Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

EU-elnökség - Kész a gödöllői kastély átépített lovardája

Befejezték a gödöllői királyi kastélyban az uniós elnökség számos kiemelt tanácskozásának helyet adó lovarda és barokk istálló átépítését, így a szerződésbe foglalt december 31-ei határidőnél két nappal korábban, már szerdán sor kerül az átadásra - közölte a kastély ügyvezető-igazgatója kedden az MTI-vel.

Gönczi Tibor elmondta: az utolsó simításokkal is elkészültek a gödöllői kastély lovardájában és barokk istállójában, így a tervezettnél kicsit korábban, december 29-én a Külügyminisztérium rendelkezésére bocsátják a megszépült tereket. Hozzátette: végeztek a berendezéssel és a piperetakarítással is, ezért a hatalmas tanácskozótermet, illetve a kiszolgáló helyiségeket karácsony óta a kastély személyzete is már csak steril védőpapucsban látogathatja. Jelenleg "tesztelik" az EU-tagállamok Magyarországra akkreditált nagykövetei által december 10-én már megismert, rohamtempóban felújított tereket - tette hozzá, hangsúlyozva: az építők, illetve a kastély vezetése részéről minden készen áll a magas rangú vendégek fogadására. Január 3-ától a Külügyminisztérium "veszi kézbe" a megszépült kastélyrészt - ekkortól helyezik el például a dekorációt, s szerelnek be minden egyéb, a rendezvények zavartalan lebonyolításához szükséges eszközt.

A lovardát az EU-elnökség első gödöllői tanácskozásának idején, január 13-án próbálják ki "élesben" - közölte az igazgató. A december 10-ei nagyköveti vizit után Gönczi Tibor azt is elmondta az MTI-nek, hogy míg a plenáris ülések helyszíne a mindössze 4 hónap alatt átépített, 638 négyzetméteres, egy légterű lovarda lesz, addig a kétoldalú tanácskozásokat abban az 5-6, viszonylag kisméretű teremben folytathatják le az EU-tagországok küldöttei, melyeket kifejezetten erre a célra alakítottak ki. Az igazgató beszélt arról is, hogy a Gizella-szárny földszintjén és félemeletén az uniós országok titkárságai, valamint irodák kapnak helyet.

Az MTI információi szerint a januárban kezdődő EU-elnökségi tanácskozások szüneteiben, illetve a röpke pihenőidőkben igény szerint kulturális programokkal szórakoztatja a vendégeket Gödöllő városa, valamint a kastély vezetése. Elsősorban 15-20 perces kastélybeli attrakciókra, például koncertekre, rövidebb, a barokk színházban sorra kerülő kamaradarabokra számíthatnak az érdeklődők, de ha kérik, akár lovasbemutatóval vagy konflisozással is elő tudnak rukkolni. A gödöllői királyi kastély a múltban is több alkalommal adott teret magas szintű találkozásoknak.

A XX. század második felében hányatott sorsú épületegyüttes felújítása a 80-as, 90-es években kezdődött, de igazi lendületet csak a közelmúltban vett, amikor több mint 3000 négyzetméternyi műemléki területet rekonstruáltak, és a több mint öthektáros parkot is újjávarázsolták - köszönhetően az EU 900 millió forintos támogatásának. A helyi önkormányzat 100 millió forinttal járult hozzá a nagyszabású munkálatokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betöréssel gyanúsítottakat fogtak el Pécsett

Több mint húsz lopás és rongálás gyanúja miatt hét emberrel szemben indított büntetőeljárást a Pécsi… Tovább olvasom