Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Gyermekkarácsony a Parlamentben nyolcszáz meghívottal

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) mintegy nyolcszáz gyermeket hívott meg a Parlamentbe a szombati karácsonyi ünnepségre.

A gyermekek az árvíz sújtotta településekről, a vörösiszap-károsult térségből és a határon túlról, így Erdélyből, a Felvidékről, a horvátországi Baranya megyéből, Kárpátaljáról és Újvidékről érkeztek az Országházba, ahol Kövér László házelnök fogadta őket.

A gyerekek a Parlament főlépcsőjén ülve hallgatták a házelnök köszöntőjét, amelyben elmondta: az országgyűlési képviselők azon vannak, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyekkel enyhíthetik a katasztrófák miatt rájuk és szüleikre nehezedő gondokat, és a határon túliak helyzetét is javítják. Kövér László emlékeztette a vendégeket: felmenőik építették a hatalmas értéket képviselő Országházat, amely nemcsak a képviselőké, hanem "mindannyiunké, a nemzet háza". Beszéde végén a házelnök megjegyezte, talán az itt ülő gyerekek közül kerülnek majd ki a jövő képviselői.

Ezután átadta az Országház kulcsát a posztját erre a napra átvevő kisfiúnak, a tízéves, délvidéki Kiskomáromi Zsombornak, aki első parancsolatában "kakaót, virslit, táncot és zenét" kívánt. Kövér László és Edvi Péter, az NGYSZ elnöke később a gyermek házelnökkel és alelnökökkel ebédel. Az Országház kulcsának átadása után a gyerekeknek az Operettszínház művészei, mások mellett Bereczki Zoltán, Dolhai Attila, Janza Kata, Mészáros Árpád Zsolt és Szinetár Dóra adott elő zenés karácsonyi műsort.

A vendégek ezután különböző programokon vehetnek részt az Országház termeiben, így például a felsőházi teremben Gubás Gabi és zenekara egy zenés mesejáték dalait adja elő, a Vadász Teremben pedig Csodák Palotáját szerveznek. A Delegációs Teremben erdélyi táncházat tartanak, a Gobelinben betlehemes játékot adnak elő, a dunai folyosón pedig kézműves foglalkozásokra, arcfestésre és lufihajtogatásra várják a gyerekeket, akik itt Lolával, Brasch Bencével (Csillag születik) és Mező Misivel (Magna Cum Laude) is találkozhatnak. De sportolókkal is beszélgethetnek a vendégek: többek között Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, az NGYSZ sportbizottságának elnöke, Erdei Zsolt ökölvívó és Görbitz Anita kézilabdázó várja őket.

A gyerekektől délután Kövér László és Edvi Péter ajándékokkal búcsúzik. Az eseményen tartott sajtótájékoztatón - amelyen bemutatkozott a gyermek házelnök, továbbá alelnökei is - Kövér László elmondta: régi hagyományokra tekint vissza az esemény, amely reményeik szerint életre szóló élményeket ad a gyerekeknek. Edvi Péter kiemelte: olyan vendégeket hívtak meg, akiknek nagy szükségük van erre a rendezvényre, amely igazi ajándék számukra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthonában fagyott meg egy pár Tiszaszalkán

Otthonában fagyott meg egy pár Tiszaszalkán - közölte a Szabolcs Szatmár-Bereg Megyei… Tovább olvasom