Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján hétfő reggel az Országház előtti Kossuth téren. Október 6-át a kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította.
Áder: a szabadság, a hűség és a helytállás örökségét hagyták ránk

A szabadság, a hűség és a helytállás örökségét hagyták ránk az Aradon vértanú halál halt jeles férfiak, és ez az örökség nem ment veszendőbe, hanem mindörökre a miénk lett - mondta Áder János az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 165 évvel ezelőtt kivégzett tábornokaira emlékező gyásznapon hétfőn Szolnokon, a Damjanich lovas szobornál tartott városi megemlékezésen.

Hiába fogadkozott akkor császár teljhatalmú megbízottja, hiába végezték ki honfitársaink százait, üldöztek ezreket, és hiába toloncoltak annyi magyart a császári börtönökbe a megfélemlítés kegyetlen terve csúfos kudarcot vallott. Minden másként alakult, mint ahogy a független Magyarország akkori hóhérai eltervezték - idézte fel a parkot megtöltő több száz emlékező előtt az államfő.

Hőseink áldozatvállalása, a szabadság, a függetlenség és a polgárosodás eszméivel együtt "mindörökre beégett politikai nemzetünk emlékezetébe" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: "mi, azóta nem engedünk a 48-ból!"

A megemlékezésen részt vett Áder János köztársasági elnök, Hende Csaba honvédelmi és Pintér Sándor belügyminiszter, Benkő Tibor vezérkari főnök, valamint a diplomáciai testület több tagja is.

Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbocra eresztését a Szózat kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte el, a ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is. Az ünnepség végén felolvasták a forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett tizenhárom vértanú - Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Láhner (Lahner) György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly - nevét.

A kegyelet kifejezésére a lobogó egész nap félárbocon marad.

A Kossuth térről az emlékezők a Batthyány-örökmécseshez vonulnak át, hogy tisztelegjenek az október 6-án Pesten kivégzett Batthyány Lajos, Magyarország első független, felelős kormánya miniszterelnökének emléke előtt.

Megemlékezések az aradi vértanúk emléknapján

Gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök vesztőhelyénél elhelyezik az emlékezés mécseseit. A Batthyány-örökmécses megújult környezetét vasárnap, az aradi vértanúk emléknapja előtt mutatták be a főváros V. kerületében. Az emlékhelyen délután négy óráig katonai díszőrség áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkát ígért, pénzt utaltatott, 585 embert csapott be

Otthon végezhető munka ígéretével csapott be embereket egy szigetszentmiklósi nő, aki ellen csalás miatt emeltek vádat. Tovább olvasom