Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Gyurcsány: nyugdíjcsomag, adócsökkentés, emelés

Hétfőn, kétnapos üléssel kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, ami június 15-ig tart majd. Hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában ismerteti a kormány válságkezeléssel kapcsolatos javaslatait, amiket vasárnapi ülésén véglegesített a kormány.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a miniszterelnök beszédére reflektálva felhívta a kormányfő figyelmét, hogy a kilencvenes évek közepén, amikor az úgynevezett Bokros-csomagot bevezették, a koalíciónak közel kétharmados támogatottsága volt a parlamentben, és a társadalomban is nagyobb volt a támogatottsága a jelenleginél. Hozzátette: a most tervezett intézkedésekhez szélesebb körű társadalmi és politikai összefogásra van szükség, és a miniszterelnöknek lépéseket kell tennie ennek megteremtésére. Bejelentette: a liberálisok bármely "értelmes és jó" kezdeményezés mögé hajlandóak odaállni, de véleménye szerint, amit a kormányfő felszólalásában elmondott, az túl késői és túl kevés volt.

Szociális bank létrehozását és az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentését javasolta Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője hétfőn a parlamentben. Semjén Zsolt szerint családok tízezrei állnak a csőd szélén, ezért a KDNP nevében azt javasolta, hogy a családtámogató hálózatokon keresztül építsék ki a családok csődvédelmét, és rendeljenek hozzá egy olyan szakosított pénzintézetet, ami szociális bankként lehetővé teszi a hitelek átütemezését, a likviditási problémák áthidalását, vagy akár moratórium biztosítását. A KDNP frakcióvezetője azt is javasolta, hogy az alapvető élelmiszerek - a tej, a kenyér, a szalonna és az étkezési zsír - áfáját csökkentsék öt százalékra.

A kormány elkészítette a gazdaságélénkítő javaslatokhoz a hatástanulmányokat, és várja az ellenzék javaslatait is - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. A miniszterelnök évindító beszédében elhangzottak a szerkezeti változások, melyek felé a kormány el akar indulni, "de nem a tutit akartuk megmondani" - hangsúlyozta a kormánypárti politikus. A Fidesz és a KDNP képviselőinek kivonulása kapcsán megjegyezte: valaki a válságból való kitörést a kirohanással téveszti össze.

Újabb megszorító csomagnak nevezte a miniszterelnök által bejelentett intézkedéseket Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben. A frakcióvezető az MSZP-s képviselőkhöz fordulva azt mondta: amihez most a nevüket adják, az egy újabb megszorító csomag, amely nem növeli a versenyképességet, nem teszi korszerűbbé Magyarországot és nem biztosítja a felzárkózást, hanem egyetlen hatása lesz, újabb terheket rak azokra, akiknek még van legális, el nem titkolt jövedelmük. Navracsics Tibor szerint ezektől az intézkedésektől nem a gazdaság kifehéredése várható, hanem az, hogy még többen menekülnek majd a szürkegazdaságba.

Dávid Ibolya szerint a miniszterelnök a gazdaságélénkítő javaslatok előkészítetlenségét próbálta elkendőzni egyórás évindító beszédével.
Az MDF elnöke hétfőn a parlamentben azt hiányolta, hogy a miniszterelnök az általa bejelentett változásokat nem támasztotta alá hatáselemzésekkel, háttérszámításokkal. Gyurcsány Ferenc azt jelentette be: öt területen kell változtatásokat kezdeményezni: az adó-, a szociális-, a nyugdíjrendszer, valamint a reálgazdaság és a politikai-közjogi ügyek terén. Nem filozofikus okfejtésekre van szükség, hanem törvényekben, törvénytervezetekben megfogalmazható programokra - jelentette ki az ellenzéki pártelnök.

Gyurcsány Ferenc napirend előtt - online

14.07: "Ha valaki azt mondj, ennél van jobb program, akkor meg fogjuk fontolni. Vádaskodásokba azonban nem megyek bele. Február 20-án elkezdjük a társadalmi egyeztetést az érdekegyeztető tanácsban. Két hét múlva benyújtjuk a módosító indítványokat és törvényjavaslatokat."

14.05: A politikai igazgatásról elmondja: "Hozzunk döntés a kisebb parlamentől, önkormányzatokról, a pártfinanszírozásról. Ez nem választási program - nem ilyen javaslatokkal szoktak nyerni."

