Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Gyermekbiztonságból közepes

Magyarország - Önakasztás, fulladás, mérgezés vagy baleset miatt több 24 év alatti fiatal hal meg Magyarországon, mint betegségben. A szülők és a társadalom felelősségvállalásának erősítésére nemzeti akcióterv készül.

Szinte nem telt el nap az elmúlt hetekben úgy, hogy ne rázott volna meg bennünket egy-egy szerencsétlen baleset híre. A tragédiák áldozatai gyakran egészen kicsi gyerekek vagy olyan huszonévesek, akik előtt még ott állt volna az élet. Jogos a kérdés: miért éri ilyen gyakran baj a fiatalokat, kinek kellett volna jobban vigyáznia, miképp lehetett volna megelőzni?

Ami a halálozások okait illeti: nemrég készült egy felmérés, amelynek keserű tanulsága, hogy Magyarországon 24 éves kor alatt baleset, önakasztás, fulladás, égés, mérgezés és szülői gondatlanság következtében veszik el évente több mint háromszáz élet. Többen halnak meg ezért, mint együttvéve az összes betegség miatt.

A kisebb gyerekek esetében gyakori a fulladás, az égés, a leesés, a mérgezés. A négyéves vagy annál fiatalabb gyermekek közül 85-en halnak meg évente véletlen vagy szülői gondatlanság következtében.
Összesen mintegy 24 ezren kerülnek kórházba és sokan szenvednek maradandó károsodást.

A döbbenetes számokkal hazánk a 24 európai uniós ország gyermekbiztonságát értékelő listában az elérhető 60 pontból 36,5-et kapott, ezzel közepes bizonyítványt ért el, a 11. helyen szerepel, még úgy is, hogy a két évvel ezelőtti szinthez képest 5,5 ponttal javultak az eredményeink.

A program célja a legsúlyosabb kimenetelű balesetek megelőzése a közlekedés, az otthon, a gyermekintézmények, a játék, sport- és szabadidős tevékenységek területén.
A program célja a legsúlyosabb kimenetelű balesetek megelőzése a közlekedés, az otthon, a gyermekintézmények, a játék, sport- és szabadidős tevékenységek területén.

A program célja a legsúlyosabb kimenetelű balesetek megelőzése a közlekedés, az otthon, a gyermekintézmények, a játék, sport- és szabadidős tevékenységek területén.
Az országértesítők a biztonság kilenc területét vizsgálták és pontozták 0–5 között: utasbiztonság, motorkerékpáros/motoros biztonság, gyalogosbiztonság, kerékpáros-biztonság, vízi biztonság/fulladás megelőzés, leesésmegelőzés, égésmegelőzés, mérgezésmegelőzés, légúti idegen test/önakasztás megelőzés. Magyarország a legjobb eredményt (4,5 pont) a motorkerékpáros/ motoros biztonság területén érte el, a legrosszabb értéket pedig (1,5 pont) a vízi biztonság/fulladás megelőzés és a leesésmegelőzés kapta. Szerte Európában ez a két leggyengébb terület.

A felmérés eredményeinek ismeretében az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézete nemzeti gyermek- és ifjúságbiztonsági akcióterv kidolgozását kezdte meg. A program célja a legsúlyosabb kimenetelű balesetek megelőzése olyan területeken, mint a közlekedés, az otthon, a gyermekintézmények, a játék, sport- és szabadidős tevékenységek. Mindehhez a szakemberek szerint elengedhetetlen a szülők felvilágosítása, a védőnők és a háziorvosok szerepe, de legalább annyira lényeges a társadalmi felelősségvállalás is.

Olvasóink írták

  • 1. Bárándi 2009. augusztus 04. 13:10
    „Igazából elnézve a szülők gondatlanságát, nemtörődömségét csoda, hogy csak ennyi baleset történik.
    Ráadásul szerintem a halálos kimenetelű balesetek általában gyakrabban erednek véletlenekből mint komoly gondatlanságból.
    Van olyan szülő, aki rendszeresen pl. a strandon szabadjára engedi, felügyelet nélkül az úszni nem tudó 1-2 éves csemetéjét, akivel semmi nem történik, pedig bármikor komoly baja eshetne.
    Míg azt a gyermeket éri baleset, akinek az egyébként gondos szülője egyetlen pillanatra elfordul ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar, jégeső is lehet: Zalában fákat döntött ki a szél

Kedden gyakran erősen felhős lesz az ég, és eleinte nyugaton, majd másutt is várható zápor, zivatar.… Tovább olvasom