Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Földgázt válthat ki a pellet

Magyarország - A megújuló energiával foglalkozó Magyar Pellet Egyesület, a korábban alakult klaszterek közül elsőként kötött támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ). A 23,6 millió forintos forrást egy új iroda kialakítására, valamint az energiaforrás népszerűsítésére fordítja a szervezet.
A Magyar Pellet Egyesület (MPE) célja, hogy 6 éven belül 7 százalékra emelje a pellet energiaforrás részarányát a magyar lakossági fűtésben és melegvíz-felhasználásban – mondta Bodri Gabriella, a klaszter elnöke. Az erdészeti, illetve mezőgazdasági hulladékból, préseléssel előállított pellet alkalmazása mintegy 700 millió köbméter földgázt válthat ki 2015-ig, ami mai árakon számolva 35,5 milliárd forintos megtakarítást jelentene országos szinten – fűzte hozzá.

Egy köbméter földgázért jelenleg 135 forintot kell fizetni, ezzel azonos fűtőértékkel rendelkező két kilogramm pellet pedig csak 96 forintba kerül.
A projekt a szilárd biomasszára épülő környezetipar, azon belül is a pelletágazat fejlesztését kívánja segíteni. A klasztert megalapító tagok (jelenleg 15 szervezet és egy magánszemély) az ország egész területéről érkeztek, de a Nyugat-Dunántúli klasztertagok száma többségi. Ennek oka az, hogy az exportpiacok a Nyugat-Dunántúlhoz esnek közel, így az ágazat ebben a régióban indult erősödésnek, és fejlődése várhatóan innen indulva halad majd az ország keleti határa felé.

Olvasóink írták

 • 3. Szaboz 2009. február 23. 08:46
  „Az én számításaim szerint 2 kg pellet 70 ft-ből, úgy előállítható, hogy a gyártónak még szerény haszna is van rajta. ( A többi már exzta profit, a gyártónak és a kereskedőnek) Szerintem is a jövő egyik fűtőanyagáról beszélünk. A gazdaságosságon túl nem szabad lebecsülni a környezetvédelmi előnyöket sem. Ugyanis a biomasszából készült pellet elégetésekor csak annyi széndioxid keletkezik, mint amennyit a növény életében az asszimiláció során felhasznál. Tehát az üvegházhatást előidéző gázegyensúly 0 , míg a fosszilis energia hordozók temelik az ÜHG-t.
  Kedves Hansy kazánt már 3000 EUR körüli áron lehet kapni, de láttam már 500 e. Ft-ért olyan adaptert amit akár egy 20 éves vegyes tüzelésű kazánra is rá lehet kötni. Támogatásra pedig várhatóan április-tól lehet pályázni rá az Energiahivatalnál. Aki hosszútávon tervez annak érdemes végig gondolni.”
 • 2. hansy 2009. február 22. 08:58
  „Akkor számoljunk:
  1; a kazán ára: 1 milla alatt nincs
  2; a hozzá tartozó tartály, csigasor, egyéb kütyü: 300 ezer (minimum)
  3; beüzemelés (mert ugye az egyszerű halandó nem üzemelheti be, GARANCIA) min. 200 ezer.
  4; régi fűtési rendszer hozzáigazítása az újhoz: min. 200 ezer

  Ez szerény számításom szerint 1,7 milla. És ez még csak fűtés./létezik vegyes tüzelésű kazán, valamint ami a használati melegvizet is előállítja, de ezeknek a típusoknak az az ára is sokkal drágább/
  Mai gázárral számolva kb.12600 m3 gáz ára. Ebből egy átlagos szigetelésű ház 6 évig fűt. És ebben benne van a használati melegvíz és a főzés.
  Oké. de mi van akkor, ha a gáz árát emelik? emelik a villamos áram árát is, ebből adódik, hogy emelik a pellet árát is.
  Állami támogatás minimális, a megtérülési idő nagyon hosszú.”
 • 1. miracle 2009. február 20. 19:32
  „Azért annyira nem is tűnik olcsónak, főleg ahhoz képest, hogy a gáz árában áfa, béfa, tárolás, szállítás is benne van, előállítani is nyilván sokkal bonyolultabb, mint valamit hulladékból és lehet, hogy olcsóbb is lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár 10 év börtön a fiát molesztáló férfinak

Akár 10 év börtönbüntetést is kaphat az a 44 éves férfi, aki molesztálta fiát egy Szigetvár melletti… Tovább olvasom