Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Év eleji változások - Megkezdődik a nyugdíjrendszer átalakítása

Jövőre megkezdődik a nyugdíjrendszer átalakítása, ennek elemeként megszűnik a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság és a nők már 40 év munkaviszony után is nyugdíjba mehetnek.

A nyugdíjasok emellett januártól 3,8 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a jövő évi jelentősebb változásokat ismertető közleményében arra emlékeztet, hogy a kormány a nyugdíjrendszer átalakításával megszünteti a magánnyugdíj-pénztárakba történő átutalásokat, a munkavállalók pedig választhatnak: az állami nyugdíjrendszer tagjai lesznek, vagy a magánnyugdíj-pénztárakhoz csatlakoznak. Utóbbi esetben 2011. január 31-ig kell nyilatkozni, amiről a munkáltatót is értesíteni kell, míg az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők számára az állam garantálja az egyéni számlavezetést, az esetleges reálhozam adómentességét és a magánnyugdíj-pénztárnál keletkezett veszteség kompenzálását.

A tárca szerint a kormány célja, hogy megszüntesse az állami nyugdíjalap 12 éve egyre növekvő hiányát, a nyugdíjjárulékok fizetését az állami nyugdíjalapba terelje, és így megvédje a jelenlegi és a későbbi nyugdíjasok nyugdíját. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a kabinet kizárólag a nyugdíjak kifizetésére és az "elmúlt 8 évben elszabadult államadóság" csökkentésére használja fel a nyugdíjjárulékból származó bevételeket. A kormány korábbi ígéretének megfelelően lehetővé teszi, hogy 40 év munkaviszony után minden nő nyugdíjba mehessen - olvasható a tájékoztatásban.

A jogosultsági időbe beleszámít a kereső tevékenységgel járó jogviszonnyal szerzett szolgálati idő, valamint a gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő legfeljebb nyolc évig, míg a súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő édesanyáknak elegendő 30 év jogosultsági időt igazolniuk. A tanulmányi idővel, illetve a munkanélküli ellátással telt éveket nem veszik figyelembe a kedvezményes nyugdíj meghatározásakor. A tárca számításai szerint 2011-ben 18-24 ezer nőt élhet az említett lehetőséggel, ha az érintettek 75-100 százaléka igénybe veszi a felkínált kedvezményt. A minisztérium kiemeli továbbá, hogy a jelenlegi nyugdíjasok 2011-től infláció fölötti, vagyis 3,8 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak.

Olvasóink írták

 • 2. annobon 2010. december 31. 11:04
  „"A nyugdíjasok emellett januártól 3,8 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak." Akkor most csak "számíthatnak" rá, vagy meg is kapják? :)”
 • 1. pozdorja 2010. december 29. 17:05
  „Jó cím! Hozzá lehet tenni, hogy: Megkezdődik 12 év megtakarításának eltapsolása.
  Kínzó kérdés emészt belül. Mikor lát már hozzá pártunk és kormányunk az érdemi munkához?
  Hatalmat átvették : megvan.
  Szereztek pénzt a bulihoz : megvan.
  Befogták a sajtó száját : megvan.
  Csontvázakat kiszedték a szekrényekből : megvan.
  Megsarcolták a gonosz multikat és tőkéseket : megvan.
  Felelősségre vonták az elmúlt időszak politikai bűnözőit : megvan, fene tudja, kit érdekel.
  Hatékony, modern, demokratikus állam kialakítása : mikor?

  Van egyáltalán valami elképzelés? Ötlet? Majd tavasszal? Egy évet megint elk*rtak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év eleji változások - Átalakul a közfoglalkoztatás

Jelentős változásokra számíthatnak 2011-től a közfoglalkoztatásban részt vevő munkavállalók és… Tovább olvasom