Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Ellenőrzött autonómiát ajánlanak Koszovónak

A szerb miniszterelnök ajánlata szerint Koszovó Szerbiától külön, de vele egyeztetve alakíthatná a jövőjét.
A szerb rádiónak és televíziónak adott interjújában Vojiszlav Kostunica azt mondta, hogy akár húsz évig is eltarthatna az az időszak, amíg ez az állapot fennmarad. A politikus ismételten elutasította az Ahtisaari-tervben szereplő, s az Egyesült Államok és az EU által is támogatott ellenőrzött függetlenséget, mondván, hogy annak megadása végleges, megváltoztathatatlan helyzetet eredményezne, míg az ellenőrzött autonómia feltételrendszerén a körülmények alakulásától függetlenül később is lehetne változtatni.

Kostunica sok ország számára veszélyes precedensnek nevezte az esetleges koszovói függetlenséget. Leszögezte, hogy Koszovó elvesztését nem kompenzálhatja Szerbia esetleges EU-tagsága, s a leghatározottabban cáfolta azokat a sajtótalálgatásokat, amelyek szerint az EU részéről egyfajta cserét, kárpótlást ajánlottak Belgrádnak. Senki nem mondott, és nem is merne ilyet mondani Európában - fogalmazott Kostunica.

A kormányfő szerint Szerbiának a nemzeti érdeke azt diktálja, hogy együttműködjön a délszláv háborúk bűnöseinek felelősségre vonására alakult hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Meg kell állapítani, hol tartózkodnak a törvényszék által háborús bűnökkel vádoltak, köztük Ratko Mladics, le kell tartóztatni őket, s biztosítani, hogy a törvényszék elé kerüljenek - fogalmazott tőle eddig ritkán tapasztalt egyértelműséggel Vojiszlav Kostunica.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

350 új munkahely a mórahalmi gyümölcsfeldolgozóban

Térségi zöldség- és gyümölcsfeldolgozót és hűtőházat avattak az elmúlt napokban Mórahalmon. Az üzem… Tovább olvasom