14.04: A bankokkal kapcsolatban elmondja, nem szabad tolerálni, hogy a bankok kényük-kedvük szerint az ügyfelekre háríthassák a többletköltségeiket.

14.02: "A mezőgazdasági miniszter tárgyal az ország nagy áruházaival, s hamarosan megállapodás születhet, arról hogy ezek az áruházak 80 százalékban magyar árut forgalmazzanak" - mondja a miniszterelnök.

13.57: "Csökkentjük a bürokráciát" - ígéri a kormányfő.

13.56: 1800 milliárd forintnyi új beruházás valósulhat meg a következő hónapokban.

13.51: Nyugdíjrendszer: "Mély átalakítást javasolunk: a havi nyugdíjba építsük be a 13. havi nyugdíjat. A kormány javaslata, ha a gazdaság 2 százaléknál kevesebbel növekszik, akkor is garantáljuk a nyugdíjas reálértékének megtartását. Valamint azt is javasoljuk, hogy 2016-tól évente 4 hónappal növekedjen a nyugdíjkorhatár, amg eléri a 65 évet. Így a nyugdíjrendszer még 2050-ig is egyensúlyban lesz." A kormányfő hozzátette: arra tesznek javaslatot, hogy módosuljon a nyugdíjak mostani számítási rendszere. A kabinet megtartaná a mostani - az inflációt és az átlagbéreket is figyelembe vevő - svájci index alapú számítást, azonban azt a gazdasági növekedéshez kötnék: 2 százalékos gazdasági növekedés alatt csak az infláció mértékével emelné a kormány a nyugdíjakat, így azoknak csak a reálértékét tartaná meg. 2 és 4 százalékos gazdasági növekedés között pedig együtt vennék figyelembe az inflációt és az átlagbérek alakulását is, úgy, hogy 4 százaléktól mindkét adat 50-50 százalékban számítana a nyugdíjak kiszámításában.

13.48: GYED-del kapcsolatban elmondja: "Azt javasuljuk, a GYED legfeljebb két évig legyen adható. Legalább egy év munkaviszony után, hogy GYED-et kapjon, a korábbi fél év helyett. "

13.42: Szociális rendszer átalakítása: az kapjon többet, aki rászorul. 1000 milliárdot költünk szociális támogatásra, ebből 400 milliárd célzott támogatás. A szocpollal és a családi pótlékkal kapcsoltaban elmondja, akiknek nagyobb a jövedelme, ne kapjon annyi támogatást, mint a szegényebbek.

13.40: "Hogyan néz ki az adórendszer? - kérdezi. A 19 százalékos társasági adó alacsonynak számít. S a több csökkentés is versenyképes Közép -Európához képest."

13.37: "Az áfa a 20 százalékos termékkörben 23 százalékra növekedjen. A jövedéki adó 3-7 százalékkal növeljük. A vállalkozások társasági adója 16-ról 19 százalékra növekedjen."

13.34: "Az szja alsó kulcsát 1,7 millióját emeljük 3 millióra. a 18 százalékos kulcs 19-re emelkedik. A munkáltatói járulékok a mostani 32 százalékról 27 százalékra csökkennek."

13.33: "Becsapnám Önöket, ha azt mondanám, lemondunk az adóbevételekről. Nagyjából annyival csökkennek az adók, mint amennyivel növekednek."

13.31: Adórendszer: munkabérre rakodó terheket kell csökkenteni. "De az adócsökkentés önmagában nem csodaszer, ehhez hozzá kell tenni más átalakításokat."

13.29: Hol kell most beavatkozni, öt területen: adó-, szociális-, nyugdíj-, és gazdaság politikában valamint a politikai képviseleti-igazgatási rendszerbe.

13.27: "Idén nagyjából 200-220 milliárddal kevesebbet költhetünk, jövőre 550 millárddal, 2011-ben 650 milliárddal szabad költeni, mint amit korábban terveztünk". Fűnyíró elven takarékoskodni nem lehet - teszi hozzá.

13.25: Mit kell tenni? - kérdezi. Megőrizni a fizetőképességet, versenyképességet. Azt a célt kell megfogalmazni, hogy az átalakítások során növeljük a potenciált másfél-két ponttal, növelni kell a foglalkoztatosságot. Euró bevezetése, az egyensúly fenntartása mellett.

