Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Folytatódott a Kuruc.info főszerkesztőjének pere

Tanúk meghallgatásával folytatódott a Kuruc.info internetes hírportál főszerkesztőjének pere pénteken a Székesfehérvári Városi Bíróságon.
A tárgyalást május 14-re napolta el a bíróság. A vádlottat ötrendbeli személyes adattal való visszaélés, valamint kétrendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétségével vádolta meg az ügyészség. A vád alapjául az szolgált, hogy a 2006. őszi budapesti eseményeket követően, 2006. október 7-én, 16-án és azt követően több alkalommal, a Kuruc.info közzétette az ügyben eljáró bírák, ügyészek lakcímét, telefonszámát, s egyikük fényképét is, őket súlyosan sértő kijelentésekkel együtt.

A portálon a bírákat és ügyészeket egyebek között "vérbíráknak", "jogtipró talárosoknak", "hazaárulónak" nevezték. 2006 őszén Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után zavargások törtek ki a fővárosban.

A vádlott - aki a vádirat szerint 2006-ban a hírportál főszerkesztője volt - már az előző tárgyaláson közölte, hogy nem kíván vallomást tenni, s sem a személyét, sem a vagyoni állapotát, illetve a vád tárgyát érintő ügyészi és bírói kérdésekre nem válaszol.

A pénteki tárgyalási napon - amelyen Szűcs Zoltán bíró a tárgyalás zavartalanságának biztosítása miatt nem engedélyezte a kép-és hangfelvételt, - a bíróság azt vizsgálta, hogy a kérdéses időpontban a vádlott volt-e a hírportál főszerkesztője.

Tanúként hallgatta meg a bíróság a Tomcat néven ismert Polgár Tamást, aki maga jelentkezett tanúként az ügyészségen azzal, hogy bizonyítani tudja, az érintett időpontban a vádlott volt a hírportál főszerkesztője.

Vallomásának elején kijelentette: 2008 decembere óta perben és haragban áll a vádlottal. Mint elmondta, ő maga is adott cikkeket a Kuruc.info-nak, s a kérdéses időszakban neki is volt szerkesztői hozzáférése a weboldalhoz. Az ahhoz szükséges jogosultsághoz a vádlottól kapta meg a jelszót, aki szerinte a kérdéses időpontban a hírportál főszerkesztői posztját töltötte be.

Kapcsolatuk két évvel később romlott meg. Polgár Tamás több, 2006 ősze előtt megjelent cikket is bemutatott a bíróságnak, amelyeken több alkalommal is főszerkesztőként jelölte meg magát a vádlott. A pénteki tárgyaláson meghallgatott tanúk is főszerkesztői minőségében ismerték a vádlottat, de egyértelmű bizonyítékkal egyikük sem szolgált.

A vádlott egyik védője ugyanakkor újságíróknak azt mondta, ügyfele tagadja, hogy ő töltötte volna be a főszerkesztői posztot, s a bűnösségét sem ismeri el. A tárgyaláson bizonyítási indítvány előterjesztéséhez mind a védő, mind az ügyész határidőt kért, erre majd írásban kapnak választ. A per további tanúk és a sértettek meghallgatásával folytatódik.

A per a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján került a Székesfehérvári Városi Bíróságra. A hírportálra 2006 októberében felkerültek miatt a budapesti II.-III. kerületi ügyészség vádat emelt a Kuruc.info főszerkesztője - mint magánszemély - ellen, aki egyben a honlap hirdetésszervező cégében, a Hunmédia Kft.-ben jelentős befolyással bíró tulajdonos is.

A vádiratot 2008 szeptemberében nyújtották be a fővárosi II.-III. kerületi bíróságra. Ez után a vádlott meghatalmazott védője tavaly februárban elfogultsági kifogást nyújtott be, kérve, hogy az ügy elbírálásából a Fővárosi Bíróság valamennyi tanácsát zárják ki, majd ezt valamennyi kerületi bíróság és a Fővárosi Bíróság kizárására pontosította.

Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla járt el. Az ügy elsőfokú elbírálására a székesfehérvári városi-, a másodfokú eljárásra pedig a Fejér Megyei Bíróságot jelölték ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt pályázó gyártana debreceni villamost

Öt pályázó gyártana debreceni villamost, s ugyancsak öten szeretnék megépíteni az új villamos-pályát… Tovább olvasom