Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

H1N1:: Nem kell félni a tojástól

Nem szükséges az oltáshoz kórházi háttér, ha valaki allergiás a tojásra - erről szóló közleményében egy szárnyra kapott hírt igyekszik cáfolni az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.
Mészner Zsófia védőoltás-szaktanácsadó szerint a Fluval P minimális tojásfehérjét tartalmaz. Így szól a közlemény:

"Védőoltásokkal évtizedek óta foglalkozó gyermekorvosként örömmel látom, hogy a rádió-, televízióadásokban és a napilapokban az egyes szakmai szervezetek is megszólalnak az un. „újinfluenza" (A(H1N1) elleni védőoltással kapcsolatban, a védőoltás támogatása mellett foglalva állást. A napokban azonban a tojásevésre, tojásfehérjére túlérzékenyek A(H1N1) védőoltásával kapcsolatosan félreértésre okot adó téves megállapítás is szárnyra kapott, melynek helyesbítését igen fontosnak tartom.

A Magyarországon gyártott és forgalmazott Fluval P (Omninvest) vakcina valóban tojás felhasználásával készült, ám a gyártás során végzett, ún. biológiai tisztításnak köszönhetően tojásfehérjét alig kimutatható, kevesebb, mint 0,1 mikrogramm/adag mennyiségben tartalmaz csak. Ez a minimális mennyiség messze alatta marad a tojásallergiások esetén is általánosan még elfogadott 1,2 mikrogramm/ml–nek.

Ennek köszönhetően mindenki, aki tojásevésre allergiás reakciót mutat is, biztonsággal, a háziorvosi rendelőben beoltható. Nincs szükség tehát kórházi háttérre a tojásevésre allergiások esetében, ahogy a 15 hónapos korban adandó MMR (kanyaró-rubeolamumpsz) vakcina adásánál sem.

Oltási ellenjavallatot kizárólag a tojásfehérjére kialakuló súlyos, un. anaphylaxiás reakció jelenthet, mely extrém ritkaság a szakirodalomban, az elmúlt évtizedek alatt egyáltalán nem fordult elő pl. Magyarországon sem." - nyugtat meg minden érintettet a szakértő.

Hogy ne csak az új vírusról essen szó, ismertetjük az ÁNTSZ álláspontját arról, hogy kik kaphatnak ingyenes védőoltást a szezonális - vagyis hagyományos - influenza ellen.

Több célcsoportot is megjelöl a tisztiorvosi intézet, ezeknek beoltására a következő prioritási sorrendet javasolja:
– életkoruktól függetlenül, de hat hónaposnál idősebb, idült szív-, keringési, légzőszervi, vese-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, továbbá:
– betegség vagy orvosi kezelés (általános szteroid-, vagy rosszindulatú daganat elleni terápia) miatt csökkent immunitásúak, különös figyelmet fordítva a 60 éven felüliekre;
– ápolást, gondozást nyújtó intézmények, rehabilitációs intézmények, átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények, lakóotthonok, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt bármely korú személyek;
– tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reyeszindróma veszélye miatt);
– és a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

Ezeket a fokozottan veszélyeztetett kockázati csoportokat a fertőzés átvitelével fenyegethetik, s így szintén ingyenes oltásra jogosultak:
- az egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre;
- és a szociális intézmények dolgozói.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint szintén a térítésmentes oltóanyagkészlet terhére kell felajánlani az oltást a baromfi-feldolgozókban, valamint az egyidejűleg az 1 000 vagy annál több baromfit tartó telepeken dolgozók, s mindazok számára, akik az A/H5N1 madárinfluenza-vírussal fertőzött vagy arra gyanús szárnyasok megsemmisítésével foglalkozhatnak.

A gyermekek influenza elleni védőoltására vonatokozó nemzetközi ajánlásokat és a rendelkezésre álló oltóanyag mennyiségét figyelembe véve az alábbi 6-35 hónapos korú csecsemők és gyermekek a következő prioritási sorrendben olthatók a térítésmentes oltóanyag felhasználásával:
− krónikus szív-, légzőszervi betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonális dysplasiát, cysticus fibrosist és asthmat), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;
− veleszületett vagy másodlagos immundeficienciában szenvedő gyermekek;
− vesebeteg gyermekek;
− anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedő gyermekek;
− hosszantartó acetilszalicilsav-terápiában részesülő gyermekek;
− egyéb krónikus betegségben (pl. diabetesben, anyagcsere-betegségben) szenvedők;
− egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.


Olvasóink írták

 • 3. jánosi 2009. november 11. 23:21
  „Hát nem tiltották be a tojást ?
  én tudok egy allergiást : Demszki”
 • 2. Csetneky 2009. november 11. 10:44
  „Én az Omninvestre vagyok allergiás, nem a tojásra.”
 • 1. aky18 2009. november 10. 19:35
  „Engem a higanytartalom jobban érdekelne, a tojásnál! Ennek is utánajárhatnának a tisztelt újságírók. A múltkor a tv-be épp Czeizel Endre szólta el magát, tehát hogy van benne az biztos, már csak az a kérdés hogy mennyi?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Klasszik Rádió

Másfél-két hetes próbaadás után december elején indul a Klasszik Rádió. Tovább olvasom