13.23: A gazdaság csökkenése mínusz három százalék lesz - mondja

13.20: Az államoknak újra kell gondolni költsévetésüket. Magyarország kettős szorításba van - elemez Gyurcsány. Elmaradt reformokról hallunk. Űgy kell helyreállítani az egyensúlyt, hogy közeben középtávon javuljon a versenyképesség.

13.16: A válság sajátosságairól, beszél a miniszterelnök. Lettországot és Írországot említi példaként. A nemzetközi helyzetről hallunk. Ameikáról, Norvégiáról. Bevételekről. Magyarország abba a körbe tartozik, amelyben az országok azzal küzdenek, hogy tudjuk megtartani fizetőképességünket.

13.14:  "Elég nagy felfordulás van a világban" - mondja Gyurcsány.

13.12: Válságkezelés és növekedés címmel kért szót napirend előtt a miniszterelök. Az ellenzék kivonult.

A miniszterelnök déután 1 órakor jelenti be a kormány válságkezelő programtervezetét a parlamentben. Online >>

ELőzetes lapinformációk szerint alapvetően három reformpilléren nyugszik az a válságkezelő csomag, amelyet Gyurcsány Ferenc jelent be ma a parlamentben. A Népszabadság úgy tudja, hogy a miniszterelnök az adó- illetve a szociális rendszer átalakítása mellett javaslatot tesz a nyugdíjreformra is.

A Fidesz és a KDNP nem hallgatja meg az ülésteremben a kormányfő bejelentéseit. A kivonulásról délelőtt döntöttek a közös frakcióülésen.

A parlament a mai ülésnapon meghallgatja az államfő által a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Havasiné Orbán Máriát is, a Fidesz és a KDNP támogatja kinevezését.

Korábban

Esküt tesz az új fideszes országgyűlési képviselő, Bácskai János, illetve döntés várható a Költségvetési tanács tagjairól is.A kormányfő a tervezett változtatásokkal kapcsolatban annyit árult el, hogy a korábbinál határozottabban patrióta, önfinanszírozó gazdaságpolitikára van szükség. A tervek szerint az adórendszer úgy módosul, hogy a munka és a vállalatok terhelése kedvezőbb legyen, mint a régiós - Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot magába foglaló - átlag.

A miniszterelnök korábban elmondta: a társasági adó a régióban a legkedvezőbb lehet, a munkáltatókat terhelő tb-költségek pedig alacsonyabbak, mint Csehországban és Szlovákiában. Ami a személyi jövedelemadót illeti, a változtatások után az adózók csaknem 90 százaléka számára lehetővé válhat az alacsony kulccsal való adózás. Az adó- és járulékrendszer és a vállalkozások versenyképességének javítását célzó javaslatok mellett változások várhatók a foglalkoztatási és szociális rendszerben is. A javaslatokról tárgyalt egyébként vasárnap az MSZP frakciója. A képviselőcsoport ülése után Lendvai Ildikó elmondta: egyhangú szavazással támogatta az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja azt, hogy induljanak meg szerkezeti átalakítások a már korábban is ismertetett öt területen, így az adópolitika, a nyugdíjrendszer, a szociális ellátások, a piacteremtés és a politikai képviseleti rendszer területén. A hétfői ülésen esküt tesz az új képviselő, a fideszes Bácskai János, akit Gegesy Ferenc, korábbi SZDSZ-es képviselő lemondása után választottak meg a IX. kerületi időközi választáson. Dönt az Országgyűlés a Költségvetési Tanács tagjainak megválasztásáról.

A Költségvetési Tanács elnökének Kopits Györgyöt, tagjainak pedig Török Ádámot és Oblath Gábort javasolta Sólyom László köztársasági elnök, valamint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Ugyancsak hétfőn kezdődik annak a fideszes javaslatnak a vitája, ami 3-3 főben maximálná a nagy állami cégek igazgatósági, Illetve felügyelő bizottsági tagjainak létszámát, bérüket pedig a mindenkori átlagbér szintjére csökkentené.

