Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Fazekas Sándor: az új törvény garantálja, hogy a föld magyar kézben marad

Európa egyik legszigorúbb és leginkább gazdabarát földtörvénye a közelmúltban elfogadott magyar jogszabály, amely garancia arra, hogy e nemzeti kincs végérvényesen hazai kézben marad - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a Föld-ünnepen és Jászsági Aratónapon szombaton, Jászapátiban.
Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar kormány meghallgatta és teljesítette a vidék akaratát akkor, amikor az Országgyűlés a helyben lakó gazdák kezébe helyezte a föld sorsát.

Hozzátette: a törvény előkészítésének egy éve alatt elegendő idő jutott a vélemények és javaslatok megfogalmazására, melyek közül sok be is épült az új jogszabályba. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy a gazdatársadalom ne higgyen „azoknak a hangoskodóknak, akikben csak most ébredt fel az érdeklődés a magyar föld és a megműveléséből élők sorsa iránt".

Budai Gyula parlamenti államtitkár az eseményen emlékeztetett: a kormány az idén áprilisban arról döntött, hogy ez év végéig közel 200 ezer hektár földre fog kiírni haszonbérleti szerződést, és ebből 132 ezer hektárnyit már meghirdetett. Hozzátette: e területek bevonására is szükség van ahhoz, hogy létrejöjjön a vidék gerincét adó új agrár-középosztály Magyarországon.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Péter, Pál napja nem csak az aratás és a magyar parasztság ünnepe, úgy fogalmazott: arra a közel 600 ezer emberre is emlékezni kell ilyenkor, akiket több mint 900 ezer hold földtől fosztottak meg és kulákként hurcoltak el a magyar vidékről 1948 és 1953 között.

Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke köszöntőjében emlékeztetett: a termőföld az egyetlen, mely szakszerű használat mellett nem amortizálódik, csak nő az értéke. Kiemelte, hogy ebben a kormányzati ciklusban a hazai mezőgazdaság minden évben közel 1 milliárd forinttal tudta növelni exportját, csökkenő behozatal mellett.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a seregszemlén jelezte, hogy az idén a tavalyinál jobbak a szántóföldi terméskilátások, ám a csökkenő felvásárlási árak okozta gondokkal véleménye szerint a kamarának érdemben kell foglalkoznia.

Közölte, hogy hamarosan minden érintett felet védő, és kellő garanciákat tartalmazó szerződésmintát dolgoznak ki. Az állami stratégiai készletek feltöltése érdekében felvásárolni tervezett 30 ezer tonna gabona pedig megszünteti az értékesítési kényszert és a spekuláció ellen hat - mondta.

Az esemény házigazdája, Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, Jászapáti polgármestere előadásában kifejtette: az új földtörvény elfogadásával lezárult egy korszak és egy új kezdődött a magyar mezőgazdaság történetében. Hozzátette: eddig ugyanis a földnek csak ára volt, ám mostantól értéke is van.

Olvasóink írták

 • 20. Valaki 2013. július 09. 11:20
  „Az nem járja, hogy pl. hollandok Magyar Földben tápoldatos zöldségeket termeljenek! Mennyenek haza, vagy a gyarmataikra! :)))”
 • 19. oPTiKa 2013. július 08. 15:22
  „18, szerintem az a saját tulajdonod.
  Az más kérdés, hogy sokáig lehetne vitatkozni róla, hogy ez hogy alakult ki, miért van, jó-e, stb.”
 • 18. oxana 2013. július 08. 14:25
  „Emberek! Ha nekem vagy egy külföldinek van egy darab "magyar földje", az nem saját tulajdon, én csak megmüvelem, élvezem a terményt, de nem az én tulajdonom.”
 • 17. statisztikaihivatal 2013. július 08. 13:27
  „A föld magyar kézbe kerül.

