Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Elmehet nyugdíjba, de csökkentett ellátással

Horváth Imréné, a regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóság igazgatóhelyettese adott tájékoztatás, miszerint az 1951-ben született férfiak öregségi korhatára 62 év. Legalább 20 év szolgálati idő megléte esetén lesz lehetőségük az öregségi nyugdíj igénybevételére 2013-ban a születésük napjától.

Az öregségi korhatárt megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjat 60 éves korban vehetnek igénybe az 1951-ben született férfiak, ha rendelkeznek legalább 37 év szolgálati idővel. Ebben az esetben azonban az akkor hatályos jogszabályok alapján kiszámított nyugellátás összegét csökkenteni kell, függetlenül attól, hogy a 37 évnél több szolgálati idővel rendelkeznek. A csökkentés mértéke attól függ, mennyivel korábban veszik igénybe az előrehozott öregségi nyugdíjat az irányadó öregségi korhatárnál, azaz a 62 évnél.

Az irányadó nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkort betöltött (61 év) igénylő esetén az ellátást úgy kell megállapítani, hogy az öregségi nyugdíj összegét annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 nap hiányzik a rá irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséhez. Ha az igénylő ennél korábban, maximum az irányadó nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően 2 évvel (60 éves korban) kéri a nyugellátás megállapítását, akkor az öregségi nyugdíj összegét 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal – összesen 8,4 százalékkal – kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az irányadó korhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez. Az olvasó apósa tehát 60 éves korában 2011. augusztus 31-től előrehozott öregségi nyugdíjat vehet igénybe, de már csak 8,4 százalékos csökkentéssel.


Olvasónk kérdezte

Apósom 1951. augusztus 31-én született, 44 év munkaviszonnyal rendelkezik. Elmehet 60 évesen nyugdíjba, 45 év munkaviszony után vagy már csak a 8,5 százalékos csökkentéssel?

Olvasóink írták

 • 5. janika 2009. augusztus 24. 05:46
  „E rendszer vezetése képtelen a fekete és a szürke munkáltatást felszámolni! Így az aktív dolgozóknak nem is biztosítva a majdani nyugdíja! Természetesen ez is az egyik oka annak, hogy egyre kevesebb a mai nyugdíjakra fordítandó összeg! Jelenleg ez is egy köztörvényes bűncselekmény ép úgy mint a a mérleghiány vagy a hűtlen kezelés! Csak ezt nem üldözi a bűnüldözés! Vajon nem ért hozzá?”
 • 4. Eva- 2009. augusztus 23. 09:45
  „Én úgy tudom:
  a szolgálati időbe igen, de a nyugdíj összegének kiszámítási alapjában így kevesebb a nyugdíj járulékot befizetett évek száma, ezért az összeg is kevesebb alapból indul.

  Ezért van alattunk az időzített bomba, mert a nyugdíjak összege emiatt alacsony lesz!
  Érdemes tájékozódni a kiszámításról előre!”
 • 3. gyene 2009. augusztus 23. 09:42
  „Engem az érdekelne, hogy az 1950-ben születettekre is vonatkozik-e a 8,4%-os csökkentés?”
 • 2. leslie_007 2009. augusztus 22. 19:14
  „a kismamáknak a gyermek mellett kellene lenni ,a nyugdíjasok meg ne a munkán törjék már a fejüket főleg hatvan felett!tudom,a mi országunkban nem lehet nyugodtan nyugdíjba menni sem,mert csak nyögdíjat adnak,de az is érdekes,hogy sok jobbmódú nyugdíjast ismerek akik hatvanöt felett is plusz pénzt hajkurásznak.ha tudja valaki írja le,hogy a munkanélküli segély ideje beleszámít e a szolgálati időbe,mert volt a 90es években 2évem???köszike”
 • 1. suellen 2009. augusztus 22. 18:52
  „Tényleg, dolgozzanak csak a hatvanévesek, meg a kismamák, amikor a negyveneseknek sem jut elég munkahely! Igazán kiváló ötlet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőri intézkedés az esküt tett gárdisták ellen Szentendrén

Mintegy félezer ember tett esküt szombat délelőtt, magánterületen. Tovább olvasom