Olvasóink írták

150 hozzászólás
 • 150. gjozsi88 2009. február 21. 20:17
  „LAZA!Bármily hihetetlen,gépen dolgozom,igaz nem női munkát!Képzeld ilyen is van!
  Azt állítottad,hogy olvastad amit irtam!Olvasd el mégegyszer itt és más oldalon is,én következetesen ugyanazt irom!
  Egyébbként mi az ami nem igaz abból amit leírtam?
  A lakosságnak nincs megtakarítása-tehát nincs vásárlás sem-nem kell gyártani!
  A reform bizottság sokkal több megszorítást javasol,ami még messzebb van a Fidesz elképzelésétől!
  Szerinted a személyi kölcsönöket(A 7,1 milliárd deviza hitelből,6,5 milliárdot a lakosság vett fel)Ki vette fel,kinek kell szociális juttatás..!
  Ki az aki támogat olyan populista politikát,hogy csökkentsünk adót,növeljük a kiadásokat?Miből?
  Neked tudod mi fáj?Az érvrendszered hiánya!”
 • 149. LAZA 2009. február 21. 19:59
  „Jaj Ne!Ez már fáj!
  Mit volt kénytelen átvenni?
  Ne haragudj de ez igy már valami mániákusság Nálad.(ha valóban nem vagy profi bértollnok ahogyan állitod)
  Egyébként pedig szépen elvitatkozgatsz itt magaddal.Új elem,hogy a Fidesz mellett most már a lakóságot is hibáztatod az ország lerobbant pénzügyi és gazdasági helyzete miatt.
  Hát nem is tudom:ismertem elég sok olyan embert főleg nőket akik futószallagon dolgoztak,nem tartom valószinüleg,hogy bármelyikük is hozzád hasonló következtetésekre jutott volna.”
 • 148. gjozsi88 2009. február 21. 17:42
  „147-hez!
  Amit a FIdesz 98-tól épített az egy lufi gazdasági növekedés volt,a hitelek miatt őrült vásárlás,emiatt termelés növekedés,aminek nem volt meg a gazdasági alapja!Ehhez még hozzájött a Meggyesi közalkalmazotti béremelése,ami közgazdászként elvárható lett volna,hogy lássa,ehhez nincsenek meg az igazi alapok!
  A Gyurcsány már egy erősen kényszerpályára került gazdaságot volt kénytelen átvenni! A ciklus maradék két éve nem lett volna elég,hogy a népszerütlen döntéseket,melyek most vannak a nyakunkon m,egtegye,több időre lett volna szüksége,mely a2006 os választások megnyerésével rendelkezésére állt!Azonban a Fidesz negatív kampánya mindent megakadályozott(zavargások,népszavazás,2/3-os törvények elutasítása..) Most a gazdasági válság a kényszerpálya miatti uniós beavatkozás,ha tetszik,ha nem ki fogja kényszeríteni a szükséges változásokat!Ez sokkal jobban fog fájni! A kormány, a következő kormánytól függetlenül!!!”
 • 147. gjozsi88 2009. február 21. 17:27
  „LAZA!Még annyit!A lakosság túlnyomó része, a még meg sem termelt javakat előre elköltötte 20-30 milliós lakásra,3-5 milliós autóra,LCD tv-re,amerikai konyhákra milliókért,wellnes hétvégékre,külföldi nyaralásokra...!Adósság hegyek,nyakunkon a válság és karácsonykor mindenki ész nélkül vásárol!Most csak be lett nyujtva a számla!Ez a világgazdaság válsága is!”
 • 146. gjozsi88 2009. február 21. 17:22
  „LAZA!Próbálj segíteni annak aki nem engedi!Ha az MSZP támogatottsága,mondva csinált demagógiákkal (hazudtak,nem hiszünk neki...,pedig csak azt mondta,hogy 16 évig nem alakítottuk át az ellátórendszereket,ezért szinte nem csináltunk semmit,semmi hasznosat!Itt az ideje a tényleges cselekvésnek!)nem a béka segge alatt lenne,akkor elöbbre tartanánk!Nézd meg az u.n. Reform Bizottság javaslatait! Sokkal több elvonást tartanak szükségesnek a nagy ellátó rendszerekből,mint amit a kormány bejelentett,tenni szándékozik és még ezt is a legnépszerübb párt a reménytelenség csomagjának,brutális megszorításnak nevez,miközben semmi érdemleges alternatívája sincs!
