Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Eladósodott ház áron alul eladó

Győr-Moson-Sopron - A múlt hét második felében még licitálhattunk volna az első olyan, megyénkben lévő ingatlanra, amit elektronikus úton árverez az adóhatóság. A csornai Petőfi téren álló lakás egynegyed tulajdonhányadának becsértéke 1 millió 400 ezer forint, s ennek legalább a 75 százalékáért lehetett megvenni.

Megyénkből eddig 22 ingatlant hirdettek és jelenleg 18 szerepel az APEH hirdetményében, mivel a törvény idén január óta teszi lehetővé, hogy elektronikus úton árverezhessen el ingatlant az adóhatóság.

Dr. Szakály Emőke, az APEH regionális igazgatóságának végrehajtási főosztályvezetője elmondta: eddig két sikeres és tizenegy sikertelen licitálást tartottak – valamennyit Zala és Vas megyében (a hét végén zárult árverésről egyelőre nem kaptunk részletes információt). A többség azért minősül sikertelennek, mert három napon belül senki nem ajánlott elfogadható vételárat, ennek szabályzatára rögtön visszatérünk.

Győr-Moson-Sopronban most futott először ingatlanárverés az interneten, így lehetett licitálni egy csornai, Petőfi téri lakás egynegyedére, ennek becsértéke 1 millió 400 ezer forint. Mivel folyamatban volt, a résztvevők számáról a főosztályvezető nem árult el adatokat. Azt azonban elmondhatjuk, hogy Vasban hárman tettek összesen 25 ajánlatot egy erdőre, így az ingatlan 610 ezerért kelt el, ami szép eredmény, mivel a becsült ára 500 ezer volt. Zalában egyetlen ügyfél „vette fel a versenyt" saját magával, s így 235 ezer forintot adott a 356 ezres, beépítetlen területért. A legdrágább, meghirdetett ingatlant Rajkán találjuk: 15 millió forintért fogják kikiáltani március 23-án, míg a legkisebb „falat" egy 63 ezer forintra értékelt kis melléképület. De szerepelnek még az APEH honlapján megtalálható hirdetményben szántók, gyümölcsösök, udvarok, sorházi lakások és természetesen ugyanígy ingóságok is: az extrém példa egy hangszer. Ám a korábbi hagyományos licitálás tapasztalataiból látszik, hogy az erdők, a beépítetlen területek, városokban pedig a garázsok a legkelendőbbek.

Ami a szabályokat illeti: a jelentkezőknek a becsült érték 10 százalékát kell befizetniük az adóhatóság által megjelölt számlára, amit a nyertesnél beszámítanak a vételárba, a többi licitáló pedig visszakapja.

Az ingatlanoknál érvényes árverési ajánlatnak a becsérték 65 százalékát, lakóingatlannál a 75 százalékát elérő licitösszeg minősül. Ha legalább ezt a hányadot három napon belül senki nem ajánlja fel, akkor az árverés sikertelennek minősül és három hónapon belül ismét meg kell tartani. Egyes esetekben – amelyeknél ezt az árverési hirdetmény megjelöli – a nyertes bankkártyával is fizethet. Ha pedig az első számú nyertes nem fizeti ki a vételárat, akkor különbözetet kell fizetnie, ha az ingatlant egy újabb árverésen alacsonyabb áron értékesítik. Az árverések időtartama – mint már írtuk – három nap, s ha a lezárás időpontja előtti két percben érvényes licit érkezik, az árverés időtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik.

Dr. Szakály Emőke tájékoztatott arról is: ingatlanra szóló végrehajtási eljárást csak 500 ezer forint feletti adótartozás esetén folytathat az APEH, ez alatt pedig csak akkor, ha a tartozás mértéke arányban áll az ingatlanéval. S hogy valami kellemeset is mondjunk: három meghirdetett árverés elmarad a megyében, mivel az adós kiegyenlítette a számlát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toroczkait előállították: a tüntetők hazamentek? - VIDEÓVAL

Budapest - Hivatalos személy elleni erőszak előkészülete miatt feljelentést tettek a nyomozó… Tovább olvasom