Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Fidesz-kongresszus - Varga: elhárítottuk a gazdasági összeomlás veszélyét

Varga Mihály szerint a kormány az elmúlt egy évben elhárította a gazdasági összeomlás veszélyét. A Fidesz alelnöke pártja vasárnapi kongresszusán azt mondta: Magyarország mára elkerült a veszélyzónából, a szakadék széléről, a teendőknek azonban nincs vége, a felemelkedéshez minél több embernek munkalehetőséget kell biztosítani.
Emlékeztetett arra, hogy a kormányváltás után jelentést készítettek az ország állapotáról, arról, hogy a szocialisták válságot hagytak maguk után. Az államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti bizottság előtt "Medgyessy Pétertől kezdve, a szemlőhegyi demokratán át, a közismert libatenyésztőig" az MSZP-kormányok vezetői mégis azt állították, hogy alattuk rendben mentek a dolgok - jelentette ki Varga Mihály. Véleménye szerint azonban az előző kormányok tagjainak, Bajnai Gordonnak, Veres Jánosnak, Draskovics Tibornak "felelnie kell azért, amiért az ország következő tíz évét elzálogosították".

Kitért arra, hogy a Fidesz-KDNP a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében új eszközökkel élt: állami költségstopot és bérplafont vezetett be, csökkentette a pártok költségvetési támogatását, 98 százalékos adóval sújtotta a több millió forintos végkielégítéseket. A Fidesz-kabinet világossá tette, nem hajlandó elődje bukott gazdaságpolitikáját, a megszorításokat "IMF-hátszéllel" folytatni, helyette ágazati különadókat vetett ki a bankokra, biztosítókra, az energetikai vállalatokra, a kiskereskedelmi áruházláncokra és a telekommunikációs cégekre, mert az emberek újabb terheket már nem tudnak vállalni - fűzte hozzá.

Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta: hamis állítás, hogy a kormány külfölditőke-ellenes volna, a bankok és az energetikai vállalatok közül a legnagyobb adóterhet magyar cégek fizetik. Kitért arra, hogy a Fidesz-kormány nem feledkezett meg "szövetségeseiről", a hazai kis és közepes vállalkozásokról, segítésük érdekében csökkentette a társasági adót, elindította az Új Széchenyi Tervet és a Széchenyi beruházási hitelt. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány több kisadót megszüntetett, a devizahitelesek ügyében pedig megállapodást kötött a bankszövetséggel. Az államtitkár a magyar-orosz kapcsolatokat veszélyeztető "taposóaknák" egyikének fölszedéseként értékelte a Mol-részvények visszavásárlását, a keleti nyitás eredményeként a magyar és a kínai kormányfő által aláírt gazdasági megállapodásokat. Azzal kapcsolatban, hogy az LMP képviselői a parlamentben a tibeti zászlót ábrázoló pólóban tiltakoztak ez ellen, Varga Mihály úgy fogalmazott: nem emlékszik arra, hogy az ellenzéki párt hasonlóan lépett volna fel a felvidéki magyarok anyanyelvhasználatának korlátozása ellen.

Varga Mihály az új alaptörvénnyel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az - az államadósság csökkentése és a gyermekvállalás ösztönzése érdekében szükséges rendelkezések mellett - kimondja, képességei és lehetőségei szerint mindenki köteles hozzájárulni a közösség gyarapodásához.

Olvasóink írták

 • 3. dorombolok 2011. július 04. 10:28
  „Ő sem jár 100-al!”
 • 2. Eva- 2011. július 04. 08:18
  „Most pedig a 3 000 milliárd nyugdíjpénztári vagyon ellenére nőtt az államadósság.(a mértéke a 10-17% helyett 4%-kal csökkent csak)

  volt kötvénykibocsátás is meg kínai kölcsön is.”
 • 1. gjozsi88 2011. július 03. 15:21
  „Amit a Fidesz okozott a szabadságharccal.....ugyanis tavaly juniusban még arról beszélt Viktor az IMF szükségtelenségét igazolva, hogy stabil a költségvetés, gazdaság, hiányunk világelső, adósságunk középmezönyben!
  Azaz akkor még rendben volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: az MSZP megújulása nélkül nincs kormányképes ellenzék

Az MSZP elnöke szerint megújulás nélkül nem lesz MSZP és nem lesz kormányképes ellenzék a Fidesszel… Tovább olvasom