  a magyarok: simicska, pintér, orbán, nyerges, trafikosok
  a nem magyarok : az összes többi.”
 • 16. oPTiKa 2013. július 08. 09:59
  „12, látod Valaki, pont ezért kellene abbahagynia az Orbán vörösnyakkendös klánnak a mutyizást...”
 • 15. kerteszb 2013. július 08. 09:33
  „Pontosabban: a föld mocskos fityiszes kezekbe kerül.”
 • 14. Valaki 2013. július 08. 08:19
  „Látom pancser virágesőben volt részed! De csak cserepesvirág volt a boltban. :))))”
 • 13. pancser 2013. július 07. 20:32
  „11-12! Körülbelül annyit konyítotok a földhöz mint a szobafestő a harangöntéshez, járatjátok, mutyiztok motyogtok, de még életetekben még babot sem neveltetek egy virágcserépnyi földben.”
 • 12. Valaki 2013. július 07. 20:19
  „Na ja, elég volt a 65 éve tartó vörösmutyikból és haverjaikból. :)))”
 • 11. embertelen 2013. július 07. 19:21
  „8. Valaki Mennyit fizetnek a hülyeségediért, vagy csak úgy spontán jön?! A földet most már lassan nem is a külföldiektől, hanem a fideszes rablóktól kell félteni! Trafikmutyi, földmutyi, .....mutyi!”
 • 10. pancser 2013. július 07. 16:54
  „Enyhén szólva túl van ragozva a földügy, akárcsak nagyapáink még inkább dédapáink idejében. Élet-halál kérdést csinálni belőle az bizony valamikor a nyomorúság velejárója volt. A zöm számára nem sok örömet hozott a föld, csak a nagyobb birtokkal rendelkezőnek. A Szigetköz jelentős festője Tallós-Prohászka Istvánnak van egy műve, a címe: Földnyúzó. Ott jól láttatja az egykori átlagos paraszti sorsot.
  Nem tudom miért hiszik azt egyesek, hogy ha a föld haszonbérletbe kerül bárkihez, akkor csak aratni kell. A föld az csak lehetőség, de csak annak, aki abba be tud fektetni. Ma legalább 200 ezer forintot kell belenyomni egy ha-ba talajmunka, trágya vetőmag stb. formájában sokszor egy éven keresztül az egyáltalán nem garantált aratásig. Ha valakinek nincsen tőkéje, hozzáértése akkor csak parlagfű és más gazok teremnek.
  Szerintem mindennél fontosabb, hogy potenciális gaztermelők számát ne szaporítsuk. Aki veszít az majd kiabál, általában a sikeresebbre, meg a Fideszre tücsköt- bogarat, az hogy a tükörbe nézzen olyan ritkaság,mint a hollók között a fehér!”
 • 9. Jöttmentek 2013. július 07. 16:34
  „2014-től bármelyik EU-s országból jövő embernek eladó a magyar föld! Ez a marha nagy "védelem"! Na meg az, hogy fideszkutyák több ezer hektár földeket kaptak már most (pl. Felcsút polgármestere Mészáros Lőrinc és kedves családja, Simicskó és bandája illetve további fidesz közeli műkörmösök....)
  Csányi Sándor (őt ugye nem kell bemutatni) állami és EU-s támogatásokból létrehozott zenélő tehenészetéről nem is beszélve! Ahol körülötte úgy mentek tönkre a kisgazdálkodók, mint ahogyan a kis üzletek, ha melléjük telepszik egy hipermarket, miközben a zenélő tehenészetében létrehozott 6 új munkahelyre felvette az állami támogatást. Aztán persze a teheneknek legelő is kell, így várható, hogy ott majd ő teszi rá a kezét több ezer hektár jó minőségő legelőre.
  Mikor Ángyán József a fidesz frakcióban próbált szembemenni ezekkel a folyamatokkal kimondta az igazságot, mi szerint a kormányban maffiacsoportokat kiszolgáló szavazógépek ülnek. Ő és még nagyon sokan a kisgazdálkodásban hisznek. Mikor megszavazták az új "földtörvényt" Ángyán kilépett a Fidesz frakcióból....”
 • 8. Valaki 2013. július 07. 11:14
  „gyurcsányi ék miért hagyta ott az mszmp-t, ha az ojjan jó? :)))”
 • 7. wunderli 2013. július 07. 09:59
  „Akkor nem értem,hogy az Ángyán miért hagyta ott őket,ha ez annyira jó?”
 • 6. fityesz 2013. július 07. 09:44
  „monnyon le!”
 • 5. Valaki 2013. július 07. 08:41
  „Köszönjük Sanya! :)”
 • 4. oPTiKa 2013. július 06. 22:13
  „Most vagy nem olvasta a törvényt, vagy komoly szövegértési problémái vannak...”
 • 3. zakarias3 2013. július 06. 21:26
  „Ha Fazekes Sándor ezt mondja,akkor erre mérget vehettek!”
 • 2. Rinpócse 2013. július 06. 20:19
  „Amit eddig szétosztottak egymás közt,az marad náluk ?”
 • 1. meletré 2013. július 06. 17:52
  „Hazudik a miniszter. Csak a haveri és rokoni köröknek kedvez és mintha rájuk nem is vonatkoznának a területi korlátok sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halott csecsemőt találtak Inárcson

Egy csecsemő holttestét találták meg a rendőrök péntek délután egy inárcsi családi ház udvarán. Tovább olvasom