Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

EP-választás: még egy hétig lehet átjelentkezést kérni

Május 23-án 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjénél, ha valaki a választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni.
Mivel az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, mindenki ugyanolyan szavazólapot kap.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a valasztas.hu szerint péntek reggelig több mint 21 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben akarnak voksolni, 2009-ben az EP-választáson 25 204-en szavaztak a lakóhelyüktől távol, de Magyarországon.

Az idei országgyűlési választáson 120 ezren kértek átjelentkezést, de mivel nagyon sokan az utolsó napra hagyták ennek online ügyintézését - az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához -, a rendszer lelassult. Az NVI ezért azt kéri: aki online szeretne átjelentkezést kérni, az ne hagyja az utolsó napra.

Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online, a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni akar.

Átjelentkezéssel az szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához.

Emellett azt a lehetőséget is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában korlátozott választópolgár akkor is szavazhasson, ha például kórházban kezelik, amely akár ugyanazon településen, de a lakcímétől eltérő szavazókör területén van. Ebben az esetben ugyanis a lakcíme szerinti szavazókör szavazatszámláló bizottságától nem kérhet mozgóurnát, hiszen azt csak a szavazókör területén belül vihetik ki. Ha azonban átjelentkezési kérelmet nyújt be, átkerül a település e célra kijelölt szavazókörének szavazóköri névjegyzékébe, és onnan már kérhet mozgóurnát.

A helyi választási iroda a választópolgárt kérelmére törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.

A választópolgár ugyancsak május 23-án 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfélmilliót ér Kádár utolsó levele

Két ritka Kádár-levelet is árverésre bocsátanak holnap Budapesten. Az egyiket Mihail Gorbacsovnak, a… Tovább olvasom