  A lakosság eladósítása a lakáshitelekkel,ténykérdés(98-ig az embereknek megtakarításai voltak),ez pedig a maradék jövedelmekből,amiből még ki kell fizetni a rezsit,nem elég gazdaságot növelő vásárlóérték lenni!De ezt már számtalanszor próbáltam elmagyarázni!Akkor ebből milyen következtetést lehet levonni???”
 • 145. LAZA 2009. február 21. 17:10
  „Jozsi az a baj,hogy te tulságosan belemélyedsz az elemzésekbe de mégnagyobb,hogy ezt nagyon elfogultan teszed.Nekem azért nehéz Veled vitatkoznom mert Te állandóan a Fideszt hozod elő ellenérvként.
  Jómagam itt a fórumokon jónéhányszor megnyilvánultam már és a nevem alapján is sokan ismerhetnek.
  Szóval soha nem voltam sem Fidesz hívő sem pedig Fidesz szavazó!
  Viszont 11 év távlatából tudok összehasonlitást tenni és az összehasonlításom alapja saját magam,rokonaim,kollegáim,barátaim egyszóval a környezetem életkörülményi.
  Te csak azt szajkozód állandóan,hogy miért nem sikerült ez miért nem sikerült az(Fidesz)
  Az eredményekről? amit érzünk a saját bőrünkön,arról kéne de nem lehet mert nincs pozitivum!
  Legalábbís a Magyar Lakóság túlnyomó többségénél nincs.”
 • 144. gjozsi88 2009. február 21. 16:43
  „Imcsi!Nem kell országgyülési képviselőnek lenni,csak megpróbálni tájékozódni!Egyébbként szalagon dolgozom és megpróbálok józan paraszti ésszel gondolkodni!Emlékezni ki mit mond és akar,átlátni és megkeresni az összefüggéseket!Az alap,az állampolgári ismeretek,melyhez kell egy kis matematika és élettapasztalat! Nem állítom,hogy mindent jól látok,de igazából csak észérvekkel tudok vitatkozni,ebből a jobboldalon sajnos kevés van!Olvass vissza máshol is,komcsiznak,bunkóznak...!Ez nem gazdasági kategória!Vitának nem lehet alapja!
  A támogatottság a közvéleménykutatások szerinti valószinű szavazó bázist jelenti!Még mindig többen hisznek annak a pártnak aki csökkentené a bevételeket(adó csökkentés) és emellett szinten tartaná illetve tovább növelné a költségvetés kiadási oldalát!Ez mitől hitelesebb,ezt nehéz megérteni!”
 • 143. Imcsi 2009. február 21. 15:38
  „Veled ellentétben én nem vagyok országgyűlési képviselő, vagyis nem tudom se támogatni, se ellenezni GY.F. elképzeléseit! Nem értek egyébként a politikához és a gazdasághoz sem! Számomra már az is magas, hogyan lehet egy háztartásban hosszabb időn keresztül is több a kiadás, mint a bevétel! Papíron még el tudom képzelni, de a valóságban már nem! Ezért is nem tudok veled érdemben vitázni! Bocs!”
 • 142. gjozsi88 2009. február 21. 15:11
  „Imcsi!Akkor miért nem támogatjuk a Gyurcsányt,hogy tudjon kiadást csökkenteni?Miért értünk egyet a közalkalmazottak 13.havi ,nyugdijasok 80 ezer feletti 13.havi nyugdija megvédésével?Miért nem engedjük ésszerűen csökkenteni az oktatási költségeket?Miért engedjük a két ember utazik a vonaton projekteket? Miért értünk egyet az egyébbként is vesteséges MÁV dolgozók 250 ezer ft-os kifizetéseivel?Miért nem engedtük a megyei önkormányzatok megszüntetését és regionalizált közigazgatást?Miért tartunk fenn 10 gyereknek iskolát...?Ezek olyan kiadások,melyek a versenyszféra elől vesz el lehetőséget,ugyanis mi termeljük meg ennek a fedezetét?Ismételten kérdezem?Mitől valósítható meg a Fidesz adó csökkentő programja,ha a kiadási oldalt nem engedi csökkenteni!
  Nyugaton ezt az államháztartási hiány növelésével oldják meg!Nálunk az euró bevezetése miatt növelni nem lehet,ráadásul a lakosság megtakarításai hiánya miatt devizába tud a működéshez pénzt felvenni!Lehetelen,amit a Fidesz akar!
