Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Gyorsabb büntetést kaphatnak az illegális fotók terjesztői

Új eljárásjogi törvényjavaslattal próbálják meg elejét venni az érintett engedélye nélküli magán jellegű fotók közzétételének.
A beleegyezésük nélkül készített vagy terjesztett kép- és hangfelvételek áldozatain kíván segíteni egy új eljárásjogi törvényjavaslat - írja a HVG.

Az úgynevezett anyagi jogi szabályok az új Polgári Törvénykönyvben világosak: a tömegfelvétel és a nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel kivételével csak az érintett beleegyezésével szabad hang- és képfelvételt készíteni, még inkább közzétenni. 

Ez a  beleegyezés nem csak írásban vagy szóban történhet, hanem „ráutaló magatartással" is.

Ha valaki ezt a jogot megsérti, az olyan hatással lehet az áldozatra, hogy gyors ellenintézkedésre van szükség.

Ezért mondja ki a tervezet, hogy aki magáról akarata ellenére készített, illetve terjesztett felvételről értesül, 30 napon belül követelheti a készítőtől vagy felhasználótól annak megsemmisítését és a nyilvános elégtételt.

Ha ez nem jár eredménnyel, akkor az általa szabott határidő lejárta után 15 napon belül indíthat bírósági eljárást, amelyet a szokásosnál egyszerűbb szabályokkal, gyorsabban bonyolítanak le.

A felperes csak azt bizonyíthatja, hogy a felvétel tényleg elkészült, illetve felhasználták, az alperes pedig csak azt, hogy ahhoz a felperes hozzájárult. Így a jogerős ítélet még fellebbezés esetén is néhány hét alatt megszülethet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolták Európa legnagyobb illegális cigarettagyárát

A vecsési telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi… Tovább olvasom