Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Folyik a választási rendszer informatikai főpróbája

A próba egyelőre probléma nélkül zajlik, a számítógépes rendszerek felkészültek a választás vasárnapi lebonyolítására.
Egyelőre probléma nélkül zajlik a választási informatikai rendszer főpróbája, a számítógépes rendszerek felkészültek a választás vasárnapi lebonyolítására - mondta Deményné Kertész Krisztina, a választási informatikai rendszerért felelős IdomSoft Zrt. vezérigazgató-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kedd reggel kezdődött az informatikai rendszer nyilvános főpróbája valamennyi választási iroda részvételével: minden állomáshelyről reggel küldtek a központba napközbeni részvételi adatot, most a teszt-eredményadatok rögzítése folyik, és modellezik a szavazatösszesítést is - ismertette. A résztvevőknek eközben rendkívüli eseményeket is kell rögzíteniük a rendszerben.

A próba célja, hogy a választási apparátus begyakorolhassa a választásnapi feladatait, és ezeket az éles helyzetben készségszinten alkalmazhassák.

Mint mondta, a szavazás napján a részvételi adatokról 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18.30-kor küldenek adatokat, ezek megjelennek a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, a valasztas.hu-n is.

A szavazókörök este 7 órakor bezárnak, és megkezdődik a szavazatok összeszámlálása is, ám az eredményeket - mivel Olaszországban akkor zárnak a szavazókörök - csak este 11 óra után hozhatják nyilvánosságra. Ez azt jelenti, hogy már viszonylag magas feldolgozottságú adatok jelennek meg a NVI oldalán. Ekkor telnek meg adatokkal azok az aloldalak is, amelyeken például a listákra leadott szavaztok területi megoszlása vagy a településszintű adatok tekinthetők meg, újdonságként pedig lesz olyan oldal is, amelyen az látható, hogy egy-egy lista hányadik helyen szerepel az adott megyében.

Este 11 óra után nyomon követhető lesz, hogy miként alakultak ki az eredmények, így az is, hogy a szavazatok hány százalékos összesítésénél lépte át egy-egy párt a mandátumhoz jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

A választási oldalon megtekinthetők lesznek - ahogyan az országgyűlési választás idején is - a szavazókörök körüli százötven méteres "relatív kampánytilalom" határai is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhetvenegy tavaly eltűnt fiatalt keres a rendőrség

A fiatalkorúak részben kalandvágyból indulnak útnak, de jelentős azoknak a száma is, akik… Tovább olvasom