Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Hende Csaba: valós veszélynek vannak kitéve a katonák

Valós veszélynek vannak kitéve a magyar katonák Afganisztánban; a helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy akár a misszió teljesítése is veszélybe kerülhet - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Tapolcán, egy katonai egyenruhákat bemutató kiállítás megnyitóján.

Hende Csaba közölte: az afganisztáni helyzetet komolyan kell venni, az ott állomásozó nemzetközi stabilizációs erők a terrorizmus felszámolását tűzték ki céljukként.

"Afganisztán a terroristák búvóhelye, azoké a terroristáké, akik 2001. szeptember 11-én lerombolták a New York-i ikertornyokat, és akik idén augusztus 23-án páncéltörő gránáttal lőttek a magyar újjáépítési csoport hazatérő katonáira" - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: a biztonsági helyzet Afganisztánban az elmúlt években rohamosan romlott, az ott szolgáló magyar katonák fenyegetettsége ezzel folyamatosan nőtt.

Hende Csaba hangsúlyozta, hogy míg néhány éve Baghlan tartomány székhelyén - ahol a magyar katonák is állomásoznak -, békés környéken kijárhattak a piacra is, mostanra a tálib felkelők ezekre a területekre is felhúzódtak. Közlése szerint a missziónkra nézve ennek súlyos következményei lettek, szinte lehetetlenné vált a helyzet. Kiemelte: a biztonsági helyzetet folyamatosan elemzik, levonják a megfelelő következtetéseket és teljesítik a kötelességüket.

Az afganisztáni misszió költségéről és annak fedezetéről a miniszter azt mondta: a költségvetés elfogadásáig, október 15-ig nem tud erről nyilatkozni, de a tárca olyan javaslatot fog tenni, amely a Magyar Honvédség és a haza védelmének szükségleteit ki fogja elégíteni.

Olvasóink írták

 • 9. gjozsi88 2010. szeptember 12. 11:47
  „janika!
  Senkit nem küldenek Afganisztánba, ugyanis jó pénzért önként lehet jelentkezni!
  Egyébbként NATO kérés, mely nélkül jelentős pénzeket kellene költenünk egy önálló ,ütőképes hadsereg felállitására, mely a jobbik által megálmodott modell szerint, a létszám bővitésről, életképtelen a világ hadászati fejletségével szemben!
  Persze neked jól hangzik!”
 • 8. Baradlay 2010. szeptember 12. 04:23
  „Igen,a katonak meghalnak! Az a dolguk!!!!!!”
 • 7. Je.Ta. 2010. szeptember 11. 16:30
  „Hozzak haza a katonakat!
  Ott gazdasagi hatalomert es celert haboruznak!”
 • 6. nüs 2010. szeptember 11. 09:47
  „ezt nem olyan rég mondta
  Hogy is van ez akkor?
  -
  Meghirdettük a honvédség újjáépítését, visszatérünk a helyes irányba - mondta Hende Csaba az augusztus 20-i ünnepélyes katonai tisztavatáson elhangzott köszöntő beszédében.
  A honvédelmi miniszter a Hősök terén a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzett hallgatói előtt azt mondta: a magyar tiszt most kizárólag a magyar hazát, a magyar nemzeti érdeket szolgálja, nem valamely birodalomét, ideológiáét vagy üzleti csoportét. A honvéd szó azt a katonát illeti, aki a magyar hazát védi - jelentette ki - adja hírül az MTI.”
 • 5. nüs 2010. szeptember 11. 09:40
  „Afganisztán a terroristák búvóhelye, azoké a terroristáké, akik 2001. szeptember 11-én lerombolták a New York-i ikertornyokat

  még mindig csak itt tartunk?...”
 • 4. szocdem 2010. szeptember 11. 09:17
  „NA ha iylen veszélyes az az Afganisztán, akkor mennyen Hende Úr, rendeljen sorakozót, és az élen masírozva sétáljon haza a katonáinkkal!

  Semmi közünk Afganisztánhoz! Ráadásul akkora pénzt emészt fel, hogy abból meg lehetett volna menteni az összes bukott hitelesünket! A saját portánkon kéne elébb seperni!!! Vagy nem?????”
 • 3. janika 2010. szeptember 11. 06:59
  „Hendének van annyi esze, hogy nem Ő megy Afganisztánba, hanem a hulla jelölteked küldi. Arra nem gondol, hogy a Magyar országházat is érheti e miatt terror támadás? Igaz ezek a katonásdi politikusok sosem érezték a felelősségüket és ritkán vonták Őket felelősségre. A pillanatnyi hatalom a jólétük vezérli esztelen ötleteiket a "Hon védelme" égisze alatt.”
 • 2. Fürgeszarvas 2010. szeptember 11. 06:55
  „"Hende Csaba: valós veszélynek vannak kitéve a katonák" - Micsoda felismerés ! Azt hitte ez a seggnyaló,hogy eddig csak üdülni jártak oda ?”
 • 1. solyomszem 2010. szeptember 11. 04:34
  „afganisztán egy reménytelen hely ,nem is tudom mi a ló..szt erölködünk mi ottan ba..za meg a nátó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futnak a szóvivők is szombat éjjel

A szóvivők is részt vesznek szombaton az éjszakai futáson Budapesten. Tovább olvasom