Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Gyermek segít gyermeken

Egy nyolcéves angol kislány úgy segített a győri gyermekotthonnak, hogy 160 hosszot úszott a greshami uszodában. Vállalását családja és barátai pénzfelajánlással támogatták. Hazánkban az effajta gyermeki kezdeményezések még nem váltak általánossá.
Hírek Greshamből.
Több mint tízéves kapcsolat fűzi a győri Anya-, Csecsemő- és Gyermekotthont az angol sheringhambeli Kánaán Ház Alapítványhoz. A nyolcéves

Kate Woodhouse kezdő áhítaton ismerte meg a szervezet tevékenységét és elhatározta: családjával együtt ő is segít a győri intézményben élő gyerekeken.

A mindössze nyolcéves kislány életében nem ez az első ilyen jótékony célú akció. Két éve a greshami Pre-Prep iskolában (iskola-előkészítőben) barátaival együtt már gyűjtöttek pénzt húsvétra. Ebből csokifigurákat vásároltak azért, hogy meglepjék a győri anyáscsecsemő legkisebbjeit.

Kate-et mélyen elgondolkodtatta az a film, amit a győri intézetben tett legutóbbi látogatásakor Eveliyn Smith, a szervezet igazgatója vett fel, így a kisdiákok bepillantást nyerhettek az anyásotthon hétköznapjaiba. A vezető áhítat keretében beszélt a látottakról, a segítés mikéntjéről.

Sokan izgultak érte

A kép és a szó „szívig" ért. A kislány már másnap elhatározta, hogy jótékony céllal tesz valamit a kortársaiért: úszik, barátai és rokonai segítségével szponzorokat gyűjt és az így befolyt összeget a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül az intézetben nevelkedő gyerekeknek juttatja el.

A jótékony akció keretében Kate Woodhouse 160 hosszot úszott a greshami uszoda egyik medencéjében és a hírek szerint a családja és a rokonság mellett több szponzor is szorított azért, hogy teljesítse nemes vállalását. A siker nem maradt el, hiszen Kate összesen 133 angol fontot (kb. 45 ezer forint) gyűjtött össze, ami a győri csecsemőotthon számlájára napokon belül megérkezett.

„ Ilyen még nem volt"

„ Sokfelől érkezik hozzánk adomány, de hasonlóra még nem volt példa. Nem is az összeg számít, hanem a mögötte lévő ötlet és teljesítmény. Rendkívül meglepett Kate életkora és mindaz, ahogyan a családjával és a barátaival éppen ránk, győriekre gondolt. A pénzből szekrénysort vásároltunk a fiúk szobájába, aminek nagyon örültek. A Kánaán Ház Alapítvány jóvoltából egyébként már jutott a fürdők felszerelésének kiegészítésére – ez az összeg is a lehető legjobbkor érkezett."

Dr. Vargáné Réti Edit, a győri intézmény igazgatója meghatottan sorolta, hogy sem az idő, sem pedig a tény – hogy idővel felnőnek a gyerekek – nem változtat a sheringhami baráti kapcsolatukon, a Baptista Szeretetszolgálat pedig minden közvetítést szívesen vállal. A napokban visszavárják Evelyn Smith igazgatót, akinek már az új bútort is megmutatják.

Országos gyűjtés indult megyénkből azzal a céllal, hogy az iskolák csatlakozzanak a beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium támogatásához. A diákok egy csokoládé vagy üdítő árával járulhattak hozzá a nemes kezdeményezéshez, melynek eredményeképpen közel 3 millió forint gyűlt össze.

Kate küldte, nyuszi hozta

„ Nagyon szép ez a szekrény, teljesen még nem rakodtunk el benne. A könyvek, a rádió és a kedvenc plüssállataink már helyet kaptak a polcon, a többiről ezután gondoskodunk. Szép, hogy ezt pont egy lány tette velünk és olyan messziről." A kilencéves Melicharik Sanyi nagyon örült Kate ötletének és gondoskodásának.

Huber Laci a maga tíz esztendejével őszintén fogalmazott: „Mind óvodásszekrényeink vannak, úgyhogy ez nagyon jókor jött. Ráadásul még szép is. Szerintem van, aki irigyel bennünket."

Fontos a jó példa

Fontos, hogy a gyerekek minél korábban lássák a másokon való segítést közvetlen környezetüktől – mondta el Jurik Mária tanár, a győri Kossuth-iskola gyermek- és ifjúságvédelmise. – Az elmúlt negyven év nem éppen az empátiáról szólt, a „gondoskodó államnak" köszönhetően nem jegyeztünk ekkora különbséget szegény és gazdag között. Újra meg kell tanulnunk és tanítanunk a gyerekeinknek azt, hogyan kell úgy adni, hogy annak is jólessen, aki ad, és az is jól érezze magát, aki kap.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy az ablak csillogjon

Napfénynél sohase tisztítsunk ablakot, túlságosan gyorsan szárad, és csíkok keletkeznek az… Tovább olvasom