  Olvasd el figyelmesen mit írtam:A válság besegített,tehát rontott a helyzeten!”
 • 141. Imcsi 2009. február 21. 14:05
  „139.gjozsi88! Tudtommal Fidesz csak Magyarországon van! Ahol nem tevékenykedett Fidesz, ott is tarol a világválság, attól függetlenül, hogy milyen kormány van hatalmon, éppen ki a miniszterelnök! A világválság pedig nem besegített, hanem a legfőbb probléma okozó!”
 • 140. Imcsi 2009. február 21. 13:53
  „135. gjozsi88! Én azt írtam, hogyan oldom meg a problémámat! És azt kérdeztem:"És az állam hogy oldja meg?" Nem azt, hogy mit kellene csinálnia! Egyébként nekem is lenne ötletem: nem azokat kellene még jobban sanyargatni, akik próbálnak még a felszínen maradni, hanem pl, azokat is be kellene vonni az adózásba, akik eddig valahogy kimaradtak, vagy nem megfelelően adóztak!”
 • 139. gjozsi88 2009. február 21. 13:52
  „LAZA! A te életedet a Fidesz időszaka alatt történő lakossági eladósodás,mely évtizedekig is tart a hosszú hitel törlesztések miatt(ezért csökken a vásárlóérték,csökken a fogyasztás,emiatt csökken a termelés,csökkennek a munkahelyek) nehezíti legdöntőbb mértékbe!A gazdaságot akkor kényszerpályára állították és azon sodródunk lefelé,mert ez egy adósságspirállá vált!Ehhez ennyi idő kellett,a gazdasági világválság ebbe csak besegített!”
 • 138. gjozsi88 2009. február 21. 13:41
  „LAZA!Még annyit,hogy az állami kiadások 4ft-ból 3 ft bér jellegü juttatás!A dologi kiadások,üzemanyagok,mentők tűzoltók,rendőrök...stb a maradék 1 ft! Abból a vitatható 100 milliárdból,amit a kormány esetleg feleslegesen "elszór" nem old meg semmit a 14ezer milliárdos költségvetésben!!!”
 • 137. gjozsi88 2009. február 21. 13:37
  „LAZA! Ha jobban,figyelmesebben olvastál volna akkor láthatnád,hogy végig konzekvensen ragaszkodom a véleményemhez!Ezeket a gondolatokat máshol leirtam,többször is!
  Ha neked abból lehet politikai hitelrontást csinálni,hogy öregedő nőcske,arab terrorista..!Ez ideológiai kérdés!A gazdasági folyamatok,közgáz tételek,mely az ország anyagi stabilitását hivatott megteremteni,az Ő törekvéseit igazolják!Az igaz,hogy ebben az ember hülyitő Fidesz propagandába,ellenállásba(népszavaztatás,2/3-os törvények nem támogatása),még sem tudott ennél radikálisabb "megszorításokat" véghez vinni e miatt birálható!Lásd a független Reform Bizottság javaslatai,mely sokkal több elvonást tenne szükségessé,a gazdaság élénkitő adócsökkentés kompenzálásához!A Gyurcsány gondolkodása sokkal közelebb áll,mint a teljesen más irányba mutató Fidesz-é,mégis a Fidesz-nek nagyobb a támogatottsága...?Ez kit minősít???”
 • 136. LAZA 2009. február 21. 13:22
  „Talán elöször olvasok józsitól olyan elemzést melyben számomra is értékelhető gondolatok is vannak.
  Bizony bizony a Fidesznek is vannak maradandó"érdemei" hogy idáig jutottunk!Csak hát azért már vastagon megfizetett!Két választást is elveszitett egymásutánban.Pedig hát igy utólag.........?
  Az Ő uralkodásuk egy merő kéjutazásnak számított a jelenleg a hatalmat bitorlókhoz képest.
  Igen nagyon sok dolgot rendezni kellene az általad felsorolt problémák közül,de hát ezzel a hatalommal együttmüködni?hát mit mondjak?
  Fleto egyetlen szavát egyetlen igéretét egyetlen intézkedését nem lehet komolyan venni.
  Regnálása kezdetén még csak az idiótábbnál idiotább beszólásait kellett korrigálni(öregcse nők,arab terroristák,etc.etc.)Aztán már az életünket jelentősen befolyásoló zagyvaságait,aljasságait kellett(kell)elviselni!
