Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Hiller: a felsőoktatásban a minőség egyre fontosabb lesz

A felsőoktatásban az utóbbi években előtérbe került a minőség, ami a jövőben egyre fontosabb lesz, szemben az elmúlt másfél évtizeddel, amikor a mennyiségi változások, a hallgatói létszám növekedése jellemezték az egyetemeket, főiskolákat.

A nagy horderejű változásokkal kapcsolatos viták segítik a minőség javítását, ha alaptételül mindegyik fél elfogadja, hogy a XXI. században a valódi érvényesülés feltétele "a megszerzett és alkalmazható tudás", amelyet a magas szintű magyar felsőoktatásban szerezhetnek meg a hallgatók - emelte ki a tárcavezető.

A bolognai folyamat egyes részeit véleménye szerint lehet kritizálni, alakítani, de a rendszeren belül maradva. A folyamat Magyarországnak kifejezetten előnyös, és mint mondta, nagy elismerésnek tartják, hogy a következő Bologna-konferenciát Magyarországon és Ausztriában rendezik 2010 tavaszán. Ennek keretében több mint 40 ország oktatáspolitikai vezetői, kormánytagjai jönnek Budapestre és Bécsbe - folytatta.

A bolognai folyamat célja az egységes európai felsőoktatási rendszer kialakítása úgy, hogy összehangolja a különböző felsőfokú minősítéseket. A minősítések, bizonyítványok kölcsön elfogadhatóságát biztosító kritériumokat minden szakirányra, szakra rögzítik. Az alapvető keretrendszer három részre tagolódik, három egymásra épülő diplomával: bachelor, master,s és doktori címekkel, ezek megszerzése többnyire 3, 2, illetve 3 évet vesz igénybe.

Hiller István az okiratátadási ünnepségen megemlítette, hogy a felsőoktatás színvonalához tartozik az idegen nyelvek ismerete, ugyanakkor "nagy létszámban vannak olyan hallgatók, akik nem kapnak diplomát, mert nincs nyelvvizsgájuk". Ezzel kapcsolatban megjegyezte: "nem fogom megváltoztatni ezt", a diploma feltétele lesz a továbbiakban is a nyelvvizsga.

Kitért arra is: a finanszírozást illetően a kormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy fejlesszék a hallgatók nyelvtudását.

A hallgatói létszám utóbbi időszakban bekövetkező megnégyszereződését szükségesnek mondta a miniszter, de jelezte: ez a trend nem folytatódik. A cél az, hogy a nemzetközi változásokkal összhangban következzenek be a változások a felsőoktatásban, melynek eredményeként az elvégzett munka minősége áll majd a középpontban.

Hiller István beszélt arról is, hogy az "évtizedek óta nem látott", több mint 100 milliárd forintos beruházás következtében sok felsőoktatási intézmény új vagy felújított épületeket, laboratóriumokat, előadótermeket kapott.

Reményét fejezte ki, hogy az infrastrukturális és szervezeti változások "az egyes intézményeket és az intézmények együttesét, a magyar felsőoktatás egészét" gazdagítják majd. Magyarország jövője "adottságai révén, a tehetsége révén az oktatásban, a kultúrában, az innovációban áll" - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. Csetneky 2009. szeptember 23. 20:36
  „Nem kellett volna bevezetni, hogy pénzért minden kretén szerezhet - igaz, szinte semmit érő - diplomát. Olyan diplomás emberekkel hoz néha össze az élet, hogy nem tudom, sírjak-é vagy röhögjek.”
 • 2. fióka 2009. szeptember 23. 16:40
  „valaki tüntessen el már ezt a nemnormális hazaáruló barmot,mert ha egyszer meglátom azt az unszimpatikus maffiózó fejét úgy segbe rugom ,hogy kiesik a szájá.”
 • 1. AstarothZ 2009. szeptember 23. 11:10
  „,,előtérbe került a minőség, ami a jövőben egyre fontosabb lesz, szemben az elmúlt másfél évtizeddel, amikor a mennyiségi változások, a hallgatói létszám növekedése jellemezték az egyetemeket, főiskolákat."
  Nevezze csak nevén a dolgot: tízezer-számra kaptak diplomát átlagos (vagy az alatti) képességű, az általános műveltséggel is hadilábon álló, önálló gondolkodásra és problémamegoldásra csak korlátozottan képes emberek. Ezt a munkám során sok alkalommal tapasztaltam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rác fürdő elkótyavetyélésről beszél a Fidesz

Az ellenzék szerint semmiért adja át a főváros a fürdő 75 százalékát. Tovább olvasom