Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Három év a fogszabályozásig

Győr-Moson-Sopron - Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) ezúttal azt mérte fel, hogy a betegek milyen várakozási időkkel szembesülnek a járóbeteg-ellátásban. A Kisalföld szúrópróbaszerűen ellenőrizte a kórházak által megadott adatokat is: csak kis eltéréseket találtunk.
Az újságírónak mindig hálás témát jelent a kórházi várólisták böngészése, azóta pedig, hogy az EBF hónapról hónapra leközli a – betegek számára már kevésbé hálás – várakozási időket, mindig találunk meglepő adatokat. Márciusban a járóbeteg-ellátás listái között böngészhetünk – legalábbis azoknál a kórházaknál, amelyek a januári adataikat nyilvánosságra hozták. A megyei intézmények közül a soproni, a mosonmagyaróvári, a csornai és a kapuvári kórház járóbeteg-szakrendeléseiről találunk adatokat (Kapuváron mindenhol „0 nap" szerepel), a győri Petz-kórháznál ezúttal nem, de ez nem a győri intézményen múlott, mert mint kiderült: ők elküldték az adatokat, de a felügyelet összesítéséből valamiért kimaradtak.

Általánosságban megállapítható (pontosabban a felügyelet megállapítja), hogy a szakrendelések négyötödénél legfeljebb két hétig kell várakoznunk, illetve az ellátások 92 százalékánál három héten belül bejutunk az orvoshoz. Egy szakellátási területet azonban külön kiemel az EBF, ami ráadásul Győr-Moson-Sopron megyét érinti: „A fogszabályozás átlagos várakozási ideje december végén ismét megközelítette a 200 napot, de mint ahogy a korábbi időszakokban, úgy most is a nyugat-dunántúli régió kiemelkedően magas várakozási idejére vezethető vissza a magas átlag. Ugyanakkor ebben a régióban is van példa arra, hogy a betegeket azonnal fogadni tudják: mégpedig a mosonmagyaróvári kórház rendelőintézetében." Ezzel szemben Sopronban 1185 nap (3 év és csaknem 3 hónap) a várólista.


Mi megnéztük a többi szakrendelést is, de mivel olvasóink visszajelzéseiből is tudjuk, hogy nem egy esetben a kórházak által megadott várakozási időknél valójában (sokkal) több türelmet kérnek a betegektől az intézmények; ezért szúrópróbaszerűen felhívtunk minden kórházban egy-egy kartonozót, s mi is időpontot kértünk. A „slágerrendeléssel", a reumatológiával kezdtük: Csornán 42 nap, Mosonmagyaróváron 15, Sopronban 30 nap a hivatalos várólista – mi ez utóbbi szakrendelést hívtuk fel, s ott húsvét utáni hétre ígértek vizsgálatot, ami kicsivel több mint 30 napot jelent. Folytattuk aztán az ortopédiával: itt is Csorna vezet 83 nappal (csaknem 3 hónappal), majd a mosonmagyaróvári Karolina Kórház rendelőintézete következik 24 nappal, végül Sopron 17-tel. Csornán is gyors választ kaptunk az időpontot illetően: június 6-án mehetnénk, 80 nappal a telefonhívásunk után.

A betegek sokszor csak hetekkel azután kerülnek a szakrendeléseken orvoshoz, hogy a tüneteik jelentkeztek. Többen nem várják ki a listát, hanem elmennek magánrendelésre. Fotóillusztráció: H. B. E.
A betegek sokszor csak hetekkel azután kerülnek a szakrendeléseken orvoshoz, hogy a tüneteik jelentkeztek. Többen nem várják ki a listát, hanem elmennek magánrendelésre. Fotóillusztráció: H. B. E.

Maradtunk ezek után a leggyakoribb betegségeknél, de már csak egy-egy érdekesebb adatnál: Mosonmagyaróváron a hivatalos lista szerint 35 napot kell várnunk, ha allergiás tüneteinket szeretnénk megmutatni az orvosnak, ám amikor magunk próbálkoztunk időpontot szerezni – arra hivatkozva, hogy most először jelentkeztek a tünetek –, nyolc napon belül találtak nekünk orvost és napot is.

(Erre a régióhoz tartozó zalaegerszegi kórházban 200 napos a várólista.)

Általános kardiológiai szakrendelésen Csornán 44 napot kell várni a Margit Kórházban. A gyógytorna ennél is több: 84 nap Csornán, 20 nap Mosonmagyaróváron. Sopronban a szemészeten kell több mint egy hónapot várni a vizsgálatra, szám szerint 36 napot; Mosonmagyaróváron 35-öt, Csornán pedig 44 napot. Végül a sajnos sokakat érintő onkológiai gondozást néztük meg: Csornán 21 nap a várakozási idő, Mosonmagyaróváron és Sopronban 10–10 nap.

Olvasóink írták

 • 3. maja5 2009. március 14. 18:49
  „Azért arra kíváncsi lennék, hogy miért tüntették el a cikket a főoldalon elérhetőek közül.
  Újabban mindig ezt csinálják! Kényesebb témához vagy nem lehet hozzászólni, vagy jól elrejtik.
  Ennyi erővel meg sem kéne írni, akkor biztosan nincs kellemetlen hozzászólás!”
 • 2. gulyas 2009. március 12. 18:42
  „A várólista csak az orvosok magánrendeléseinek jó. Sokan nkább fizetnek, de előbb lássák el őket. Ami Győrben pl. a fogszabályozáson van az döbbenet.”
 • 1. maja5 2009. március 12. 17:16
  „Mosonmagyaróváron csak akkor 20 nap a gyógytornára a várakozás ha az ember táppénzen van! Ha munkanélküli, nyugdíjas, gyeden .....stb. van akkor sokkal több. Azt mondják ja Ő ráér.
  Ugyan ez van fiziko-n is. Mozgásszervi problémákkal novemberben jelentkeztem időpontért, februárban csak érdeklődhettem volna, hogy mikor kezdhetem el a kezelést! Ez a Vízpart utcai egységre vonatkozik.
  Mosonban korrekt, gyors az ellátás. Nincs várólista!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyereményjáték a patikákban?

Az egyes patikaláncok mögött álló nagykereskedők ma már autókat, mosógépeket kínálnak a betegeknek… Tovább olvasom