  Egy szó mint száz vannak és lesznek még jócskán népszerütlen intézkedésekre szükség,de ehhez már ez a hatolom mindern hitelességét elvesztette.
  Azért is lenne jó egy előrehozott választás!”
 • 135. gjozsi88 2009. február 21. 10:37
  „Imcsi!Az államnak is vissza kell vennie a kiadásból(fogyasztásból) tehát megszorítani kell!!!
  Feleslegesen tartunk el ugyanannyi pedagógust,pedig az elmúlt tiz évben jelentősen csökken a gyerek létszám!Feleslegesen közlekednek 2-3 emberrel vonatok,melynek nagyobb a fenntartási költsége,mint a busznak! A kórházak ágy kihasználtsága csak járványok esetében telitett,mindenütt van szabad ágy kapacitás,össze kellene vonni!A BKV nyujtja a legmagasabb szintü tömegközlekedést Európa nagyvárosai közül,elbirnánk kisebb szolgáltatási szintet is!A világon sehol nincs ennyi önkormányzat,ennyi alkalmazottal...!Ezeket kellene észszerüsíteni,csak a Fidesz állandó megszorításokról beszél,azzal hülyít,hogy ezek ily módon fenntarthatók,támogatja a pedagógus,vasutas,BKV sztrájkokat,sőt az Orbán a Gaskóval történő tárgyalásai azt sejteti,hogy bujtogat is!
  Ez semmiképp nem jó nekünk,csak nem ismerjük fel,hogy ellenünk van!
  A kormányzati tevékenysége alatt besegítette az embereket az adósságba,mely miatt nincs vásárlóérték,a gazdasági visszaesés hosszú évekre(a hiteleket több tiz évig fizetni kell az embereknek!)prognosztizálható!”
 • 134. gjozsi88 2009. február 21. 10:19
  „nocomment41!Tudod miért birálja a kormányt? Mert még nagyobb megszorítást támogatna!Ez még messzebb van a Fidesz javaslataitól!”
 • 133. nocomment41 2009. február 20. 21:37
  „"Békesi László szerint a miniszterelnök "alibicsomagot" mutatott be, amelynek semmi köze a bizalomerősítéshez, a versenyképesség helyreállításához vagy a nagy rendszerek átalakításához. A volt pénzügyminiszter erről a Liberális Gazdasági Fórumon beszélt.
  Az Inforádió honlapján elérhető hangfelvétel szerint az egykori szocialista politikus a csütörtöki tanácskozáson azt mondta: nevetséges arról beszélni, hogy 2014-től értékalapú ingatlanadót vezetnek be vagy, hogy 2016-tól évente négy hónappal emelik a nyugdíjkorhatárt.
  "Épeszű ember ilyet nem mond. Ha valaki azt akarja, hogy hangosan röhögjön a világ, akkor kell ilyeneket mondani" - fogalmazott."
  http://hvg.hu/itthon/20090220_gyurcsany-csomag_bekesi_alibicspomag.aspx?s=hl”
 • 132. Imcsi 2009. február 20. 20:38
  „128. gjozsi88! Visszavettünk a fogyasztásból, a velünk élő gyerekeknek is hozzá kell járulni a családi kiadásokhoz! És böngészem az álláshirdetéseket! Nejem talált 4 órás másodállást!
  És az állam hogy oldja meg?”
 • 131. gjozsi88 2009. február 19. 20:33
  „nocomment41!A véleményem attól nem változott,csak jogállamba nem tehetem meg,hogy valakit (még ha személytelenül is)feltételezések alapján,ekkora nyilvánosság elött bármivel megvádoljak!Talán kulturált helyeken elnézést kérni nem szokatlan! Ja,hogy te ezt nem érted...? NO COMMENT!!!”
150 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényes uzsorás a Provident - mondta Karsai József

Törvényes uzsorásként működik a Provident Zrt. - jelentette ki hétfőn a cég budapesti székháza előtt az Antiprovident Akciócsoport demonstrációján Karsai József. A politikus szerint a vállalkozás hitelezési gyakorlata legalább 2 millió embert érint hátrányosan Magyarországon. Tovább olvasom