormány...”
 • 11. RickCartman 2011. október 26. 20:37
  „a gyerekeket tudatos párválasztásra, hűségre és szerelemre kell oktatni -ez benne van a törvénytervezetben - "tudatos?" -hát ezek nem érzelmeken alapulnak? aki ilyen mondatokat leír, maga sem tudja, mit beszél...
  egyeztetés nem volt, illetve becsaptak mindenkit - előbb benyújtották a javaslatot, mint bárki is elolvashatta volna - ennyire kell komolyan venni ennek a kártevő népségnek az összes intézkedését, hazudnak, mint vízfolyás, a nyáj pedig csak annyit hall meg ebből: emelik a pedagógusok fizetését
  ordas, orbitális, égig érő hazugság, csődtömeg az egész”
 • 10. oPTiKa 2011. október 26. 20:04
  „Mit fognak keresni többet a tanárok? Állást?
  Találni is fognak,vagy csak keresi?”
 • 9. RickCartman 2011. október 26. 19:40
  „2013? hol lesztek ti már akkor, rózsika, ígérgetsz itt bele vakvilágba, először rakjátok vissza az államkasszába a pénzt, utána üljetek le végre tárgyalni, de előtte nézz volt kollégáid szemébe, és úgy mesélj ilyeneket”
 • 8. barka 2011. október 26. 18:58
  „Tehát akkor az is elkövetkezhet, hogy egy 20 éve a pályán lévő, két diplomával rendelkező, középiskolában tanító tanár (aki tanít, számonkér, felkészít az érettségire, s időnként a tanítványai lelkével is foglalkozik) havonta akár nettó 100 000 Ft-ot is hazavihet?”
 • 7. dorombolok 2011. október 26. 17:47
  „Többet keres, és talál is?”
 • 6. öröksoproni 2011. október 26. 16:52
  „Tudjuk: aki többet dolgozik, többet is keres. Így érti vajon? Meddig néznek minket hülyének?”
 • 5. dw748a 2011. október 26. 16:45
  „Többet fog keresni az lehet... de hogy pénzt is kap... Majd sokkal többet kell keresni, mire végre azt a "semmit" megtalálja :(”
 • 4. Csetneky 2011. október 26. 16:20
  „"Hoffmann Rózsa: ˝Minden tanár többet fog keresni˝

  Na, ez a baj. Ugyanis az igazán jó tanárnak a jelenlegi netto fizetésének a duplája - pedig erről szó sincsen - is kevés lenne, a rosszaknak pedig még ez is sok.”
 • 3. bojtár 2011. október 26. 15:25
  „Ezt is elhisszük.”
 • 2. pappe 2011. október 26. 14:42
  „A mondat helyesen úgy hangzana, hogy "minden tanár többet fog keresni az utcaseprőnél" :)”
 • 1. Hanti 2011. október 26. 14:37
  „...és mikor intézkednek arról, hogy azok a pedagógusok, akik képtelenek elhelyezkedni ismerős nélkül végre munkát találjanak, illetve az aki, nyugdíj mellett tanít menjen nyugdíjba és hagyjon teret a fiataloknak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a Praktiker árbevétele

A Praktiker csoport 844,4 millió euró értékesítési árbevételt ért el 2011 harmadik negyedévében,… Tovább olvasom